IV. GYÖNGYÖSSY ZOLTÁN ORSZÁGOS FUVOLATALÁLKOZÓ

 

(Komló, 2016. XII. 3.)

 

http://www.parlando.hu/2013/2013-2/2013-2-26-Termes_elemei/image008.jpg

 

Rohan az idő… tudom, ezzel nem mondok semmi újat, de mégis mellbevágó a tény, hogy már 5 éve nincs közöttünk Gyöngyössy Zoltán. Ennyi idő telt el a 2011. december 29-én történt tragédia óta.

 

Az évforduló alkalmából Zoli volt zeneiskolája, a komlói Erkel Ferenc AMI immár 4. alkalommal rendezte meg a nevével fémjelzett országos találkozót zeneiskolás fuvolisták számára, 2016. december 3-án.

 

A részvételt több iskola visszamondta az utolsó napokban, részben betegség, részben egyéb akadály miatt. Így végül 16 iskola 35 növendéke és tanáraik jöttek el.

 

A megnyitón megemlékeztünk az októberben elhunyt Kovács Árpádról, aki a fuvolás társadalom köztiszteletnek és szeretetnek örvendő tagja volt, a Bólyi Fuvolás Tábor életre hívója, s még nyugdíjasan is aktív tanár az egyik pécsi alapítvány iskolában.

 

A fellépők 2 darabot adtak elő, a kikötés csak annyi volt, hogy az egyik mű XX-XXI. századi legyen, mivel Zoli olyan elhivatott tolmácsolója volt a kortárs zenének. Ő maga is elkezdett írni Pearls címmel egy fuvoladarabok „gyöngyszemeiből” álló sorozatot, amely azonban nem kerekedhetett „gyöngysorrá”, az életfonalat, amelyen fűződött, elvágta halálának kérlelhetetlen ténye.


A rendezvény találkozó jellegéről tudatosan döntöttünk, mivel a Zolihoz közel állókkal történt megbeszélés alapján első helyen az emlékezést és a szeretetben, egymás megbecsülésében való együttlétet jelöltük meg, s csak ezt követte a szakmai megmérettetés. A találkozókon szokásos kiemelt arany, arany, ezüst és bronz oklevelekkel honorálta a háromtagú zsűri (Romos Zsolt, Szeléndi Zsuzsanna és Barth István) a produkciókat. Az ajándékok között mindenki kapott egy Mikuláscsomagot, amiben csokoládé helyett egy külön erre az alkalomra csináltatott puzzle lapult. Ezen az iskola képe és a város címere fölött egy felhőben Gyöngyössy Zoltán képe látható.


 A harmadik hangversenyt követően, amíg a zsűri visszavonult értékelni, Zoli két volt, 2012-ben végzett zeneakadémiai növendéke, Bán Annamária és Kiss Ágota adtak hangversenyt, Termes Rita zongorakíséretével. A hallgatóság egyöntetű véleménye szerint szinte érezhető volt a színházteremben Zoli földön túli jelenléte, a koncertnek valami varázslatos ihletettséget adva. Romos Zsolt, a zsűri elnöke is arról beszélt a találkozót értékelve, hogy magán érzi Zoli figyelő és bíztató tekintetét, nem csak ott, ahol a plakátról mosolygott ránk talányosan, hanem abban a teremben is, ahol az óráit tartja.


A találkozó tényleg a találkozásról (is) szólt. Hol úgy, hogy rég nem látott ismerősök örülhettek egymásnak, hol pedig – legalább is reméljük! – a zenével történtek találkozások, az általunk választott mottó szerint:


„A lelki gazdagodás hatalmas forrásai erednek a zenéből. Azon kell lennünk, hogy minél többek számára megnyíljanak.” /Kodály Zoltán/

 

 Gyöngyössy Fuvolatalálkozó 2016december03.mpg

Gyöngyössy Zoltán Országos Fuvolatalálkozó 2016 - YouTube

 

S. Balázs Hajnalka

mb. igazgató
(Komlói Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola)