ELHUNYT SELMECZI BORBÁLA ZENEMŰVÉSZ-TANÁR, ZENEI SZERKESZTŐ-RIPORTER

(1979-2017)

 

http://erdely.ma/ujkepek/2010/04/nagy/4393547.jpg

 

A Kolozsvári Magyar Opera társulata fájdalommal értesült kollégájuk, Selmeczi György lánya, SELMECZI BORBÁLA elhunytáról. Selmeczi Borbála évekig vezette a Duna Televízió Dunáról fúj a szél című műsorát, amelyben népdalokat tanított a képernyőn keresztül. A Duna Televízió és a Bartók Rádió zenei szerkesztőjeként folyamatosan műsoron tartotta a Kolozsvári Magyar Operáról szóló eseményeket. Szívügye volt a kolozsvári, erdélyi magyar zenei élet értékeinek a népszerűsítése. Odaadása, kitartása, az utolsó percekig töretlen életigenlése mindannyiunk számára példaértékű. Emlékét közösen őrizzük.

Selmeczi Borbála az alábbi osztályokban volt osztályvezető a Színház és Filmművészeti Egyetemen:

·       Színész (régi) (2006-2010)

·       Színművész – zenés színész szakirány (2014-2019)

·       Színházrendező – zenés színházi rendező szakirány (2014-)

·       Zenés színész (régi) (2005-2009)

·       Színész (régi) (2005-2009)

A Duna Televízióban heti rendszerességgel vezette „A Dunáról fúj a szél” című műsort Selmeczi Borbála. Mellette a tanításban részt vettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói is. A dalokat úgy választották ki, hogy a bukovinai székelyek népdalaitól a Dunántúlig, az Alföldtől Erdélyig minden néprajzi területről megismerhessünk jellegzetes és könnyen tanulható dalokat.

Évek óta szerkesztő műsorvezetője volt a Bartók Rádiónak.

 

Az alábbi YouTube felvételen Selmeczi Borbála Édesanyjával, Kincses Margit zongoraművész-tanárral Ravel örökbecsű mesezenéjét játssza:

 

Kincses Margit, Selmeczi Borbála: Ravel-Lúdanyó meséi - YouTube