http://beethovenbudan.hu/wp-content/uploads/2017/02/bb-header_credit-300x198.png

 

Kadenciaíró-verseny Beethoven D-dúr hegedűversenyének tételeihez

 

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett pályázatra összesen nyolc kadencia érkezett, amelyek közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A fiatal hegedűművészeknek Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált kadenciát komponálniuk. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett. A pályaműveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálta el, amelynek elnöke Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, tagjai Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője; Mácsai János zenetörténész és Zombola Péter zeneszerző voltak.

 

A zsűri Záborszky Katariina hegedűre írt kompozícióit ítélte a legjobbnak.

 

Beethoven kadenciaverseny eredményhirdetés - YouTube

 

Mácsai János  méltató szavai a Bartók Rádió 2017. május 6-i ”Új Zenei Újság” c. müsorában: ”.. zsüritag is voltam ebben a bizonyos kadenciaversenyben, ahol az volt a feledat hogy Beethoven hegedüversenyéhez  írjanak a jelentkezök kadenciát , és volt valaki akinek ez nagyon jól sikerült ; akit úgy hívnak hogy Záborszky Katariina. Ö nem Nagyarországon él, hanem Finnországban, hát a zenész Záborszky család egyi tagja, és hát nemcsak hogy írt remek kadenciákat mind a három tételhez nem csak az elsöhöz, hanem olyan jól eljátszotta a hegedüversenyt, amitöl hogy finom legyek tátva maradt  a szám! Gyönyörü dallamjátszási képessége van, egy párbeszédet folytatott a Hollerung Gábor által vezetett zenekarral. Nagyszerü tempókat vettek, szóval ilyen élvezetes Beethoven hegedüversenyt csak a legnagyobbaktól lehet hallani.

 

 A nyertes 2017. május 3-án, a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén mutatkozhatott be, és játszhatta el műveit a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

 

http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1686/16868/168682/16868216_7cb90510067d94eeca4e18b638d122ac_wm.jpg

Záborszky Katariina hegedűművész a kadenciaverseny győztese a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján

 

Mácsai János zenetörténész bevezetöje a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén: ”A kadencia verseny  tulajdonképpen nagyon érdekes felvetése volt polgármester úrnak (dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere), több mint két évvel ezelött ö találta ki, hogy legyen egy ilyen verseny, vetélkedés, hiszen a kadencia rögtönzés amely lényege ennek a müfajnak valahogy a huszadik század második felében kiveszett. Egy kicsit berzenkedtek abban az ügyben a szakértök hogy érdemes-e ilyen kadenciákat írni, de a tavalyi év amikor a zongoraversenyekhez születtek kadenciák, fényesen bebizonyította , hogy igen van az elöadók közül jónéhány akinek ambiciója  hogy negmutassa magát, elöadói tehettségét és tulajdonképpen zeneszerzöi vénáját is, hogyan tud illeszkedni ehhez a stílushoz és hogyan tud  valami újat mutatni vagy adni a közönségnek ezekben a rövid néhány perces kis idöszakokban, amelyeket a kadenciák jelentenek.

 

Nos idén másodszor  egy sokkal nehezebb feladat jutott  osztályrészül a jelentkezöknek mint tavaly a zongoraversenyben, hiszen Beethoven csak egyetlen hegedüversenyt írt, de ennek mindhárom tételéhez lehetett kadenciát írni.

Titkos volt a szavazás, nem tudtuk hogy kik jelentkeznek és teljesen egyhanguan és teljesen véletlenül mindhárom tételéhez a hegedüversenynek ugyanazt a szerzöt találtuk  érdemesnek és legjobbnak. A szezö nem más, mint  Záborszky Katariina, aki a híres Záboszky zenei család tagja. Ö Finnországban él, és onnan küldte, el mint utólag kiderült,  ezt a három rövid kadenciát. Nos hát ezt fogják most hallani.”

Beethoven Budán 2017 - Nyitóhangverseny - YouTube

 

(A 7’ 19” perces filmrészletben a 3’-től a 4’42’’ hallható Záborszky Katariina játéka)