Bartók Béla szellemét, örökségét idéző, egyedülálló Világverseny és Fesztivál a Zeneakadémián

 

Francia-holland győztese lett az első Bartók Világverseny és Fesztiválnak

 

(Budapest, Zeneakadémia, 2017. szeptember 9-17.)

 

 

 „A Zeneakadémia küldetése, hogy Bartók Béla alma matereként gondozza a zeneszerző nemzetközi jelentőségű életművét. Zenei nagyhatalomként Magyarországnak kötelessége is élni e lehetőséggel, hiszen Bartók szívében és lelkében mindig is magyar volt, műveivel hidakat képez nemzetek és kultúrák között. Megtisztelő, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásra érdemesnek találta e kivételes rendezvényt. A Verseny fővédnökségét Áder János, köztársasági elnök és Lady Valerie Solti vállalta. Szándékunk, hogy Bartókot, mint embert is megismertessük, betekintést engedve a zenéhez fűződő viszonyának rejtelmeibe, így művei érthetőbbé, befogadhatóbbá válnak az érdeklődők számára”. „Bartóknak a Zeneakadémián vannak a gyökerei, hiszen alma matere volt. A Fesztivál Bartókhoz, a zeneszerzőhöz, a népzenekutatóhoz és a zongoraművészhez egyaránt kötődik. Kiegészítő programokkal is várjuk az érdeklődőket a verseny mellett, mindez még színesebbé teszi a rendezvénysort.” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

 

A Világversenyek sorát a Zeneakadémia több kategóriában is tervezi a jövőben meghirdetni. Figyelemmel a világversenyek sorára két év múlva a zongoraművészeket, majd a kamarazenét és a vonósnégyeseket állítják középpontba, a zeneszerzőversenyt pedig a tervek szerint először 2018-ra hirdetik meg.

 

A 2017. szeptember 14-én kezdődődött Verseny tudományos kísérőprogramja az MTA BTK Zenetudományi Intézet szervezésében, Bartók és a hegedű címmel került megrendezésre.  „Bartók életművében a hegedű éppolyan fontos szereplő, mint a zongora, bár Bartók maga nem tanult hegedülni, nem játszott a hangszeren, mégis, mindent tudott róla. A világ élvonalába tartozó Bartók kutatók, valamint fiatal, még tanulmányaikat folytató doktorandusz és mesterképzős muzikológus hallgatók fogják ennek a különleges és páratlan, a Bartók által gyűjtött és megismert népzenékhez ezer szállal kötődő világnak mélységeit feltárni, ékköveit felmutatni – mondta dr. Richter Pál, a LFZE Népzene Tanszékének vezetője, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója a Világversenyt beharangozó tájékoztatón.

 

Az ingyenesen látogathatott elő-és középdöntőket követően, amelyek főként Bartók hegedűszonátáiból és virtuóz darabjaiból álltak, a Kamarazenekari és a Nagyzenekari Döntőn a versenyzőknek egyéb klasszikus művek előadásával is számot kellett adniuk tudásukról. Szeptember 17-én, a Gálakoncerten hirdette ki a nemzetközi zsűri a Verseny győzteseit, akiknek játékát a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte Kovács János vezényletével.

 

Stachó László volt a városnéző emléktúra vezetője

 

Különleges eseménye volt a Világversenynek a Bartók Budapestje c. városnéző emléktúra, melyet dr. Stachó László, a Zeneakadémia és az SZTE Zeneművészeti Karának oktatója és kutatója tartott. Bevezette hallgatóit a 20. század legnagyobb magyar zeneszerzőjének világába, beszélt tanáraihoz, később zenész és tanár kollégáihoz, valamint növendékeihez fűződő kapcsolatáról is.  Ezt követően indult el a Bartók túra a zeneszerző – egy korábbi városközponti lakhelyeinek érintésével a Szilágyi Dezső tértől a pasaréti Csalán úti otthonáig, ahol a leghosszabb ideig élt Budapesten. A látogatók megtekinthették a zeneszerző személyes, külön az ő megrendelésére készült körösfői bútorait és népdalgyűjtő útjairól hazahozott tárgyait, emlékeit.

