„Megosztott, gyakran kemény világunkban a sérült ember rávezet minket a bizalom, az egyszerűség, a szeretet és az egység útjára”

/ Jean Vanier

 

 

VARÁZSHANGOK AZ EGÉSZSÉGÉRT!

 

A Parafónia Zenekar legújabb filmfelvételeiből

 

http://zaol.hu/data/cikk/165/1022/cikk_1651022/IMG_6965.jpg

Fabényi Réka és muzsikustársai (Zaol.hu)

 

Lassan 20 éve együtt játszó, értelmi sérült gyerekekből, fiatalokból alakult meg az együttes. Akkor még Budapesti ULWILA zenekarként működött. 2003-ban vette fel az együttes a Parafónia  nevet. A együttes elsősorban klasszikus zenét játszik, a zeneirodalom nagyjainak műveit, de műsorukon magyar és másnépek dalai, népdalai, valamint régi korok történeti zenéi, muzsikái magyar és európai vonatkozásban egyaránt szerepelnek, speciális átiratokban.

 

A zenekart Vető Anna alapította, majd Kövics Ágnes és Mittich Anett, illetve Megyesi Zsófia lett a vezető. Jelenleg, 2003-óta Fabényi Réka zenepedagógus, ének-zenetanár a zenekar vezetője. Sok sikeres fellépést mondhat a zenekar magáénak, többször készült velük rádió és tv- felvétel, több CD és DVD felvételük van, készítettek róluk mozifilmet, szerepeltek fogyatékos fesztiválokon, de felléptek már a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában, templomokban, kultúrházakban, sőt vidéken is több helyen adtak már koncertet. Ebben az évben már tizenötödik alkalommal vendégeskednek a Művészetek Völgyében. Felléptek már a Budapesti Fesztiválzenekarral, Szvorák Katalinnal, Balázs Jánossal és Kállay Ernővel, Andrejszki Judittal, Szent Efrém Énekegyüttessel, a Virtuózok különböző szereplőivel,  Kállay Gábor vezetésével Excanto együttessel, a Talamba Ütöegyüttessel, a Zurgó Együttessel,  Palya Beával, Szalóki Ágival. De Kobayashi Keniciro japán karmester is érdeklődött –és személyesen beszélt Fabényi Rékával-, a magyarországi értelmi sérültek zenei neveléséről, és a speciális módszerről, amivel ők is megtaníthatók a kotta olvasására, a hangszerjátékra és az együttjátszásra.

 

Nemcsak itthon Magyarországon, hanem külföldre is egyre több meghívást kap a zenekar. ( Németország, Hollandia, Ausztria, Belgium, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Vajdaság, Erdély ). 

 

A hangversenyeket sok esetben szakmai előadás is kíséri, ahol a zenekar oktatói igyekeznek továbbadni a módszer lényegét, ezzel is hozzásegítve minél több értelmében akadályozott gyermeket, fiatalt és felnőttet a zene élvezetéhez.

Többször tartottak már akkreditált tanfolyamot a speciális színes-kotta módszerről, legközelebb 2017. január 14-én volt.

 

A Parafónia zenekar 2005.-ben bekapcsolódott az Első Európai Fogyatékos Zenekar (F.E.C.O ) munkájába, 2007-ben pedig az Egyesület megszervezte Szentendrén az első magyarországi F.E.C.O. Fesztivált, 165 résztvevővel 8 országból.

 

Az együttes nevéről:


A parafónia, parafonális éneklés egy zenei szakszó, egy középkori éneklési stílust jelent. Ennek ellenére semmi köze a zenekarhoz. Leginkább szójátéknak fogható fel, minthogy "para"= kicsit más, mint a többi, "fónia"= együtthangzás.

Egy jó barátunk internetes fórumot indított megfelelő név keresésére és a hozzászólók szavazata alapján választottuk ki ezt a nevet, ami aztán találó és eredeti lett.

 

Bemutatkozás:

Együttesünk jelenleg 13 tagú, akik 13 féle különböző speciális hangszeren játszanak.

 

Tagjai:

·       Bernáth Borbála - metallofon, xilofon

·       Bérczi Zsófia - akkordlant

·       Bozán Bertalan - metallofon, furulya

·       Dörnyei Tamás - basszusxilofon, ének

·       Erdős Gáspár - basszus metallofon

·       Fábry Márton - basszusxilofon

·       Juhary Péter - metallofon

·       Juhász Tamás - akkordcitera

·       Kiss Ágnes - nagy metallofon

·       Kondri Nóra - cselló, ének

·       Kondri Petra - basszusxilofon, ének

·       Kováts Noémi - basszus metallofon

·       Molnár Ferenc - dob, ritmushangszerek

Zenekarvezető: Fabényi Réka - ének-zene tanár

Zenei asszisztensek:

·       Amador Anita - gyógypedagógus hallgató

·       Bíró Veronika - gyógypedagógus

·       Braun Janka - gyógypedagógus

·       Juhász Anikó - óvópedagógus

·       Kőrösi Andrea - gyógypedagógus, gyógyszerész

·       Németh Kata - gyógypedagógus hallgató

·       Romány Réka – gyógypedagógus hallgató

·       Simon Ágnes – gyógypedagógus hallgató

 

VEDD ÉSZRE!

A Parafónia Zenekar és a Gödöllő Táncegyüttes filmje:

https://www.youtube.com/watch?v=VuWCSG7M93w

 

 

ESÉLY c. műsor kb. 15. percétől Parafónia Zenekar a Virtuózok első szériájának a győztesével és különdíjasával - Lugosi Dániel Alival és Demenív Misivel – koncertezett:

http://www.mediaklikk.hu/video/esely-2016-12-24-i-adas-4/