HAYDN FILHARMÓNIA

a kismartoni (Eisenstadt-i) Esterházy-kastélyban

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Eisenstadt_Schloss_Esterhazy_16082003_01.jpg

 

Joseph Haydn után kétszáz évvel ismét a kismartoni Esterházy-kastély ad otthont a Haydn Filharmóniának. Az Osztrák-Magyar Haydn Filharmóniát a bécsi Filharmonikusok és a legjobb magyar zenekarok tagjaiból hozta létre 1987-ben Fischer Ádám. Jelenleg a művészeti vezető Nicolas Altstaedt. Az idei évtől a pompásan helyreállított kismartoni Tündérbirodalom (ahogy Goethe nevezte) rezidens zenekarává vált. A kastély freskókkal díszített Haydn-terme és gyönyörű parkja koncert- és piknikközponttá alakult, a Szentmargitbányai Kőfejtőben pedig operákat tűznek műsorra, ezen a nyáron Verdi Rigolettóját. Az idei újdonság az őszi tíznapos Herbstgold Festival.

 

Classic.Esterházy koncertsorozat

2017-ben a hetedik alkalommal megrendezett sorozat íve felöleli Haydntől a kortárs művekig többféle igényes darab előadását – tájékoztatott Schneider Erika, az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője. Fiatal tehetségek fellépésén kívül mesterkurzusokat is tartanak, hogy az egykori zenei élet középpontjának számító Esterházy-kastélyt és programjait ismét a nemzetközi élvonalba állítsák.

 

2017. április 22-én Haydn, Mozart és Beethoven hangversenyáriái hangzottak fel Marlis Petersen szoprán előadásában, Marc Minkowski vezényletével, a Haydn Filharmónia közreműködésével. 2017. május 14-én a Haydn Teremben Nicolas Altstaedt vezényelt és játszott csellón Mozart és Haydn műveket – Anyák Napja tiszteletére (Ausztriában egy héttel később ünneplik). Május 19-én este a Chamber Orchestra of Europe-ot hallhatták Piotr Anderszewski vezényletével és zongorajátékával. Előadták Bartók: Divertimento vonószenekarra, Mozart: 25. C-dúr zongoraversenyét, amit a korabeli közönség nem hallhatott, Janáček: Mládí és Beethoven: 1. C-dúr zongoraversenyét.

 

2017. június 11-én 11 órakor a 2013-ban alapított Rolston String Quartet debütál Ausztriában. Műsoron lesz Ravel: F-dúr vonósnégyes, Zosha Di Castri: I. vonósnégyes és Beethoven: 2. (e-moll) vonósnégyes. E napon este, 18 órakor a Berlini Filharmonikusok Karajan-Akadémiáját vezényli a holland Ton Koopman. A koncert középpontjában Haydn Sinfonia Concertante áll, majd Beethoven IV. szimfónia és Mozart C-moll zongoraversenye következik.

 

2017. július 15-én 19:30-kor és 16-án 11 órakor tartják a Piknikkoncertet. Az esti koncert előtt és a délelőtti koncert szünetében a kastélyparkban lehet piknikkosarat vásárolni.

 

http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/423/4237/42378/4237842_2e5c70a0f232fc1bbcba55eadf54e4a9_wm.jpg

A kismartoni –kastély Haydn terme

 

Az eseményen fellép a Camerata Salzburg, saját szerzeményét (Silk Road) zongorán előadja Fazil Say, továbbá Mozart: Janicsár-szvit (fúvósokra és török ütőhangszerekre), továbbá Haydn: G-dúr Katona-szimfónia lesz műsoron. Július 21-én este a Haydn Teremben a Pannon Ifjúsági Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt. Itt a legfiatalabb muzsikus nemzedék kap teret a bemutatkozásra.

 

2017. augusztus 19-én este és 20-án 11 órakor a szünetben ismét Piknikkoncertet tartanak, amelynek szólistája az izraeli Sharon Kam klarinétművésznő Mozart A-dúr klarinétversenyével és Gershwin Porgy and Bess című operájából a Summertime dallal. Itt még a Haydn Filharmónia Weiner Leó és Haydn műveket is játszik. December 21-én este a Haydn Teremben Ferry Janoska vezényli a Pannon Karácsonyi Gálát.

 

http://cyberpress.hu/wp-content/uploads/2017/03/JahresLogo_Cut_1476978157801617_v0_l.jpg

 

A classic.Esterházy programfüzete elérhető az interneten. A koncertekre 27-61 euróért vásárolhatók jegyek, a karácsonyi gálára 20-47 euróért. A piknikkosarak nincsenek a jegyárban. 2 főre 42, 4 főre 82 euróba kerülnek. Esős időben a kosár tartalma az Orangerie-ben fogyasztható el.  A bérletekkel háromféle kedvezmény vehető igénybe: 20-, 25- és 15%-os, kerekes-székeseknek és kísérőinek 50%-os. Jegyeket online rendelhetünk a www.esterhazy.at oldalon vagy a tickets@panevent.at e-mail címen.

http://kirandulastippek.hu/images/news/article/zoom/p290-2.jpg

 