 

A Világverseny alkalmából szervezett, rendhagyó Liszt-kukacok foglalkozásokon 6-12 éves gyermekek ismerkedtek a népdalkutató és zeneszerző Bartók Bélával, oldottak meg Bartók Béla zongoraműveivel készített játékos feladatokat és vettek részt zenedráma foglalkozáson, amelyen Bartók Béla A fából faragott királyfi című táncjátéka elevenedett meg. Egy másik eseményen mini koncerten mutatkoztak be a LFZE Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatói a Kamarazene Tanszék és a Népzene Tanszék közreműködésével.

 

Dr. Vígh Andrea rektor és Salvatore Accardo, a nemzetközi  zsűri elnök

 

A nemzetközi zsűri tagjai:

 

o   Salvatore Accardo (I) világhírű hegedűművész, a zsűri elnöke,

o   Kelemen Barnabás (H) nemzetközileg elismert hegedűművész;

o   Qian Zhou (SG) „Jelentős világklasszis” hegedűművésznő;

o   Takashi Shimizu (J) világhírű hegedűművész;

o   Joel Smirnoff (USA) hegedűművész-karmester,

o   Szabadi Vilmos (H) napjaink egyik kivételes tehetségű hegedűművésze;

o   Dr. Tallián Tibor (H) zenetörténész, Bartók Béla életének és zenéjének, a 19–20. századi magyar zenetörténetnek és zenei intézménytörténetnek, a nemzetközi és magyar opera- és dalműfaj történetének egyik legnagyobb kutatója;

o   Krzysztof Wegrzyn (D) A Joseph Joachim Nemzetközi Hegedűverseny alapítója és művészeti vezetője,

o   Ivan Ženatý (USA) Napjaink legelismertebb cseh hegedűművésze

o   Előzsűri Az előválogató zsűri tagja volt Kapás Géza, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének művésztanára, egyetemi docens, Kováts Péter, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének művésztanára és Szabadi Vilmos hegedűművész, a Zeneakadémia Hegedű Tanszékének vezetője,

 

A versenyzők:

 

Ország

Vezetéknév

Keresztnév

Ausztrália

Johnson

Anne-Marie

Dél-Korea

Ahn

Heejeon

Lee

Younghyun

Kim

Jiyoung

Kim

Yoerae

Egyesült Amerikai Államok

Brown

Joshua

Cho

Hannah

Kapoor

Usha

Kobialka

Alina

Tavani`

Stephen

Thompson

James

Lee

Shannon

Franciaország

Martin

Irčne

Soulez Lariviere

Cosima

Görögország

Selalmazidis

Arsenis

Hollandia

Sihan

Shin

Horvátország

Stanic

Una

Japán

Arai

Takamori

Tajima

Naoko

Takagi

Ririko

Tanaka

Anna

Tategami

Mai

Fujiwara

Akiyo

Kitagawa

Chisa

Ishigami

Mayuko

Murakami

Shoko

Nakajima

Yayoi

Okaya

Megumi

Oshima

Risako

Sakamoto

Reika

Kína

He

Shucong

Lengyelország

Kowalczyk

Marta

Magyarország

Kocsardy

Nicolette

Langer

Ágnes

Homoki

Gábor

Varga

Oszkár

Nyári

László

Mexikó

Reyes Logounova

Alfredo

Németország

Moncado

Elias David

Olaszország

Diatchenko

Maria

Dotto

Arianna

Oroszország

Akulov

Nikita

Khisambeev

Tair

Pashkevich

Andrey

Smirnov

Dmitry

Új -Zéland

Lomeiko

Alexandra

Vietnám

Hoang

Ho Khanh Van

                                                                

·       A versenyzők elsőként Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának legalább egy tételét, illetve Bach hegedű szólószonátáinak és partitáinak minimum egy tételét adták elő, összesen legfeljebb 18 percben.

