Gulyás Márta ZONGORAMŰVÉSZ-TANÁR Weiner Leó EmlékdíjBAN RÉSZESÜLT

 

Gulyás Márta

 

Gulyás Márta zongoraművész (képünkön) a rangos díjat 2017. április 20-án a Zeneakadémia Tanácstermében vehette át dr. Vigh Andreától, a Zeneakadémia rektorától, a Weiner Kuratórium elnökétől. A díjátadón jelen voltak a kuratórium további tagjai: Devich János gordonka-, Falvai Sándor zongoraművész, valamint Balassa Mariann, a kuratórium titkára. Falvai Sándor laudációjában röviden végigvezette a hallgatóságot Gulyás Márta életútján. Elmondta: „Ahogy erről több vele készült interjúban is vallott, már pályája indulásának első éveiben is a kamarazenét, az együtt muzsikálást tartotta elsődlegesnek előadóművészeti munkásságában. A Kamarazene Tanszék vezetőjeként sokat tett azért, hogy e nagy múltú tanszak visszanyerje eredeti megbecsülését. Személyében a Weiner-díj kuratóriuma a művészt és pedagógust egyaránt díjazza.”

 

Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján a Zeneakadémia örökölte a zeneszerző hagyatékát és a számláin lévő pénzösszegeket. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amely 2004-ben megalapította a Weiner Leó Emlékdíjat. A díjat olyan művészek kaphatják meg, akik kiemelkedő előadóművészi tevékenységükkel a hazai és nemzetközi hangversenyéletben évtizedeken át a kamarazenei kultúrát szolgálták. A Weiner Leó Emlékdíjat első alkalommal 2004-ben Banda Ede gordonkaművész kapta. Az elmúlt években a díjban részesült Hevesi Judit és Miklós György (megosztva), Devich Sándor és Konrád György (megosztva), a Bartók Vonósnégyes, Zempléni Kornél, Weninger Richard, Kassai István, Rolla János és Kovács Béla.

 

Gulyás Márta a hazai hangversenyélet meghatározó művészegyéniségeként és a mai kamarazeneoktatás egyik legnagyobb hatású alakjaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene professzora. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő rendszeresen tart mesterkurzusokat Európa-szerte, rangos kamarazenei fesztiválok meghívott előadója, zenésztársainak névsorában pedig nem kisebb nevek szerepelnek, mint Kovács Dénesé, Perényi Miklósé vagy Frans Helmersoné.

 

(Forrás: Fidelio/MTI)