ELHUNYT dr. Szekeres Kálmánné Farkas Márta zenetörténész, tanár, zenekritikus, a Zenetudományi Intézet egykori ügyvezető igazgatója

(1938-2017)

 

Dr. Szekeres Kálmánné Farkas Márta 2017. január 18-án hunyt el. Majd harminc éven keresztül, 1970-től 1996-ig irányította a Zenetörténeti Múzeumot, közben 1980 és 1995 között a Zenetudományi Intézet ügyvezető igazgatója is volt. Az Erdődy-Hatvany palota új kiállító helyiségeiben elsőként a Zenetörténeti Múzeum állandó tárlatát (1985), majd az időszaki kiállítások egész sorát rendezte. Kutatómunkája eredményeként A Múlt Magyar Tudósai sorozatban Bartalus István népzenekutatói munkásságát dolgozta fel, majd a Magyar Zeneszerzők sorozatban férjével, Szekeres Kálmánnal együtt Sugár Rezsőről, később  Lendvay Kamillóról készített kismonográfiát. Folyamatosan publikált  a Magyar Zene, a Muzsika, a Zenetudományi Dolgozatok és a Studia Musicologca folyóiratokban.

 

Nagy igényességgel szerkesztette a Zenetudományi Intézet kiadványait,  a Studia Musicologica idegen nyelvű köteteit (1980-tól 2006-ig), a Zenetudományi Dolgozatok és a Dohnányi évkönyvek több évfolyamát.

http://zti.hu/files/muzeum/SzFM-gyaszjelentes.jpg

 

(A szöveg forrása: MTA Bölcsésztudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet honlapja)