A ZENE VILÁGNAPJÁT KÖSZÖNTÖTTÉK A DUNAKESZI RADNÓTI MIKLÓS GIMNÁZIUMBAN 2017. X. 2-ÁN

 

http://www.dkrmg.sulinet.hu/honlap/sites/default/files/honlap/iskolankrol/gimnazium_kulso01.jpg

Radnóti Miklós Gimnázium, Dunakeszi

 

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Lord Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben október 1-jét ZENEI VILÁGNAPPÁ nyilvánította. Így lett ez a nap a zeneművészet legnagyobbjaira való emlékezés mellett az örömzenélés ünnepe is egyben.

 

A koncert közönsége az iskola aulájában

 

A fentiek szellemében tartott hangversenyt 2017. október 2-án a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium aulájában a Szuppán Irén Művészeti Alapítvány által működtetett DUNAKESZI IFJÚSÁGI SZIMFONIKUS ZENEKAR „Egy rendkívüli énekóra” címmel. A zenekar művészeti vezetői Szilágyi Szabolcs Balázs és Kátai Katalin.

 

A Dunakeszi Ifjúsági Zenekar és ifjú közönsége

 

A helyszínt zsúfolásig megtöltő diákok boldogan fedezték fel a zenekari pultok mögött osztálytársaikat, akiknek megadatott az az öröm, hogy együtt muzsikálhattak ismét szeretett tanáraikkal (Kátai Katalin – hegedű, Szabadosné Szekula Edina - cselló, Szabó Réka - fuvola, Márkus Erzsébet - zongora). Talán ennek az élménynek is volt köszönhető, hogy már a kezdetekkor eggyé vált a népes hallgatóság a szereplőkkel, akik W. A. Mozart, Kodály Zoltán, Aaron Copland, Astor Piazzola, John Barry és John Williams műveivel varázsolták el a jelenlévőket.

 

http://www.dunakanyarregio.hu/img-cikk/zevi2

Perncsovszky Zsombor

 

Hegedűszólót szintén a gimnázium tanulója, Prencsovszky Zsombor játszott (felkészítő tanára: Kátai Katalin), a vezényelt és bőgőn közreműködött Szilágyi Szabolcs Balázs.

 

http://www.dunakanyarregio.hu/img-cikk/zevi3

Szilágyi Szabolcs Balázs

 

A rendezvény a dunakeszi Szuppán Irén Művészeti Alapítvány és a gimnázium közös szervezésében valósulhatott meg. Az alapítvány idei szakmai programjait az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap is támogatja.

 

E sorok írója az esemény hatására azt a kívánságát fogalmazta meg, hogy sokasodjanak az olyan események országszerte, amelyeken a művészeti iskolák és a közismereti iskolák hallgatói és tanárai együtt fedezik fel és élik át a zeneművészet semmi mással nem pótolható csodáját.

 

Az alábbi linken a Dunakeszi Ifjúsági Zenekar egy korábbi előadása tekinthető meg a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium aulájában:

https://www.youtube.com/watch?v=F5LkU2EZHwo.

 

Zelinka Tamás