A IX. Országos Ádám Jenő Dalverseny sikere Szolnokon

 

(2017. május 19-21.)

 

Vajna Katalin összefoglalója prof. dr. Temesi Mária, Cserna Ildikó és Kiss B. Attala szakmai értékeléseivel, valamint Szokolay Sándor egy korábbi versenyt méltató szavaival

 

A szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola országos tehetséggondozást, tehetségazonosítást, tehetség-tanácsadást szolgáló versenye az 1994 óta háromévenként megrendezésre kerülő Ádám Jenő Országos Dalverseny/Énekverseny.  A verseny megálmodói, életre hívói: Vajna Katalin, Csokonai Alkotói-díjas karnagy, zenepedagógus és férje, Szabó András zenetanár, opera-hangversenyénekes. 1996 óta a mindenkori szakminisztérium által kiírt tanulmányi versenyként tartják számon országos hatókörű, az indításakor hiánypótló rendezvényt.

 

A verseny névadója a zeneiskolának is nevet adó Ádám Jenő zeneszerző, karmester, zenepedagógus, rádió-televíziós személyiség, a Zeneakadémia tanára, aki hosszú évekig az Akadémia egykori Ének tanszéke vezetőjeként támogatta a magánének oktatást, kiemelten figyelt az éneket alátámasztó, segítő zongorakíséret minőségére. Ádám Jenő e tevékenysége mellett összeállítója, szerkesztője volt „A dal mesterei” akkor hiányzó köteteknek, melyek a dalirodalom legjellegzetesebb darabjait –stíluskorszakok szerinti bontásban - tartalmazták.

 

Az Ádám Jenő Dalverseny jelentőségét, szellemiségét Szokolay Sándor így méltatta az V. Országos Dalverseny műsorfüzetében: „A szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola eljutott versenyein keresztül „az ötödik” lépcsőjére, ami már „terméseit” meghozta, - mely ünnepi hangulatot áraszt. Emelkedőt biztosított a résztvevőinek, sőt „közös-örömökkel” örvendezteti meg a zenekedvelőket és a versenyzőket! Hiszem, hogy a lelkesedésben nem bővelkedő világunkban, az első magaslat szerpentinjéről szabad visszanézni a megtett útra… Mert Ádám Jenő lelkes szellemére még nagyobb szüksége mai világunknak, mint amivel az énekversenyek elindultak.”…”És a mi „földi üdvösségünk” abban rejlik, ha saját utódaink „kiviruló tehetségeit” mind magasabbra emeljük. Ők is szeretnék az eget „kifesteni”, a Dalversenyen sikerrel helytállni.”- írta Szokolay Sándor zeneszerző, a Corvin –lánc tulajdonosa, a verseny egykori fővédnöke az V. Dalverseny előszavában, 2005-ben.

 

A dalversenyek egykori győztesei ma már híres operaénekesek: Herczenik Anna, Sólyom Nagy Máté, Wierdl Eszter, Tóth Judit, Sáfár Orsolya, Bretz Gábor, Pasztircsák Polina, Szluka Lydia, Szakács Ildikó, Érsek Dóra Csizmár Gábor, Rab Gyula (megyénk szülötte, az Ádám Jenő zeneikola volt magánének szakos tanulója), Haja Zsolt, Vincze Klára, Celeng Mária, Göncz Renáta, Weber Iréna, Gábor Zsolt, Forgács Péter, Dobrovics Szonja, Kálmán Rita, Papp Renáta, Major Attila, Földvári István (volt zeneiskolai növedékünk, jelenleg tanárunk), és még sokan mások.

 

Az első Ádám Jenő Dalverseny első korcsoportjának győztese: Cserna Ildikó Katalin már Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas operaénekes, akinek indulásának első sikerét számos más szép eredmény követte. Az első versenyen a zsűri elnöke Bende Zsolt operaénekes, majd Sólyom - Nagy Sándor Kossuth-díjas kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművész, illetve 2014-ben Csengery Adrienne, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Magyar Zenei Tanács tiszteletbeli elnöke volt.

