Különleges helyszínen ünnepelték Dohnányi ERNŐ születésének 140. évfordulóját

 

 

2017. június 23-án megnyitották a zeneszerző jelenleg magánkézben lévő villájának és gyönyörű kertjének kapuit születésének 140. évfordulója alkalmából. A jelenlévők részt vettek az ünnepélyes koszorúzáson, egy rendhagyó villa- és kertlátogató túrán, valamint az épület történetében először a zeneszerző egykori dolgozószobájában tartott koncerten.

 

Devich János, dr. Vigh Andrea és Fekete Gyula a megnyitón
(Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea)

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Dohnányi Kert Egyesület szervezésében valósult meg a jubileumi ünnepség Dohnányi Ernő Széher úti, jelenleg magánkézben lévő villájában. Az épület falán látható emléktáblánál a Zeneakadémia rektora, dr. Vigh Andrea helyezett el koszorút, emlékezve az intézmény felejthetetlen igazgatójára. Beszédében elmondta: a kulturális élet minden szereplőjének kötelessége, hogy a nemzet nagyjainak minden jeles évfordulójára, életének minden meghatározó helyszínére, és persze ránk hagyott munkásságának minden sorára, minden taktusára szigorú rendszerességgel emlékezzünk. Mesélt arról, hogy a kortárs értelmiségi elit szellemi otthonra talált Dohnányi zene-szalonjában, vagy éppen a mesterien megtervezett kertben: „A Zeneakadémia igazgatója és professzora nem egyszer e lakásban tartotta óráit legendás osztályának. Fischer Annie, Anda Géza, Zempléni Kornél, Böszörményi-Nagy Béla, Földes Andor, Solti György e házban kapott életre szóló útravalót az alkotóművésznek, előadóművésznek egyformán zseniális Dohnányi Ernőtől.” Végül köszönetet mondott Ruttkay Zsófiának, a Dohnányi Kert Egyesület elnökének, aki – sokakat bevonva – a hely eredeti szellemének, kultúr- és kerttörténeti értékének megőrzését évtizedek óta napirenden tartja, és ezzel új igazodási pontot, kutatási területet helyezett el a magyar zenetörténet térképén.

 

A koszorúzást követően a jelenlévők egy igazán exkluzív koncert részesei lehettek. Bár tartottak már korábban is vezetést a villában, illetve kerti koncerteket, Dohnányi dolgozószobájában még soha nem volt hangverseny ilyen formában. Az esten felléptek a Zeneakadémia három generációból való művészei, köztük Dohnányi zongorás életművének egyik legelhivatottabb interpretátora, Prunyi Ilona és állandó kamarapartnere, Banda Ádám és a hallgatókból álló Soós Vonósnégyes.

 

(Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea)

 

Az est zárásaként a vendégeket Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész, a Dohnányi Kert Egyesület alapító tagja vezette körbe a nem mindennapi történelmi háttérrel rendelkező villában és a hozzá tartozó kertben. Megnézhették a látogatók a kutatása révén előkerült, eddig nem publikált dokumentumokat is – a villa és a kert eredeti tervrajzait, korabeli fényképeket. Dohnányi 1925-ben, több sikeres hangversenykörút után döntött úgy, hogy saját otthont keres maga és három generációs családja számára. Orvos barátja, Manninger Vilmos hívta fel a figyelmét a saját házával szomszédos telekre, amelynek szépsége, gazdag növényzete és a kis tó rögtön megragadta a zeneszerző-zongoristát. Az egyedi kialakítású villa tervezésével az Amerikában nagy karriert befutó és Manninger villáját is tervező Gyöngyöshalászi Takách Bélát bízta meg. A három generációnak otthont adó épület magyaros külsőt, de az angol családi házakra jellemző belső elosztást kapott a tetőtérben a személyzeti és vendégszobákkal, a középső szinten a szülői hálóval, a fiúk szobájával, két fürdővel, a nagymamák lakrészével és a nagy hallal. A földszintre kerültek a közös helyiségek: az ebédlő, szalon, a művész dolgozó- és pihenő szobája, a konyha, az étellift és egy nagy fedett terasz. A kertet Solty László okl. műkertész tervezte, aki fürdőházat, pergolás feljárót, pihenőket, üvegházat és teniszpályát alakított ki.

 

http://zeneakademia.hu/hu/minden-hir/-/asset_publisher/zn2lZVVS99y3/content/kulonleges-helyszinen-unnepeltek-dohnanyi-szuletesenek-140-evfordulojat;jsessionid=DC1B249D118DE4B26A06FA753C412B41

 

(Forrás: LFZE)