http://ymsa.unideb.hu/images/ymsalogo_small.png

IFJÚ ZENEMŰVÉSZEK
NEMZETKÖZI NYÁRI AKADÉMIÁJA

 

2017. július 14-23.

 

Tizenhetedik alkalommal, 2017. július 14. és 23. között rendezte meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara az akadémiát, amelyen világszerte ismert művésztanárok tartottak mesterkurzusokat mintegy kétszáz fiatal muzsikusnak.

 

Az Akadémia több síkon kínál egyedülálló élményt a részvevőknek és az érdeklődőknek. A palettát az egyéni kurzusok mellett zenekari kurzus, hallgatói hangversenyek, énekverseny, kiállítás, hangversenysorozat és koncertturné színesíti. A vonós, fúvós, zongora és ütőhangszerek mesterkurzusain a tehetséges fiatalok intenzív munkát végeztek. Az évről évre visszatérő szakemberek mellett idén először tartott kurzust Kiss József oboaművész, a Hochschule für Musik Detmold professzora, Wim Van Hasselt, a freiburgi zeneakadémia trombita professzora, valamint Dominique Vleeshouwers, a világ egyik legjelentősebb ütőhangszeres versenyének győztese, aki 2014-ben Hollandiában a Tromp versenyen az első díj mellett a média és a közönség díját is elnyerte. 

 

Idén is megrendezték az akadémia keretében a Petrovics Emil énekversenyt. Az országban egyedülálló megmérettetésre kizárólag kortárs szerzők műveivel jelentkezhettek az énekesek. Az előző évihez hasonlóan ismét kurzust tartott a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág, az amszterdami zeneakadémia tanára, aki a modern mime, tánc, instant kompozíció és zene világát ötvözve a mozdulat zeneiségébe vezette be a fiatalokat.

 

Az országban hiánypótló kortárs zenei énekversenyre 1987-1998 között született énekesek jelentkezhettek, akiknek egy dalt vagy áriát kellett előadniuk a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész szerzeményeiből, valamint egy szabadon választott kortárs darabot. A zsűri elnöke ezúttal is Petrovics Emil lánya volt.

 

http://ymsa.unideb.hu/images/petrovics-emil-crop.jpg

Petrovics Emil

 

-       Nagy boldogság számomra, hogy a Magyar Állami Operaház énekmestere, a Nyári Akadémia mesterkurzust tartó professzora, Bátori Éva megálmodta ezt az versenyt, a Debreceni Egyetem pedig már harmadik alkalommal befogadta. Meglepően sok növendék jelentkezett idén és egy új kategóriát is meghirdettünk, vokális zenét kamarazenei kísérettel – emelte ki Petrovics Eszter.

-        

http://tizenhetedik.hu/anew/galeria/images/hirek/2012%20Febru%C3%A1r/petrovicseszter.jpg

Petrovics Eszter

 

A fiatal énekesek a Petrovics-darabok mellett a klasszikus 20-ik századi zeneművek közül válogattak, például Benjamin Brittentől és Kodály Zoltántól, ugyanakkor kortárs szerzők, például Tóth Péter és Orbán György dallamai is felcsendültek a Liszt teremben.

 

Petrovics Emil Énekverseny2(1)

Az énekverseny résztvevői.

Az első sor bal szélén Váradi Judit művészeti igazgató és Gábor József zongoraművész-tanár,

a következő sorban Fekete Gyula zeneszerző, a LFZE tanszékvezető egyetemi tanára, rektor-helyettes

 

Az I. kategóriában Józan Vivien, a II. kategóriában pedig Biri Gergely nyerte el az első díjat és a legjobb Petrovics mű előadásáért járó különdíjat. A Bátori Éva ének mesterkurzusa a XX-XXI. századi vokális zene előadásmódjáról szakmai program megvalósítását 2017. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

A mesterkurzust tartó tanárok a rendezvény ideje alatt esténként ingyenes hangversenyeken mutatkoztak be a debreceni közönségnek a zeneművészeti kar Liszt termében.  8 nap alatt 7 koncertet is tartottak a Liszt teremben az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája keretében, az ének és trombita gála, ütős gála, fuvola gála, rezes gála, szaxofon gála mellett kamarazenei hangversenyt is hallhatott a közönség. Vendégként fellépett a szlovén SOS szaxofon együttes is Lev Pupis vezetésével. A különleges műsorválasztás eredményeként több magyarországi bemutató és ősbemutató is elhangzott. A sort a kurzust tartó mestertanárok oboa és vonós gálája zárta. Színpadra lépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar cselló szólamvezetője, Kántor Balázs, aki harmadévesen nyerte el diplomáját a Zeneakadémián, valamint a debreceni Zeneművészeti Kar oktatója, Böszörményi Judit közreműködésével Kiss József Liszt-díjas oboaművész, a Hochschule für Musik Detmold professzora, az est vendégművésze pedig Vitányi József fagott művész volt.

 

ymsa - oboa és vonós gála1(1)

Kiss József (oboa), Böszörményi Judit (zongora) és Vitányi József (fagott) triója

 

Hangszerével, egy 1733-ban készült Antonius Stradivarius-szal, illetve játékával elkápráztatta a közönséget Zalai Antal, generációjának egyik legtehetségesebb hegedű-szólistája. A Zeneművészeti Kar zongoraművészével, Boda Balázzsal többek között Debussy, Saint-Saëns és Paganini-Kreisler műveket adtak elő.

 

ymsa - oboa és vonós gála2(2)

Zalai Antal (hegedű) és Boda Balázs (zongora)

 

A Zenés esték a Nagyerdőn című sorozathoz kapcsolódva nyílt meg a zeneművészeti kar épületében Szigeti Tamás fotóművész Da Capo – Zenészek egykor és ma II. tétel című kiállítása is, aki az előző évhez hasonlóan újra ismert zenészek egykori és mai arcképeit hozta el Debrecenbe.

 

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar is a debreceni nyári akadémia keretében készült nyári turnéjára. A zenekari tagok július 10-én kezdték meg a közös munkát Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával. Az évről-évre újjáalakuló nemzetközi zenekar tagjai, akik 15 nemzetet képviseltek, Európán számos országából valamint Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Costa Ricából érkeztek. "Zenekarban játszani külön tudomány, nagy rutin kell hozzá. Nekünk viszont itt mindössze tíz napunk van arra, hogy ezt megvalósítsuk. A gyerekeknek meg kell szokniuk, hogy nem csak a saját zenélésükre koncentrálnak, hanem
igazodniuk kell a többi hangszerhez és ráadásul a karmesterre is figyelniük kell. Sziklából kell vizet fakasztania ilyenkor a karmesternek, ha fogalmazhatok így, de a végén mindig elégedett vagyok az eredménnyel. A korábbi években minden koncertünkön hatalmas sikert arattunk, Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is állva tapsolt a közönség", idézte fel Vásáry Tamás.

 

A Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Georges Bizet műveiből összeállított műsorukat a debreceni Kölcsey Központban, Pozsonyban a Szlovák Rádió hangversenytermében, Galántán, Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, illetve Kismartonban, az Esterházy-kastély Haydn termében mutatták be óriási sikerrel.

 

Bővebb információ a ymsa.unideb.hu oldalon olvasható.

 

Váradi Judit