 

2017. május 19-21. zajlott Szolnokon a IX. Országos Ádám Jenő Dalverseny, melynek zsűri elnöke: Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, egyetemi művésztanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a zsűri tagjai: Cserna Ildikó operaénekes és Miskovits Ildikó magánének tanár. Kiss B. Atilla operaénekes május 20-i, erdélyi fellépése miatt –saját kérésére, az Oktatási Hivatal engedélyével prof. dr. Temesi Mária, a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Állami Operaház operaénekese, Bartók- Pásztory Ditta-, Székely Mihály-, Juventus-, Artisjus és Liszt Ferenc-díjjal, illetve a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művésze, énekmester, opera nagykövet helyettesítette a zsűri-elnöki székben.

 

Cserna Ildikó, prof. dr. Temesi Mária és Miskovits Ildikó

 

A három napos rendezvény „Tehetségnap” programmal indult, az Ádám Jenő Zeneiskola Magánének tanszakának növendékei közreműködésével (tanáruk: Bálint Erika), akik népdalfeldolgozásokat énekeltek Bartók Béla-Kodály Zoltán: Magyar népdalok/Húsz magyar népdal gyűjteményéből válogatva. Az előadó, Vajna Katalin, a „Kodály Zoltán és Ádám Jenő szerepe a népdalhagyományok átörökítésében” témáról beszélt a szép számú közönségnek. A kezdő nap este „Nyitóhangversenynek” örülhettek a szolnoki, Szolnok környéki koncertlátogatók, a koncertet dr. Kállay Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitott meg értékes gondolataival. Az est előadói az előző Dalversenyek győztesei: Nagy Nándor, Bogáthy Júlia, Kiss Judit Anna, dr. Kovács Gábor, valamint Sáfár Orsolya Artisjus-díjas operaénekes, és Cserna Ildikó, Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas operaénekes léptek fel, óriási közönségsikert aratva. Különleges programnak is részesei lehettek a versenyzők. A „Művészközelben” lehetőséget adott a zsűri tagjaival való eszmecserére, kérdésfelvetésre, az operaénekesekkel való találkozásra. A zsűri tagjain túl még Pitti Katalin operaénekest is (aki két versenyzőt hozott az Ádám Jenő Dalversenyre) meghívtuk a zsűritagok mellé a képletes színpadra, hogy élményeiről, pályája nehézségeiről, sikereiről beszéljen a fiataloknak.

 

A zsűri munka közben

 

Az Ádám Jenő Dalverseny a magánének tanszak művészetpedagógiai eredményeinek bemutatását, a tehetségkutatást tűzte ki céljául. A Dalversenyre az alapfokú művészeti iskolák magánének szakos növendékei jelentkezhettek. A versenyt két korcsoportban hirdették meg, az 1996. június elseje után született növendékek az első korcsoport versenyzőiként egy népdalt, illetve népdalfeldolgozást, vagy XX. századi magyar dalt (nem könnyűzene) énekelhettek, illetve egy szabadon választott dalt magyar nyelven. A második korcsoport kötelezően válaszható darabja egy romantikus, vagy klasszikus dal lehetett, szabadon választott művei: egy, a kötelezőtől eltérő stílusú dal, ária, arietta, illetve egy XX. századi dal (nem könnyűzene) voltak. A második korcsoportban versenyzők magyar és eredeti nyelven is énekelhettek, ők az 1996. június elseje előtt született növendékek, akik 2017 június elsejéig nem töltötték be a 27. életévüket. A versenyzők sorsolás szerinti sorrendben léptek a dobogóra, és minden művet kotta nélkül adhattak elő. A tanulmányi verseny magas színvonalon, igen jó hangulatban zajlott, problémamentesen, különlegesen jó képességű résztvevőkkel. A verseny második napján Juhász Beáta, az Oktatási Hivatal versenyreferense megtisztelte jelenlétével a versenyző fiatalokat, a verseny rendezőit és több programon részt vett.

