Nagybőgő fesztivál harmadik alkalommal, idén országos!

 

Beszámoló az alap- és középfokú nagybőgőoktatás eseményeiről

 

I.

 

A Molnár Antal Zeneiskola Rottenbiller utcai, Kocsis Zoltánról elnevezett termében 2017. február 17-én került megrendezésre az idén már országos rendezvénnyé bővült III. Budapesti, I. Országos Nagybőgőfesztivál. A résztvevőket és érdeklődőket Kiss Tünde intézményvezető és Bokor György, az MZMSZ alelnöke köszöntötte. Megtisztelő volt, hogy Bokány Ferenc (Lyon) és Fejérvári Zsolt (BFZ, LFZE) társaságában mint értékelő nagybőgőművész vehettem részt a fesztiválon. A rendezvény hangsúlyozott célja volt, hogy ne a versenyzés, hanem az eredmények bemutatása, az örömteli zenélés és a gyerekek hangszertanulási kedvének fokozása legyen a lényeg. Igen, már a nagybőgővel kapcsolatban is gyerekekről beszélhetünk, hiszen több intézményben már évek óta lehetőség van arra, hogy akár 8-10 éves gyerekek -természetesen kis méretű hangszereken- nagybőgőzni kezdjenek ( pl. Szent István Király Zeneiskola, Weiner Leó Zeneiskola, stb.). Puporka Jenő Ferenc tanár úr, aki a Molnár Antal Zeneiskola mellett a Hubay Jenő  Zeneiskola nagybőgőtanára is, valamint a fesztivál ötletgazdája és évek óta lelkes szervezője, szintén több kis tehetséges növendéket mutatott be. Huszonnégy fellépőt hallgathattunk végig. Örvendetes, hogy a műsorválasztásra általában a képességeknek, életkornak megfelelő, így sikerélményt adó darabok voltak jellemzőek. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium néhány növendékének meghívása, fellépése jól érzékelhetően jelezte a zeneiskolásoknak, hogy a komolyabb ambíciókkal bíró kis muzsikusok rátalálhatnak majd a Parnasszusra vezető útra. A fesztivál legfontosabb üzenete és eredménye, hogy az alap- közép- és felsőfokú nagybőgőoktatás tanárainak szakmai kapcsolódása immár működő realitás, és biztosítja az egységes, jellemzően magyar nagybőgőzés megőrzését, továbbfejlesztését, a tehetségek előmenetelét. A fesztivál végeztével az elmúlt évek utánpótlással kapcsolatos aggodalmai is elolvadtak, helyet adva a bizakodásnak. A professzionális szervezésű, jó hangulatú szakmai konzultáció minden résztvevőnek lendületet és kedvet adott a további munkához.

 

A naptári tavasz második napjától kezdődően, március 2-4-ig rendezte a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium a VI. Országos Brácsa- és Nagybőgőversenyt Montag Lajos és Lukács Pál emlékére. Montag Lajos (1906-1998) a rendező iskola jogelődjének, a Nemzeti Zenedének volt a tanára 1931 és 1964 között. A Magyar Állami Operaház zenekarának szólamvezetője volt. Jelenleg is a legkorszerűbbek közé tartozó nagybőgőiskolája 1955-től, hét kötetben jelent meg. A megmérettetésen két korcsoportban indulhattak a középiskolás versenyzők. A versenykiírás, összhangban a nagybőgő jellegével, a kötelező etűd és a szólódarabok mellett mindig tartalmaz zenekari szólamrészleteket. A zsűri elnöki tisztét Serei Zsolt zeneszerző, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense töltötte be, tagjai voltak Cziglényi Ákos nagybőgőművész, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Kar egyetemi docense, valamint jómagam. A zsűri két nagybőgőművész tagja különdíjakat ajánlott fel a legjobb zenekari szólamrészlet és a legjobb Montag kötelező anyag előadásáért. A beszámoló folytatódhatna a szokásos közhellyel, miszerint a zsűrinek nehéz dolga volt, de éppen ellenkező volt a helyzet.  Milyen messze vagyunk már a kocsmai zenészből kemény munkával magát színházi muzsikussá felküzdő Johann Jakob Brahms, a nagy zeneszerző apjának elhíresült kijelentésétől, miszerint  "Puszta szerencse kérdése, hogy valaki a nagybőgőjén egy tiszta hangot ki tudjon harcolni"! A nagybőgőverseny névadója, Montag Lajos is fanatikusan dolgozott azért, hogy a nagybőgőzés színvonala, akár szólóhangszerként is, a többi vonós hangszerrel egyenrangú legyen. Az első helyezettek produkcióiban ez vitán felül megvalósult: magas szintű zenei-művészi élményt tudtak nyújtani, a darabokat mély átéléssel tolmácsolva, intenzív színpadi jelenléttel, igazán feledhetetlen pillanatokat szerezve a hallgatóságnak!