Rigoletto – opera a Szentmargitbányai Kőfejtőben (Steinbruch). 2017-ben Verdi legnépszerűbb operáját tűzik műsorra az esténként 15 ezer nézőt befogadó Kőfejtő szabadtéri színpadán, 2017. július 12. és augusztus 19. között 21 előadáson. Philippe Aurlaud francia rendező és Anja Bihlmaier német művészeti vezető irányítja a produkciót. Gilda szerepében fellép Elena Sancho-Pereg és Tatjana Larina. Rigolettót a szentpétervári Marinszkij Színház baritonja, Vladiszlav Szulimszkij és az olasz Davide Damiani alakítja. Mantova hercegét a különböző szereposztásokban: a koreai Yosep Kang, a Fülöp-szigeteki Arthur Espiritu és a mexikói Jesus Laon énekli. A Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és Bécsi Filharmónia Kórusát Walter Zeh vezényli. A jegyárak 33 és 118 euró között váltakoznak. További információk a www.operimsteinbruch.at oldalon.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2017. április 8-án fellépett a Művészetek Palotájában az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia, a Nemzeti Énekkar és a Bécsi Állami Opera Kórusa Liszt Ferenc Koronázási miséjével és Esz-dúr zongoraversenyével, Rossen Gergov vezényletével. Közreműködött zongorán Bogányi Gergely, a misén Kolonits Klára, Ulbrich Andrea, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián énekelt.

 

http://www.sopronmedia.hu/cache/3_niix-837d-1489523346.jpg

Újdonság a zenei „piacon” a kosmartoni Herbstgold Fesztivál

 

A Soprontól alig félórányira fekvő Esterházy-birtokok gyöngyszeme, Kismarton (Eisenstadt) 2017. szeptember 6. és 16. között először rendezi a Herbsgold Fesztivált, amely klasszikus-, jazz-, balkáni- és roma zenei koncerteket kínál a történelmi helyszínen. Joseph Haydn zenei újításai a francia forradalom idejére estek, így Beethovent is erősen inspirálták. Franz Schubert művei – elsősorban a Téli utazás című dalciklus – már a restauráció utáni lemondó hangulatot idézik. Időben és térben, valamint a gasztronómiában forradalmi hangulat fog uralkodni. Az esti és éjjeli Nightline-koncertek előtt, este hat órakor az Esterházy-kastély Macaron Kávézójának teraszán zenész világsztárok, tudósok, újságírók és politikusok beszélgetnek a hallgatósággal. Igazi fiatalos előadásokra számíthatunk!

 

A nyitókoncerten, 2017. szeptember 6-án a 30 éves Haydn Filharmónia Nicolas Altstaedt vezényletével és szólójával felhangzik Beethoven, Sosztakovics és Haydn egy-egy műve. Szeptember 7-én a Quartett van Kuljk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Serafimova előadásában Haydn, Mendelssohn és Janáček művei mellett a francia Benjamin Attahir darabjának ősbemutatóját tartják – a kávézói beszélgetés után. Szeptember 8-án az ORF Radio-Symphonieorchester Wien a fesztivál vendége a Haydn Teremben. Közreműködik Andreas Ottendamer klarinétművész Hefti, Stamitz és Beethoven műveivel. Utána, 22 órakor a kastély melletti Henrici étteremben folytatódik a kötetlenebb műsor Bach, Scarlatti és Piazzola darabjaival – bor mellett. Szeptember 9-én a balkáni és a roma zenéé a főszerep Nat Veliov trombitaszólójával, az Original Kocani Orkestarral, a francia Titi Robin gitárművésszel és a szerb Magnifico előadásával. Az örömzenélés folytatódik a kastély parkjában és az Orangerie pálmaházban. E napon fenséges borok és ételek fesztiválja is várható Pan O’Gusto címmel 12-18 óráig. A Gault Millau kalauz osztrák, magyar és szlovén sztárséfjei főzik a hagyományos meg a forradalmian új kóstolóikat. Szeptember 10-én délben Haydn, Mozart és Schumann darabjait vezényli és zongorázik Alexander Lonquich. Előtte, délelőtt a legjobb szőlészek a Pannon Borrégió termékeit mutatják be a kastélyparkban. Aznap este 18 órakor Poulenc, Beethoven és Mozart műveit játssza François Leleux oboaművész és több más neves előadó. Szeptember 12-én Jan Bostridge tenor énekel részleteket Haydn és Beethoven művekből. Szeptember 13-án ismét vezényel és szólót játszik François Leleux Haydn, Beethoven és Schubert darabjaiból. Szeptember 14-én este Jan Bostridge tenor és Julius Drake zongorajátéka következik, majd éjjel folytatódik a Henrici Étteremben Lia Pale jazzénekesnővel, aki Schubert Téli utazás kortárs variációját adja elő. Szeptember 15-én éjjel a Henrici Étteremben minden a jazzről szól a kameruni Manu Dibango és a Soul Makossa Gang virtuózaival. Szeptember 16-án négy híres vonósnégyes rendez maratont  a kastély termeiben 16 és 22 óra között.

 

Jegyeket online rendelhetünk a www.herbstgold.at oldalon. 

 

Dobi Ildikó