 

Következzék Kiss B. Atilla a IX. Országos Ádám Jenő Dalverseny elnöke átfogó szakmai értékelése a versenyzők teljesítményéről, a verseny szakmai színvonaláról:

 

„A versenyt rendező Ádám Jenő Zeneiskola a szakmai elvárásoknak megfelelően szervezte meg a versenyt, kiváló akusztikájú teremben, folyamatosan hangolt Bösendorfer zongora állt rendelkezésre. A fiatalok jól felkészültek, rendkívül tehetségesek, lelkesek voltak, ami a verseny mihamarabbi újra-rendezésére ösztönöz. Ez a verseny a jövő énekes nemzedékének záloga. Örülök, hogy vannak olyan fiatalok, akik klasszikus szerzőktől (Mozart, Schubert, stb.), illetve kortárs szerzőktől is választottak dalokat. Kiemelendő, hogy a Kodály Emlékév tiszteletére az átlagosnál több Kodály népdalfeldolgozás hangzott el a versenyen. Igényes darabokat választottak a magánének tanárok, illetve a versenyzők, melyek között volt operaária, dal, ballada, népdalfeldolgozás, stb. Dicséretes az is, hogy egyéniségüknek megfelelő darabokat választottak a versenyzők. A növendékeket igen magas színvonalon kísérték a zongorakísérők.”

 

Prof. dr. Temesi Mária: „Három - évente, 2017-ben kilencedik alkalommal került megrendezésre a közel harminc éves múlttal rendelkező, országos hírű Ádám Jenő Dalverseny. E zeneiskolások számára meghirdetett verseny igen fontos szereplési és megmérettetési lehetőséget kínál a klasszikus magánének tanulmányokat folytató legifjabb korosztálynak, hiteles képet adva egyúttal a hazánkban folyó énekes képzés színvonaláról és a tehetségek gondozásában aktívan résztvevő magánének tanárok munkájáról.

 

Elismerés illeti a verseny szervezőit a verseny professzionális lebonyolításáért, amely 3 napon keresztül emelte a gyönyörű Tisza - parti város, Szolnok kulturális életét a város egyik legpatinásabb helyszínén, a Megyeháza épületében.

 

A Megyeháza díszterme nem csak nagyszerű, méltóságot sugalló falaival és atmoszférájával vette körül a zsűri előtt éneklőket, de remek akusztikájával hozzájárult az ifjú tehetségek tolmácsolásában elhangzó produkciók nemes hangzásának magasabb szintű élvezetéhez is.

 

Jó volt látni - hallani, hogy az opera műfaja mellett a daléneklés területén is komoly utánpótlás lehetősége biztosított Magyarországon. Az egészen fiatal énekes versenyzők közül többen e csodálatos műfajt nem csak, hogy örömmel művelik, de figyelemre méltó módon, ifjú életkorukat meghazudtoló felnőtt lelki-szellemi érettséggel értik és tolmácsolják e dalok nem könnyű gondolati és érzelmi tartalmát. A díjazottak közül többen különleges atmoszférát teremtve, gyönyörű, telt pianókkal és kifejezés teli fortékkal adták elő műsorszámaikat, magas szintű zenei – szövegi – előadóművészi és énektechnikai felkészültséggel, a dallam ívek szépen vezetett zenei formálásával, stílusos és árnyalt művészi előadásával. 

 

A dalverseny műsorszámai közül nem hiányoztak a klasszikus értelemben vett dal műfaji megteremtőjének, Franz Schubertnek technikailag és előadóművészileg sem könnyű, gyönyörű lírai és drámai dalai sem.  

 

E verseny megerősítette bennünk azt az általános megállapítást, hogy az utóbbi években hazánk énekkultúrájában komoly előrelépés, a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő színvonal emelkedés tapasztalható.

