ÁRVAI TÜNDE

 

110 éve született Sassy Iringó

(1912. VIII. 21. Miskolc – 1999. VIII. 19. Pécs)

 

SDC19293_2.jpg

Kürschner Emánuel (zeneiskolai igazgató), Kalliwoda Olga
(előbbi felesége, opera énekesnő, zeneiskolai tanár),
Sassy Iringó, Ernster Dezső (Olga tanítványa, világhírnévig jutott operaénekes)

 

Sassy Iringó neves miskolci családból származott. Nagyapja, Sassy Árpád Táncsics Mihállyal karöltve szerkesztette az Aranytrombitás című lapot. Édesapja, Sassy Csaba kora elismert írójának számított. Jóvoltából leánya megismerkedhetett az Erdélyi Szépmíves Céh és a Petőfi Társaság írókörének tagjaival. Édesanyja, Szilágyi Erzsébet a szatmárnémeti zárdában együtt tanult Kaffka Margittal, aki a családdal később is szívélyes viszonyt ápolt. Iringó és két leánytestvére sok művészember társaságában nevelkedhetett, miközben rendszerint kamarazene szólt. A Görögkatolikus Tudósító beszámolója szerint a miskolci Mária-kongregáció tagjaiként a három nővér együtt színesítette az 1922. január 29-én lezajlott zenei rendezvény programját: "A három kis Sassy testvér: Enikő, Ildikó és Iringó bájos zongora, hegedű, cselló triója következett azután, kik viharos tapsok között adtak elő bájos zenedarabokat." Volt még egy leány a családban: Sassy Emese Eulália. Iringó zenei tehetsége igen korán megmutatkozott, már 9 éves korában felvették volna a Zeneakadémiára, de az anyagi lehetőségek megteremtése a tanulmányok kezdetét öt évvel későbbre tolta. 1926 és 1932 között a fővárosi Liszt Ferenc intézetben Iringó gordonkaművészi képesítést szerzett Schiffer Adolf mellett. 

 

SDC19296.JPG

Sassy Iringó barátai társaságában Sikondafürdőn 1940-ben

 

Pécsre Vadas Gábor jóvoltából került 1940-ben. Ekkor még kevés csellista működött a városban. Sikeresen pályázott a zeneiskolai állásra is, így megkezdhette pedagógusi pályafutását a Kürschner Emánuel vezette városi zeneiskolában. 1941-ben kötött házasságot Zádori Imrével, aki főjegyzőként és kultúrtanácsnokként működött Pécsett. Öt esztendőn keresztül elsősorban a háziasszonyi teendők és a gyermeknevelés feladatainak ellátása töltötte ki életét, hiszen egymás után két leánynak is életet adott.

 

sassyiringó.jpg

A Pécsi Városi Zeneiskola évkönyve az 1941/42. tanévről. Pécs, 1942. 8. oldal

 

1945 után a főiskolán tanított tovább, korábban vitt zongora óráit átadta Sass Dezsőnek, akivel közös hangversenyt is adtak. 1977-ben vonult végleg nyugdíjba. Számos zenei tehetség neki köszönhette indulását, tanítványai város–, ország– és Európa-szerte vitték pedagógiai eredményességének hírét. Munkásságát 1955-ben és 1977-ben a Szocialista Kultúráért, 1965-ben az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, 1972-ben pedig a Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetésekkel jutalmazták. 80. születésnapján a pécsi zeneiskola növendékei az intézet Ágoston téri épületében zenés műsorral köszöntötték.
A tanári hivatás mellett számos zenekari elfoglaltsággal színesítette életét. Graef Tildyvel, Molnár Klárával és Várhalmi Oszkárnéval együtt alapították meg a Pécsi Vonósnégyest. Graef Tildyvel, Molnár Klárával és Opritia Máriával pedig a Pécsi Zongoranégyest. Mint a Pécsi Filharmonikus Zenekar szólamvezetője közreműködött a Pécsi Nemzeti Színház számos opera– és balettelőadásán.


Férje 1973-as halálát követően Iringó egyedül élt. Napjait négy unokája és két dédunokája töltötték ki.

 

Források:
Vargha Dezső: "Mindig szerettem fellépni a pécsi közönség előtt" Beszélgetés Sassy Iringó gordonkaművésszel Dunántúli napló 1994. november 15. 11. oldal
Vargha Dezső: Gordonkaművész és zenetanár a közelmúltból. Emlékezés Sassy Iringóra

(Forrás: 2014. július 11. – ÁrvaiTünde blogja)

 

 

A szerzőről:

Árvai Tünde

http://ujkor.hu/sites/default/files/kepek/arvai100.jpghttp://ujkor.hu/sites/default/files/kepek/arvai100.jpg 

történész, az Újkor.hu munkatársa, újságíró