·       A középdöntőben Bartók hegedűszonátáiból, illetve a hegedűirodalom legjelentősebb szonátáiból és virtuóz darabjaiból összeállított 30 perces programmal mérték össze tudásukat.

·       A kamarazenekari döntőbe továbbjutott 6 versenyző egy-egy Mozart hegedűversenyt adott elő, s a végleges helyezések végül a nagyzenekari döntő során alakult ki. A három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével szerepelt.

·       A Verseny nyertesének kihirdetésére 2017. szeptember 17.-én a gálakoncerten került sor.

 

     

A verseny díjazottjai: Langer Ágnes (III. díj), Takagi Ririko (II. díj) és Cosima Soulez-Larivičre (I. díj)

 

A 44 regisztrált versenyző közül hárman jutottak az utolsó megmérettetésig, a francia-holland Cosima Soulez-Larivičre, a japán Takagi Ririko, valamint a magyar Langer Ágnes.  Az estét Langer Ágnes magyar versenyző kezdte Bartók 2. hegedűversenyével. Az első díjas Cosima Soulez-Larivičre másodikként lépett színpadra Beethoven versenyművével, a szünet után pedig Takagi Ririko játszott, Csajkovszkij művét szólaltatva meg. A Zeneakadémia Nagytermének közönsége minden versenyzőt vastapssal jutalmazott. A zsűri éjszaka hozta végső döntését: a verseny első díját, Cosima Soulez-Larivičre, második díját Takagi Ririko kapta, a harmadik díjat pedig Langer Ágnes vehette át. Az első helyezett 22 ezer euró, a második 14 ezer euró, a harmadik pedig 8 ezer euró jutalomban részesült.

 

Dr. Vigh Andrea, Salvatore Accardo, Langer Ágnes, Ririko Takagi, Cosima Soulez Lariviere, Qian Zhou

 

A versenyzők számos különdíjat is nyertek: Cosima Soulez-Larivičre meghívást kapott a 2018-as Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Cziffra Fesztiválra, a Szingapúri Hegedűfesztiválra valamint a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin által alapította Budapesti Fesztiválakadémiára, és további fellépésekre kérték fel a Győri Filharmonikus Zenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Takagi Ririkonak koncertlehetőséget ajánlott fel a Müpa, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. Langer Ágnes a jövő évi veszprémi Auer Fesztiválon, valamint a Bartók Rádió Márványtermében adhat koncertet, és szólistaként játszhat együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Magyar Rádió Zenei Együtteseivel és a Zuglói Filharmóniával, továbbá nagy értékű promóciós csomagot vett át a Papageno Consulting jóvoltából.  

A korábbi fordulókból is díjaztak versenyzőket: a kamarazenekari döntőig eljutott Kitagawa Chisát a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Zeneakadémia és Szabadi Vilmos zsűritag is meghívással jutalmazta, Kim Yoerae pedig a Budapest Fesztiválakadémiától kapott fellépési lehetőséget. Az elődöntősök közül Ishigami Mayuko és Dmitry Smirnov részesültek még különdíjban.

A verseny további részletei a http://bartokworldcompetition.hu/kezdolap oldalon olvashatók.

 

 

Cikkünk az LFZE Kommunikációs és Médiatartalmi Igazgatóság információs anyagainak a segítségével készült. A felvételeket Felvégi Andrea és Adrián Zoltán készítette (Zeneakadémia).

***

 

BARTÓK-VILÁGVERSENY ÉS FESZTIVÁL IMAGE FILMJE

 

A 2017. szeptember 9-16. között megrendezett Bartók Világverseny és Fesztivál imázsfilmje eddig két díjat nyert. Az egyik a 3. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál Silver Hugo díja, a másik az Ezüst Penge díj. Most Red Dot-díjas lett a kisfilm, amit egyébként a kreatív szakma Oscar-díjának is neveznek. A film írója és kreatív producere a Bartók Világverseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid. 

A film alább megtekinthető:

Bartók World Competition & Festival - image spot