 

E sikerek, az itt elhangzott pár perces zenei élmények létrejöttében a tehetséges fiatal generáció adottságain és szorgalmán túl hallhatóan nagy része volt és van a felkészítő tanároknak: a remekül muzsikáló és kamarazenélő zongorakísérőknek illetve az énektanároknak, akik közül ma már egyre többen több évtizedes opera- és dalénekesi tapasztalattal, operaszínpadi gyakorlattal is rendelkező énektanárként tanítanak és adják át tudásukat a jövő generációjának.

 

Meglepő, hogy az idei versenyen milyen sok nagyszerűen éneklő fiú énekest, tenort, basszust, baritont hallhatunk. Az utóbbi évek hazai és külföldi verseny és oktatási tapasztalatai ugyanis azt mutatták, hogy egyre kevesebb fiú-férfi énekes választja ezt a csodálatos, de nem könnyű és nem is mindig megfelelően dotált énekesi hivatást.  Az énekesi pálya ma sok esetben a legfelkészültebb énekesek számára is kiszolgáltatott életpályát jelent, amelyen a jövő generációi számára feltétlenül változtatni kellene az illetékeseknek, hiszen az énekesi pálya a legmagasabb szellemi – érzelmi intelligenciát, koncentrált színpadi jelenlétet, idegrendszeri stabilitást, 100 %-os testi – szellemi és érzelmi felkészültséget és fittséget kíván az élő emberi test, mint hangszer pontos és harmonikus működésével létre hozott művészi alakítások folyamán.

 

Megfogalmazásra került a zsűri részéről az ifjú énekesek számára annak tudatosítása is, hogy a magánénekesek és a magánéneket tanulók éneklésükkel a legcsodálatosabb és legkomplexebb foglalkozást művelhetik: a darabok művészi megszólaltatásakor egyszerre, egyetlen harmonikus egységben működik a koordinált izomrendszerrel kidolgozott, lélegző fizikai testük, az érzelmi skála ezer árnyalatát átélő művelt lelkük és a művek tartalmi közvetítése folytán a legmagasabb szellemiséget hordozó és azt visszatükröző saját gondolatrendszerük. Mindezekért érdemes tehát fiúknak és lányoknak egyaránt a jövőben is erre a pályára menni.

 

Külön megjegyzésre érdemes, hogy a rendezők gondoltak a versenyzők és a zsűri közti kommunikáció megteremtésére, a verseny utáni „Művészközelben” program interaktív beszélgetésének meghirdetett programjával, amely beszélgetés remekül szolgálta a versenyzők és a zsűriben ülő tapasztalt művész - oktatók közti szakmai gondolatcserét.”

 

Cserna Ildikó:Az utóbbi idők legerősebb mezőnye! Fantasztikus tehetségek, egészen fiatalok is! 14 éves korát meghazudtoló fiú érett művészi produkcióval lépett a színpadra. Voltak ritka hangfajok, mint például alt vagy lírai bariton, de ígéretes tenorok is voltak szép számmal!

 

Csodás szervezés, magas színvonal, feszített tempó jellemezte a 3 napot. Méltó zárása volt a csodás Gálakoncert. Örömmel vettem zsűriként részt másodszorra.”

 

Díjkiosztó ünnepség

 

A versenyt az ünnepélyes díjátadás követte, ahol az oklevelek mellett sok-sok ajándékot is kioszthattak a zsűritagok, illetve a felajánló szervezetek képviselői a versenyzőknek a rendező Ádám Jenő Zeneiskola lelkes gyűjtő tevékenysége eredményeképpen. A díjátadást a több mint egy órás Záróhangverseny követte, ahol a 19 versenyző énekelhette el versenyprogramja egyik számát, igazolva rátermettségét, méltán elismert művészi megvalósítását, előadókészségét. A szép számú hallgatóság vastapssal köszönte meg a felhangzó dalokat, népdalfeldolgozásokat, operaáriákat, huszadik századi dalokat. A tartalmas napot/napokat a zsűri szakmai értékelése zárta, minden versenyző teljesítményét külön-külön értékelte minden zsűritag, hasznos tanácsokat, útravalót adva a hozzájuk forduló versenyzőknek. magánének tanároknak, korrepetítoroknak, zongorakísérőknek.

