Tóka Ágoston orgonaművész sikere a St Albansi Nemzetközi Orgonaversenyen

 

Tóka Ágoston, a Junior Prima-díjas orgonaművész elhozta a legjobb Bach-előadásért járó különdíjat és 2. helyezést is kapott a 29. alkalommal megrendezett St Albansi Nemzetközi Orgonaversenyen 2017 júliusában.

 

St Albans Cathedral Exterior from west, Herfordshire, UK - Diliff.jpg

St Albans – Katedrális, a Nemzetközi Orgona Fesztivál központja

 

http://www.organfestival.com/St_Albans_International_Organ_Festival/masterfiles/master-2/images/IOF-festival-reverse.jpg

 

A kétévente megrendezésre kerülő St Albans International Organ Festival versenyt 1963-ban alapította  Peter Hurford. Az események központja a Londontól 31 kilométerre fekvő mezőváros, St Albans normann katedrálisa áll.  

 

http://www.bach-cantatas.com/Pic-Bio-H-BIG/Hurford-Peter-02.jpg

 

A versenyzők interpretáció és improvizáció kategóriákban indulhatnak. Előbbiben a jelentkezőknek összesen hét válogatáson kell átverekedniük magukat, melyek közül az előválogató anonim. Itt a megadott zenedarabok felvételét kell elküldeniük március végéig és ezek alapján kerülhetnek be a következő fordulóba.  Tóka Ágoston 16 jelentkező közül bizonyult a második legjobbnak, illetve hozta el az alapító nevét viselő Peter Hurford Bach díjat.

 

TÓKA ÁGOSTON

 http://www.baptist.hu/wp-content/uploads/2017/02/tokaagoston-324x160.jpg 

1988-ban született. Zenei tanulmányait hat éves korában a székesfehérvári zeneiskolában kezdte, majd 2004-2008 között a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola orgona szakán folytatta, ahol tanára dr. Bednarik Anasztázia volt. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pálúr János, Ruppert István és Fassang László voltak a mesterei. Az orgonatanulmányok mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét pedig Spányi Miklósnál tanult. Már szakközépiskolásként számos díjat nyert az országos orgona-, csembaló-, és kamarazenei versenyeken és egyetemi tanulmányainak alatt is több nemzetközi megmérettetésen szerepelt eredményesen: 2011 szeptemberében harmadik díjat nyert a rangos weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, valamint két alkalommal döntőbe jutott és elismerő oklevelet kapott a Kitzbühelben (Ausztria) megrendezett Franz Schmidt Nemzetközi Orgonaversenyen (2010, 2012). 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat kapott.
2010 óta a neves orgonaművész, dr. Beharka Pál utódaként az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistája.

Tóka Ágoston hangversenye a Barokk Fesztivál keretében - YouTube (2:20)

Tóka Ágoston orgonaművész komolyzenei koncertje (részletek ... (32:57)

Tóka Ágoston orgonaművész koncertje a békéscsabai katolikus templomban (részletek)
A felvételen hallható művek: Bach: C-dúr Toccata, adagio és fúga BWV 564

Haydn: 5 darab zenélő órára

Wely: Sortie

Kodály: Epigrammák (1, 3, 5, 9)

Yon: Humoresque