A ZENEI VILÁGNAP 42. ÉVFORDULÓJÁRA

 

„A zene a teremtés egyik csodája”

 

DR. GYULAI ÁKOS

A ZENE

 

Alszik még itt minden hang,

álmosan nyögdicsél,

álmodik szépeket a Mennyről,

a hang csendesen mégis felkél.

 

 

Ébred hangja a hegedűnek,

a pengetés ébreszti fel,

várja már az égiek hangját,

hogy megtalálja, ki majd visszafelel.

 

 

Gyengéden várja, mit várnia kell,

angyalok hangjának zümmögését,

a csodát mi onnan érkezik,

a mennybéli zene halk meséjét.

 

 

A mesét, mit angyalok súgnak,

megbújva titkos árnyékban,

közben dalolnak mesét vidáman,

ébreszteni a hangszer szívét a fában.

 

 

A vonó rásimul a húrokra,

izgatottan belerándulnak a fájdalomba,

remegve csendesen megszólalnak,

kezdenek dalolni, de még óvakodva.

 

 

A szív már gyakrabban dobban,

várja, hogy a húrok legyenek feszesek,

tudjanak majd sírni vagy nevetni,

a megszólalásukkal csodát tegyenek.

 

Hangjuk, mint az angyalok éneke,

talán nem e világnak szülöttje,

a kottát diktálták éneklő angyalok,

a zenét játszotta Isten „küldöttje”.

 

 

Tudom, a protonnak van zenéje,

a holt anyagból mégsem jöhet ilyen zene,

nem tudom elhinni ezt a csodát,

ha embert nem Isten teremtette.

 

Miskolc. 2017.07. 22.

 

* Geológus és geofizikus professzor emeritusz. Az MTA doktora, az Akadémiai Díj kitüntetettje. Nemzetközi hírű természettudós. Kedveli a vers és prózaírást, valamint a filmezést. Készülőben van egy próza kötete és két verseskötete. Érdeklődik a vallásfilozófia és a teológia iránt. Művészetek kedvelője, a zene kedvelője.

 

*

Graciela Rodo Boulanger (1935-) bolíviai festőművész): Muzsikáló gyermekek (eozin )

 

A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.

 

Menuhin köszöntője az első Világnap tiszteletére:

 

„Kedves Kollégák, Barátaim!

 

Nagy örömmel tölt el, hogy idén, a Nemzetközi Zenei Tanácsban betöltött elnöki tisztem utolsó évében megnyithatom az első Zenei Világhetet és a Zenei Világnapot.

Szeptember 29. és október 5. között és főként a Zenei Világnap alkalmából október 1-jén az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre.

Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.

Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással. Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói. Ehhez hasonlót láttunk már néhány városban: San Francisco-ban például, sőt a zajos New York-ban is, amikor a legforgalmasabb útkereszteződéseknél a Manhattan és a Julliard Zeneiskola fiatal hallgatói játszottak a járókelőknek. A régi holland orgona-tekerőket, a nápolyi tenoristákat, az énekmondókat és a trubadúrokat juttatták eszembe és azt, hogy e hagyományokat érdemes újra életre kelteni.

Jó lenne, ha a zenei héten egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. A zenének a zaj antitézisének kellene lennie, mégis sokszor arra használják, hogy kellemetlen zajokat fogjon fel a gyárakban, éttermekben és áruházakban. Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen egy pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez. Valószínűleg tudomásuk van arról, hogy néhány éve egy kongresszusunkon Párizsban Witold Lutosławski, a nagy lengyel zeneszerző javasolta, indítsunk mozgalmat, amely harcol az embernek a csendhez való jogáért. Azt szeretném, ha a csendnek e perceit követően utcákon, minden gyárban, otthonban, koncertteremben és operaházban megszólalna a zene. Az előző napok eseményeinek elő kell készítenie a csúcspontot, a Zenei Világnapot.

Kérem Önöket, tegyenek meg mindent ezen esemény érdekében, mely nemcsak a zene, hanem a világ számára is fontos. Egyesek Önök közül talán koncertet adnak a Zeneművészek Nemzetközi Kölcsönös Segélynyújtási Alapja javára, mely intézményt - mint tudják - a zene ügyének előre haladása és megóvása végett hoztak létre és azért, hogy a zeneművészeket közelebb hozzák egymáshoz.

 

(Elhangzott: 1975. október 1. Toronto, Kanada)