 

Sáfár Orsolya operaénekes a nyitó hangversenyen

 

A IX. Országos Ádám Jenő Dalverseny helyezettjei a következők:

 

 A tanulók versenyen elért eredményei – I . korcsoport:

 

I.           helyezett - megosztott: Szabó Ágoston – Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Debrecen         

Tanára: Tuzson Hajnalka

 I. helyezett - megosztott: Szeleczki Artúr Norbert – Dohnányi Ernő AMI, Budapest

Tanára: Szilágyi Olga Beatrix

II. helyezett - megosztott: Vajda Zsófia – Városközponti Általános Iskola Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolája, Pécs

Tanára: Orcsik Judit

II. helyezett - megosztott: Fenyvesi Gabriella – Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

Tanára: Simon Istvánné

II. helyezett - megosztott: Nyárádi Anna - Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

Tanára: Bujtásné Bányai Melinda

II.  helyezett - megosztott: Dús András Domokos – Járdányi Pál Zeneiskola AMI, Budapest

Tanára: Schultz Katalin

III. helyezett - megosztott: Elek Petra - Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Debrecen

       Tanára: Ludmány Antalné

 

A tanulók versenyen elért eredményei – II . korcsoport:

 

I.    helyezett - megosztott: Katona Lóránt – Hermann László ZMSZKI és AMI Székesfehérvár

Tanára: László Szilvia

I. helyezett - megosztott: Geszler Attila – XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola AMI, Budapest

Tanára: Farkas Katalin

II.         helyezett: Andrásfalvy Csenge Zsuzsanna - Városközponti Általános Iskola Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolája, Pécs

Tanára: Orcsik Judit

III.       helyezett: Czinke László – Dohnányi Ernő Zeneiskola, Budapest

Tanára: Szilágyi Olga Beatrix

 

Katona Lóránt a záró hangversenyen

 

Tanári különdíjakat is osztott a zsűri:

 

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége különdíja:

Czeizel Endre és Batta András: A zenei tehetség gyökere című könyv

Tanár: Tuzson Hajnalka magánének tanár- Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, AMI,

 

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége különdíja:

Kalmáncsai Graduál (Summa Artium Kht. adománya)

Kapta: Orcsik Judit magánének tanár-Városközponti Általános Iskola Liszt Ferenc AMI,

 

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége különdíja:

Kalmáncsai Graduál (Summa Artium Kht. adománya)

Kapta: Szóka Júlia magánének tanár - Lukin László AMI,

 

A szolnoki „CENTRAL GEO” Bányamérési Agrotechnikai és Ingatlangazdálkodási Kft. különdíja: Vertel Andrea szobrászművész Suttogó című alkotása

Kapta: Szilágyi Olga Beatrix magánének tanár - Dohnányi Ernő AMI – Budapest,   

A szolnoki „CENTRAL GEO” Bányamérési Agrotechnikai és Ingatlangazdálkodási Kft. különdíja: Dísztárgy (Studio Collection by Veronese Design)

Kapta: Bujtásné Bányai Melinda magánének tanár, Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

A szolnoki Damjanich János Múzeum könyv-különdíja

Kapta: Seres József zongorakísérő tanár - Kodály Zoltán Ének-zenei SZKI és AMI – Kecskemét.

 

Művészközelben

 

A X. jubileumi Ádám Jenő Dalversenyre 2020 májusában kerül sor Szolnokon! Várjuk a tudásukat összemérni, tehetségüket megmutatni kívánó versenyzőket!