 

Az eredmények:

 

1. korcsoport:

I. díj: Puporka Jenő, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

 

II. díj: Du Tianze, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

 

III. díj: Nagy Dániel, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Debrecen tanulója, tanára Cseh Ákos

 

 

2. korcsoport:

Megosztott I. díjat kapott Kocsis Gerda, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest növendéke, tanára Enreiter István, valamint

Rinkó Sándor, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

 

II. díj: Mohácsi Vilmos, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István 

 

III. díjat a zsűri nem adott ki

 

A legeredményesebb felkészítő tanár különdíját Lukácsházi István, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanára kapta

 

Különdíjban részesült Rinkó Sándor, Kocsis Gerda, Mohácsi Vilmos és Ónodi Zoltán.

Hogy ezek után a nagybőgőzés színvonala a jövőben bármikor is puszta szerencse kérdése lehetne? Kizártnak tartom!

 

Kubina Péter DLA

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

egyetemi docense és a

Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezető művésze

 

 

II.

 

Az ötlet és a kezdeményezés már 2013 előtt felmerült, lévén hogy a nagybőgősöknek nincs az Oktatási Hivatal által szervezett versenyük, legyen valamilyen találkozási –kommunikációs lehetőségük. (a törvény szerint kötelező volna, hogy minden hangszernek alapfokon is legyen országos versenye).  

 

A Molnár Antal Zeneiskolában nagyszerű, sikeres tanszak működik, korábban Duduj Lajos, jelenleg Puporka Ferenc vezetésével.  Puporka tanár úr partner a bőgőtanárokkal való kapcsolattartásban, szervezésben. Így szívesen állt a zeneiskola vezetése a fesztivál ötlete mellé.

 

Első alkalommal Járdányi Gergely és a Zeneakadémia tanárai, másodjára a XV. kerületben, a Hubayban (ahol Puporka másik fél állásrésze van) az akadémia tanárai voltak a díszvendégek. Most 2017. február 17.-én a VII. kerület új Kocsis Zoltán Kamaratermében Kubina Péter docens és Fejérvári Zsolt adjunktus nagybőgő művészek mellett Bokány Ferenc svájci professzor volt az értékelő.

Játszottak a zeneiskolások, majd felléptek Lukácsházi István konzisai is. Megjelentek a szereplők mellett olyan tanárok és növendékek, akik érdeklődésből és a kapcsolatépítés végett jöttek. Szülők, más hangszeres és az oktatás egyéb tereiről érkező tanárok is ültek a közönség soraiban.

 

Nagyon különböző produkciók fértek bele ebbe a kellemes hangulatú, laza, egy délutánt kitöltő találkozóba. Kicsik és nagyok, kezdők és haladók, szeretetből bőgőzők és profinak készülők játszottak a koncerten.

 

Itt meghallgatható a három egészen kimagasló növendék játéka:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLhjyOJ7ab-mkCqE7Y-XfAnzv6fE2tP_L3)

 

A zeneakadémiai tanárok értékelésében elhangzott, hogy bizakodnak a nagybőgő oktatásának és szakmai ellátottságának jövőjét illetően.   Kívánnám, hogy más hangszeresek szakmai összetartását is ilyen kellemes koncertek, humánus összejövetelek erősítsék.

 

Kiss Tünde,

a Molnár Antal Zeneiskola igazgatója