Elhunyt Dévény Anna GYÓGYTORNÁSZ

 

a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója,

a Fischer Annie hagyaték egyik legnagyszerűbb letéteményeSE

 

(1936-2017)

 

http://karrierkozpont.elte.hu/wp-content/uploads/2016/04/D%C3%A9v%C3%A9ny-Anna.jpg

 

Dévény Anna 1957-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán, majd a neurológiai klinikán dolgozott gyógytornászként, közben művészi tornát tanított. Ő dolgozta ki a Dévény speciális manuális technika – gimnasztika módszert (DSGM), amellyel a mozgássérült gyermekeknél és felnőtteknél is kimagasló eredményeket értek el. 1996 óta speciális tréningeket tartott a Magyar Nemzeti Balett művészeinek is.

 

Tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Édemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetését vehette át. 2017-ben a Dévény-módszer kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat.

 

Készült azonban egy egész kalóz-sorozat is Fischer Annie játékáról. Egy lelkes rajongója, Dévény Anna, a neves gyermek-mozgásterapeuta, a 70-es években úgy döntött, hogy titokban felveszi egy fél-professzionális kazettás magnóra Fischer Annie hazai koncertjeit. Nagy körültekintéssel lopta be táskájában a magnót, és a helyszínen sohasem bukott le. Bár egyszer majdnem, mert egy mellette ülő másik rajongó – mint kiderült – ugyanezzel próbálkozott. Mikor be akarta kapcsolni a magnóját, véletlenül rossz gombot nyomott meg, s az ülés alól Szepesi György lelkes futballközvetítése üvöltött fel: GÓÓÓÓL! Fischer Annie állítólag a koncert végén csak annyit kérdezett: „mi történt?”?

 

Dévény Anna lelkesedése a veszély ellenére nem csökkent, és így szerencsénkre az évtizedek alatt egy egyedülálló hangfelvétel-gyűjtemény keletkezett. Ám egy alkalommal úgy alakult, hogy egy vidéki koncertről Fischer Annie Dévény Annát is visszahozta kocsijával Budapestre. Hátul ültek az autóban, Dévény Anna ölében volt féltett kincse, a magnó. A művésznő egy szót sem szólt. Dévény Anna ezt hallgatólagos beleegyezésnek vette, de valamiről akkor ő sem tudhatott. Fischer Annie egy barátnőjének azt mesélte: „Te, képzeld, Dévény Anna felveszi a koncertjeimet”. Talán eszébe jutott az ő saját „magnós” múltja.

 

http://www.atempo.sk/images/hirek/fischer-annie-cd.jpg

 

Így lehet a centenáriumi év egyik lemez-különlegessége e koncertfelvételekből összeállított, most megjelent dupla CD album. „Encore” („Koncert ráadás”) a címe. Bárcsak sok ilyen meglepetés ráadásban lehetne még részünk Fischer Annie legendás művészetéből!

 

***

 

Az Óbudai Társaskörben, FISCHER ANNIE HAGYOMÁNYOS SZÜLETÉSNAPI EMLÉKHANGVERSENYÉN (2017. július 5-én) Dévény Annára is emlékeztek. Közreműködött Kiss Péter – zongora (Fischer Annie ösztöndíjas) és a Budapest fúvósötös (Duleba Lívia, Kiss Katalin, Szűcs Péter, Mohai Bálint, Farkas Ferenc). A „kettős” emlékkoncertet dr. Székely György szerkesztette és vezette.

 

 (Forrás: MTI + dr. Székely György / Gramofon.hu Klasszikus és Jazz Nonprofit Kft.)