Vedres Csaba: MISERERE c. oratóriumÁNAK budapesti bemutatója

 

(2017. április 9.)

 

 

 

http://www.budapestikorus.hu/images/nyito_fejlec_kep.jpg

 

A Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus* (karigazgató Uzsaly Bence); a Pécsi DÓM Bárdos Kórusa  (karigazgató: Uzsalyné dr. Pécsi Rita);  a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Gyermekkórusa) karigazgató: Putnoki Zsolt);  a Musica Sonora Kamarazenekar  (művészeti vezető: Illényi Péter) és Horváth Csaba bariton szólista, UZSALY BENCE vezényletével - több mint 500 fős közönség előtt - hatalmas sikerrel mutatta be Vedres Csaba MISERERE c. oratóriumát 2017. április 9-én (Virágvasárnap) este, a Kelenföldi Szent Gellért Plébániatemplomban.

 

http://www.elmenyekvolgye.hu/images/programok/17-vedres-csaba-es-gyerman-julia/galeria/vedres_gyerman_008.jpg

(Vedres Csaba Élmények Völgye)

 

Az oratórium ősbemutatója 2016. szeptember 25-én a pécsi Kodály Központban volt. A műről és az ősbemutatóról a http://www.parlando.hu/2016/2016-6/Zene-Bozsai.pdf linkre kattintva részletes beszámoló olvasható. 

 

A MISERERE az 50. (51.) un. nagy bűnbánati zsoltár latin nyelvű szövegére, a doxológia- és néhány újszövetségi vers szövegére íródott, hat tételes, nagyszabású alkotás, amely végig követi a lélek útját a bűn felismerésétől, a bánaton, a megbocsátáson át, az Istennel való megbékélésig. A drámai, sőt helyenként "rémálom"-ra emlékeztető zenei képek után szólal meg a csodálatos mennyei szépségű angyali kar: Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek! És a Fény feltárul, Krisztus szava pedig elhozza a nyugalmat: MENJ BÉKÉVEL, de többé ne vétkezzél!

 

Az előadás résztvevői kivétel nélkül tudásuk és szívük legjavát adták a mű sikeres megszólaltatása érdekében, de talán külön kiemelést is érdemel a gyermekkórus tökéletesre csiszolt, a profi énekkarok színvonalát idéző csodálatos szépségű hangzása, és Uzsaly Bence rendkívül szuggesztív, teljes átélést és a mű iránti hatalmas szeretetét kifejező vezénylése, ami -. a Budapesti Kórus tagjaként - eddigi kóruséletem legnagyobb élményei közé emelkedett.

A viharos vastapsot és a ráadásként megismételt 4. tételt – (Libera me!) – követően, mintegy levezetésként, Vedres Csaba József Attila: Kész a leltár c. versére írt, leheletfinom kórusműve szólalt meg az egyesített kórus ihletett tolmácsolásában, Uzsaly Bence egészen kivételes érzékről tanúskodó vezényletével.

 

Külön köszönet illeti meg a házigazda Szent Gellért Plébániát a templom szíves rendelkezésre bocsájtásért, ami – majdnem kör alakú elrendezésével - ideális helyszín volt az oratórium előadására. Úgy gondolom – a Nagyhéthez méltó zenei élmény után – lelkiekben gazdagodva mehetett haza a lelkes közönség és az előadók is. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Dr. Bozsai Gábor, a Budapesti Kórus tagja

 

Képek a budapesti előadásról:

 

 

 

 

 

 

 

 

(Riesz Ferenc felvételei)

 

A Budapesti Kórus rövid története

 

 

1941-ben a Palestrina és a Cecília kórusok egyesítéséből Bárdos Lajos alapította a Budapesti Kórust. (Az 1916-ban alakult Palestrina Kórus elsők között mutatta be Kodály Psalmus Hungaricus-át, Bartók Cantata Profana-ját. A Cecilia Kórus 1921-ben alakult az a capella-éneklés sajátos feladatával)

Hamarosan a hazai oratórium kóruskultúra egyik legjelesebb és legismertebb képviselőjévé vált. Az együttes célja kezdetektől napjainkig az a capella és a zenekari karénekművészet ápolása és a magyar zenei kultúra fejlesztése idehaza és külföldön egyaránt. A hazai zenei élet számos budapesti és vidéki rangos eseményein kívül az utóbbi évtizedben több olasz-, német-, franciaországi, hollandiai és ausztriai turné sikerei is bizonyították az együttes előadásainak művészi színvonalát. A Budapesti Kórus hat évtized alatt 149 - köztük sok világhírű - karmester vezényletével több, mint 1487 hangversenyt adott nagyrészt Magyarországon, de Európa számos országában - működése óta eddig négy alkalommal Olaszországban - is. A kórus repertoárja lenyűgözően gazdag: 145 komponista - Bach, Händel, a bécsi klasszikusok, a romantikusok és a huszadik század szinte valamennyi híres oratóriumát - szám szerint 350 művét mutatta be.

Hanglemez készült 26 zeneszerző 49 szerzeményéből, többek között Otto Klemperer vezényelte Bach Magnificatjából, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán minden nagy művéből. A Forrai Miklós vezényelte Krisztus oratórium Párizsban Grand Prix Díjat nyert. Nemzedékek ismerték meg ezt a zenei műfajt aNépszerű oratóriumrészletek lemezről.

A kórus további díjai: 2011: Magyar Örökség Díj; 2015: Kölcsey Ferenc-díj.

A Budapesti Kórus karigazgatói: 1941-1948 Bárdos Lajos, 1948-1978 Forrai Miklós, 1978 és 1984 között Margittay Sándor, 1984-től 2001 végéig Antal Mátyás, 2002 és 2006 márciusa között Tóth András, 2006-2009 Kaposi Gergely, 2010-2011 Cser Miklós, 2012-2015 Virágh András, 2015 óta pedig Uzsaly Bence.

1990-ben megszűnt az állami mecenatúra - mely évtizedekig az Országos Filharmónia révén működött - jelenleg a kórus egyesületként tartja fenn magát.