Nekrológ helyett…

 

Megjelent Máder László Népdalszótár c. könyve

/Máder László (1939-2017) népzenekutató, a Magyar Rádió nyugalmazott vezető szerkesztője/

 

 

Éppen csak kezembe kaptam a finom díszítésű, szép kis könyvet, amikor érkezett a hír: szerzője elment közülünk…

Máder László Major Ervin és Bárdos György tanítványaként végezte el a zeneelmélet és szolfézs szakot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző tagozatán. Azonnal a Magyar Rádióhoz került, 1971-től szerkesztő lett, 1984-től a Népzenei Rovatot vezette.

Nemcsak a magyar, de más népek népzenekultúrájában is jártas volt, hangsúlyosan jelentek meg műsoraiban idegen népek zenéi is. Népzenei napló, Hagyományra hangolva, Fonográf és partitúra, Népdalaink foglalatban, Mezők falvak éneke, és sorolhatnánk a műsorcímeket, melyeket ma már csak az idősebbek ismernek, hiszen évek óta nincs utódja sem az ilyenfajta hagyományőrző és kultúra közvetítő rádiós alkotásoknak.

A Magyar Rádiótól, karrierje befejeztével a Katolikus Rádióhoz került, ahol a Guzsalyas című sorozat elkészítésében vett részt, tartalmas szórakozást nyújtva többféle korosztálynak, a családoknak.

 

Máder László figyelt a népdalok mai életére is. Fontosnak tartotta a feldolgozott, más köntösbe bújtatott dallamok népszerűsítését is. Számos alkotás készült az ő kezdeményezésére, sürgetésére.

Szerette, ezért féltette őseink kincsét, a magyar népdalt. Ezért is fogott hozzá – már betegen – a Népdalszótár elkészítéséhez, amely nemrégiben jelent meg az Akkord Zenei kiadónál.

A kecses kis könyv mintegy 772 szót tartalmaz, rövid, frappáns, lényegre törő magyarázattal. Vajon tudja-e mindenki, mi az a mamaluga, az esztena, a köböl, a rekettye? Lehet, hogy sejtésünk van róla, ám itt pontos magyarázatot kapunk. Kitűnő segítség tanároknak, népdalkörvezetőknek. De a kíváncsi, vagy a múltunkra figyelő embernek is hasznos. Nemcsak ilyen kuriózumok vannak benne, hanem megtudjuk azt is, merre van Korond, vagy mikor élt Garibaldi és sorolhatnánk.

Két kiadvány dalainak ismeretlen vagy kevéssé ismerős szavait gyűjtötte össze a szerző: Kodály Zoltán: A magyar népzene c. munkájának Vargyas Lajos által összeállított példatárát, valamint Járdányi Pál Magyar népdaltípusok c. művét nézte át. A legjellegzetesebb, legszebb dalaink biztosan itt vannak.

 

Máder László személyes mentorom volt. Rengeteget tanultam tőle. Kezdő, csetlő-botló rádiósként sem éreztem sosem a felsőbbrendűséget vagy kioktatást hangjából. Sokkal inkább a segítőkészséget, a bármily kevés vagy kicsiny tudás megbecsülését. Sokat tanultam Tőle, aminek később hasznát láttam nemcsak a médiában, a műsorkészítés során, de életem egyéb pontjain is. A nyugalom, a pontosság, az alkalmazkodás mindenképpen ezen fontos tanulságok között van.

Máder László egyik utolsó személyisége volt kultúrtörténetünk egy igen fontos korszakának.

 

 

Dr. Fehér Anikó

                                                                                  

***

 

A műsor művésze. A 70 éves Máder László köszöntése (Hollós Máté)

(Parlando 2009/4.)