A PESTI Vigadóban MUTATKOZOTT BE a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara

 

http://www.mma.hu/documents/10180/7049942/MMA_4056_20140314_vigado_megynito_mtifoto_as20140314027-scr.jpg/3383c5fd-c841-44f8-8da4-50dba8ff9ac7?t=1501758866416&imagePreview=1

A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarát Medveczky Ádám vezényelte a Pesti Vigadóban

 

A Kodály-emlékprogram keretén belül 2017. augusztus 21-én este a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban volt hallható először a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának hangversenye. A Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának ötlete alapján megalakult zenekar létrejöttének célja, hogy egységbe szervezze a Trianon által elszakított nemzetrészek szimfonikus és kamarazenekarainak kiemelkedő képességű magyar zenészeit.

 

A nagyrészt határon túli zenészekből álló alkalmi társulás első koncertjén Kodály Zoltán Marosszéki táncok és Páva-variációk című zenekari darabjait, valamint Psalmus Hungaricus című, tenorszólóra, vegyeskarra és zenekarra írt oratorikus művét adja elő Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, az MMA rendes tagja vezényletével, Kiss B. Attila operaénekes, az MMA rendes tagja közreműködésével. A belépődíjmentes hangversenyen a Magyar Rádió Énekkara is közreműködött.

 

A kezdeményezés megvalósítása hatalmas erkölcsi támogatást nyújt a legkiválóbb határon túli magyar zenészeknek, valamint – magában hordozza a magyarság összetartozásának érzését – erősítheti az itthoni és külhoni magyarok között kialakult kapcsolatok ápolását is. Mindezen túl a zenekar szimbolikája felhívta a figyelmet a határon túli magyar muzsikusok elismertségének és megbecsülésének szükségességére.

Kodály művei is a kultúra nemzetet összetartó erejét fejezik ki. 2017 kettős évforduló, mivel Kodály Zoltán 135 évvel ezelőtt született és 50 éve halt meg.

 

2017. augusztus 21. (hétfő), 19:30 | Pesti Vigadó, Budapest V., Vigadó tér 2., Díszterem

KODÁLY Zoltán:

Marosszéki táncok
Páva-variációk
---
Psalmus Hungaricus


Előadták:
Kiss B. Attila – tenor
Magyar Rádió Énekkara
Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara
vezényel: Medveczky Ádám


A hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia díjmentes rendezvénye.

 

 

A budapesti Pesti Vigadó-beli fellépés után, augusztus 25-én Pécs városában lépett fel a határon túli zenészek zenekara, ahol Joseph Haydn Teremtés oratóriumának az előadását szintén Vashegyi György vezényelte az Európa-hírű Purcell Kórus közreműködésével. A pécsi hangversenyt a Filharmónia Magyarország rendezte.

A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarba a fent említett két hangversenyből álló projektre a következő Erdélyben működő zenekarokból érkeztek művészek: Kolozsvári Filharmónia Zenekara, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara, a Kolozsvári Román Opera Zenekara, a Marosvásárhelyi Filharmónia Zenekara, a Nagyváradi Filharmónia Zenekara, a Szatmári Filharmónia Zenekara, vagy a Csíki Kamarazenekar, de Újvidékről is érkezett művész a Kotor Art Fesztiválzenekarból. A meghívott művészek közül többen Nyugat-Európában is komoly karriert futottak be, valamint olyan világhírű kamaraegyüttes tagjai, mint a Tiberius Kvartett.

 

 

(MMA)