ELHUNYT BAJÁN JÓZSEF zeneműszortimenter,
az Editio Neuma zeneműkiadó vezetője

 

/1962. január 18. – 2016. december 10./

 

Váratlan hirtelenséggel  elhunyt Baján József zeneműszortimenter, az Editio Neuma Zeneműkiadó vezetője. 1982.-ben az Erkel boltban sajátította el a zeneműves szakmát, 1984.-ben került a múzeum-körúti Zenei Antikváriumba, majd később önálló vállalkozásba kezdett és megalapította  Editio Neuma Zeneműkiadót.

Néhány nappal a tragikus esemény előtt felkeresett lakásomon Baján József, akivel szakmai ismeretségünk révén barátság alakult ki, és arra beszélgettünk, hogy a zeneműves szakma az utóbbi években mennyit változott.

Baján József  a Neuma kiadó vezetőjeként kiváló kutató és szerkesztői munkája révén számtalan olyan 19.-ik és 20.-ik század első évtizedeiben született zenemű kottáját jelentette meg, amelyek hiányoztak a zeneműboltokból.

A magyar kultúra hírnevét népszerűsítette azzal is, hogy több kortárs zeneszerző művét kiadta. A kiadványok értékét növeli, hogy jelenetős részükben a szerzőket méltató írások is megjelentek.

Baján József kapcsolatot létesített a Hubay Társasággal. Hubay Jenő – a kiváló világhírű hegedűművész és zeneszerző szinte összes hangszeres művét közreadta és közkinccsé tette az egész világ számára.

Fáradhatatlan volt a kották terjesztésében: számtalan kottavásárt szervezett, sőt még Frankfurtban a kottakiállításokon  - több alkalommal is – népszerűsítette a magyar zenekultúrát.

Váratlan halála pótolhatatlan veszteség az egész zeneműves szakma számára.

Az utóbbi időben családi és pénzügyi problémák miatt nehéz helyzetbe került. Számomra – aki hat évtizedet töltöttem a zenemű kereskedelemben – érthetetlen, hogy a  kottát forgalmazó cégek – akiknek a Neuma kották forgalma évek alatt több millió forint hasznot hozott – miért nem tartottak igényt  egy kiváló zeneműves szakemberre?!


Baján József két fia, Domonkos és Simon  szintén zeneműszortimenterek, a Neuma Kiadó – illetve édesapjuk – szellemi  örökségét tovább öregbíthetik. Ehhez sok sikert kívánok.

Isten veled Józsi! Emlékedet a szakma örökké megőrzi.

 

Hutira Albin

a Rózsavölgyi Zeneműbolt nyugalmazott igazgatója