ZENE AZ ISTEN IRGALMÁRÓL ÉS AZ EMBER REMÉNYÉRŐL

 

Vedres Csaba ​MISERERE c. oratóriumának budapesti bemutatójára szeretettel várunk mindenkit 2017. április 9-én (Virágvasárnap) este, 19.15-kor a kelenföldi Szent Gellért Plébániatemplomba (1115 Budapest, Bartók Béla út 149. M4-es metro végállomás)

 

Előadják: a Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus, a Pécsi Bazilika Bárdos Kórusa, a Bárdos Lajos Gyermekkórus, a Musica Sonora Kamarazenekar. Szólót énekel: Horváth Csaba (bariton). Vezényel: Uzsaly Bence.

 

A belépés díjtalan. További információ: http://budapestikorus.hu/

 

Vedres Csaba 1964-ben született Budapesten.  Zenei pályája – rendhagyó és nagyon szokatlan módon – az ún. „könnyűzene” oldaláról indult, bár a szerző saját vallomása szerint nem érzi szerencsésnek a zene "könnyűre" és "komolyra" való szétválasztását.

 

A mű  a nagy bűnbánati zsoltár – az 50. – teljes latin szövegének feldolgozása, kiegészítve a zsolozsmában is használatos doxológiával, valamint a 6. tételben újszövetségi részletekkel.

A mű tételei:  I. Miserere, II. Ecce enim., III. Cor mundum crea, IV. Libera me!, V. Domine lábia mea apéries, VI. Vade in pace.

 

A MISERERE alaphangja nagyon meleg; reményt és bizakodást, hitet és erőt sugároz minden üteme. A 2016. szeptember 25-i pécsi ősbemutató után, Budapesten is felhangzik ez a nagyon jelentős új magyar alkotás. (tanulmány a műről: http://www.parlando.hu/2016/2016-6/Zene-Bozsai.pdf)