VII. Duna menti Kórustalálkozó

 

 

2017. március 11-én került megrendezésre a Duna menti kórusok VII. találkozója, amelynek ebben az évben a Váci HARMÓNIA Kórus volt a házigazdája. A nagy sikerű összejövetelen 5 kórus lépett a közönség elé: a Váci Harmónia Kórus (karnagy Prugli Andrea); a Pikéthy Konzi Leánykar (karnagy: Franczel Ágnes); a Serenus Kórus (karnagy: Brusznyai Margit); a Contapunto Kamarakórus (karnagy: Jakobey Márton) és a Vox Humana Énekkar (karnagy: Sándor Bence).

 

Kivétel nélkül minden kórus megemlékezett egy-egy művel Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról, de a műsor egyébként igen változatos és sokféle stílust, zenei korszakot képviselő darabokat vonultatott fel: a reneszánsz kórusművektől, Banchierin, Gounodon, Brahmson át a közelmúlt- és a jelenkorbeli magyar, ill. külföldi szerzők darabjaiig.

 

A váci Madách Imre Művelődési Központ auláját zsúfolásig megtöltő közönség több ízben vastapssal köszönte meg a lelkes, igazán szívből jövő éneklést, és hatalmas ováció fogadta a közel 200 fős, egyesített összkar előadásában Bárdos Lajos: Régi táncdal c. népszerű művét, a "hajdútánc"-ot. Az összejövetel a résztvevő kórusok részére megrendezett - nagyon jó hangulatú fogadással ért véget.

 

A Vác város Polgármesteri Hivatala által is támogatott rendezvény mottója a bevezető köszöntőben elhangzott - korunkban nagyon is aktuális - gondolat lehet: "Bárcsak a szívből éneklő kórusok vezetnék a nemzeteket, akkor mindig tiszta hangok szólalnának meg..."

 

Végezetül hála és köszönet illeti meg a szervező Kórust, annak elnökét és karnagyát áldozatos munkájukért, amivel ezt a nagyon jó hangulatú és emlékezetes kórustalálkozót létrehozták. Az esemény megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatta.

 

 

Dr. Bozsai Gábor

a Harmónia Kórus tagja

 

 

VII. Duna menti Kórustalálkozó műsora:

(2017. március 11. szombat, 17 óra)

 

Váci Harmónia Kórus (karnagy: Prugli Andrea)

Kodály: Horatii Carmen

Banchieri: Confitemini Deo

Werner: Tenebrae factae sunt

Gounod: Sérenade

Pikéthy Konzi Leánykar (karnagy: Franczel Ágnes)

3 reneszánsz kórusdarab

Brahms: Ave Maria

Kodály: Gergely-járás

Serenus Kórus (karnagy: Brusznyai Margit)

Kodály: Nagyszalontai köszöntő

Hassler: Gagliarda

Hassler: Őszi fák

Kadosa: Zsidó katonadalok

Thompson: Alleluia

Contrapunto Kamarakórus (karnagy: Jakobey Márton)

Morley: Fire, fire

Karai: Bocsásd meg, Úristen

Kodály: Norvég leányok

Down to river – spirituálé

Oakland-Drake: Java-jive

Vox Humana Énekkar (karnagy: Sándor Bence)

Whitacre: Sleep

Kodály: Mátrai képek