Hangverseny Kovács László (1944-2013) KATONAkarmester emlékéRe

 

Kovács Gábor nyugállományú százados, az Eger Helyőrségi Zenekar utolsó karmesterének kezdeményezésére és parádés szervezésében került megrendezésre a Kovács László Emlékhangverseny 2017. február 9-én az egri Park- Hotel Konferencia Központ Dísztermében. A hangverseny zenei közreműködője a Magyar Honvédség Központi Zenekar volt. Kovács Gábor ezzel a koncerttel tisztelgett az édesapa és a magyar katonazene felejthetetlen alakja előtt, aki 21 évig (1978-1999) volt az Eger Helyőrségi Zenekar karmestere.

 

     Kovács László őrnagy, az egykori Eger Helyőrségi Zenekar volt karmesterének múlhatatlan érdemei voltak a Magyar Honvédség és Eger város kulturális életének felvirágoztatásában, szeretett szakmájának a magyar katonazene kultúrájának és hagyományának ápolásában, valamint a honvédség polgári lakosság körében történő népszerűsítésében. Aktív szerepet vállalt a katona karmesterek szakmai kiválasztásában és képzésében, illetve nevéhez fűződik a katona zenészek főiskolai oktatásának beindítása, amely mindmáig komoly hatással van a katonazenei szakmára. Nevéhez fűződik az Egri Barokk Katonazenei Fesztivál több mint tíz alkalommal történő megszervezése illetve lebonyolítása. Személyisége, szakmai tevékenysége a magyar katonazenéhez fűződő viszonya mind a mai napig követendő példa a katonakarmesterek és katonamuzsikusok számára.

 

A koncerten vetített képek, dokumentumfilm-részlet és a pályatársak személyes elbeszélései hozták közelebb a nézők számára az egykori katonakarmestert és mutatták be közel 35 éves karmesteri és zenei pályafutását. Az est műsorvezetője Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar Szolnok karmestere volt.

 

A koncerten a pályatársak Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Dohos László nyugállományú ezredes Liszt–díjas főkarmester, a Magyar Honvédség egykori főkarmestere, Kovács Tibor alezredes, Szabó Imre őrnagy, Fejes István nyugállományú őrnagy, Kovács Gábor nyugállományú százados, Karnizs Csaba nyugállományú százados, illetve Mándoky Béla nyugállományú törzszászlós vezényeltek. Az est további közreműködője Bánhegyi Tünde hegedűművész, Pálinkás László énekes, valamint Jónás Zoltán Eszterházy Károly Egyetem tanára volt.

 

A közönség soraiban jelen volt Kovács Gábor családja és édesanyja Kovács Lászlóné, özvegy Kovácsné Mészáros Tünde, Habis László, Eger Város polgármestere, Mártonné Adler Ildikó Eger város alpolgármestere, Varga István Egerszalók polgármestere, Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, Ádám Barnabás ezredes, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka, Nagy László alezredes, Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke, valamint Holló István őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Katonai Igazgatási Iroda vezetője.

 

A koncert műsor anyagának összeállítása, az egykori kiváló katonakarmester kedvenc zeneműveinek megszólaltatását tűzte ki célul, amely hallatlan sikert aratott a koncerten. A hangversenyt Elgar: Enigma variációinak Nimród tétele nyitotta meg, amely alatt Kovács László életútjának megható pillanatai lettek levetítve. Ezt követően Fodor András: Az énekmondó című verse hangzott el Jónás Zoltán előadásában. A következő műsorszámban Puccini: Kalaf áriáját (Nessun dorma, III. felv.) Pálinkás László, a Központi Zenekar kürt- és énekművésze énekelte. Ezt követően elhangzott Csajkovszkij: 1812 – ünnepi nyitánya, Liszt: XIV. magyar rapszódiája, John Williams filmzenéje A Schindler listája c. alkotásból és a Himnusz az elesettekért c. zenéje, Lehár: Lyuk-lyuk indulója, és Kabec: Látogatás Gershwin-nél zeneműve.

 

A hangverseny végén kitörő vastaps hűen jelezte azt a hatalmas zenei élményt, amely ez a koncert a hallgatóságnak nyújtott.

 

Faragó Fanny - Honvédelem.hu

 

Hangverseny Kovács László karmester emlékére | TV Eger - Eger ...

 

http://static.tveger.hu/wp-content/uploads/2014/11/logo1.png