„Homokháti zenei Esték” sorozat
„Csak tiszta forrásból” (Bartók)

 

Zenés előadás Bartók Béla emlékére

(Zsombó, 2017. 03.27.)

 

A Zsombói József Attila Közösségi Ház és Könyvtár zenés előadásra invitálta a nagyközség általános iskolásait 2017. március 27-én. A szépen felújított épület színházterme 10 órára gyermekhangoktól visszhangzott. Sorban érkeztek az osztályok tanáraikkal, és mind a 250 széket percek alatt elfoglalták.

A Bartók emlékévre kiírt sikeres pályázat tette lehetővé, hogy ez az ünnepi zenés előadás létrejöhetett Zsombón.

 

Huszár Emőke hegedűművész, a Kós Károly Alapfokú Művészeti Iskola tanára lépett a pódiumra és köszöntötte a közönséget és az előadót, dr. Kerek Ferenc Liszt díjas zongoraművészt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzorát, karalapító dékánját. A terem elcsendesült, a figyelem koncentrálódott a mikrofon elé lépő előadó szavaira, aki a nem könnyen érthető bartóki életművet olyan közelségbe tudta hozni fiatal közönsége számára, hogy magától értetődött, a zenei anyagra is nyitottak lesznek a zsombói gyermekek.

 

Fegyelmezetten és nagy figyelemmel hallgatták az életmű legfontosabb elemeit feltáró momentumokat és a felcsendülő szebbnél-szebb zongoradarabokat, először egy válogatást a Gyermekeknek sorozatból.

 

A háttérben közben megjelentek a Bartók életét bemutató továbbgondolásra inspiráló képek, köszönhető a jó technikai berendezésnek és alkalmazójának.

Előadónk beszélt Bartók különös gyermekkoráról. A gyermek Bartók beteges fiúcska volt, már 3 évesen Nagyszentmiklóson jelét adta annak, hogy zenei tehetsége nem átlagos, felfigyelt a metrum-váltásokra. 4 éves korában már 40 dalt ismert fel és „pőtyögtetett” le a zongorán. 5 évesen kezdett komolyan zenét tanulni. Ezek a gyermekkori momentumok még közelebb hozták a hallgatósághoz Bartókot, mint embert. A zenei anyag igényes összeválogatása fogva tartotta, vezette a jelenlévők figyelmét olyan műveken át, mint a Siratóénekek igazi bartóki hangja, vagy a Leányi arckép, a Hinta-palinta, amely darabok kapcsán még összhangzattani összefüggésekről, szerkesztésről is szó eshetett.

 

A jól hangolt zongora lehetővé tette – Bartók speciális zongoraiskolájának – a Péter fiának írt Mikrokozmosz sorozat különleges akusztikát igénylő darabjainak a bemutatását is. Így többek között elhangzott a Báli szigetén és a Felhangok c. darab is, és a felhangok a koncertterem utolsó soraiban és a karzaton is szépen szóltak… Megjegyzem, hogy J. S.  Bach óta a világon ez a zongoraiskola született csupán, amely a kezdeti lépésektől a pódiumra való előadási darabokig felkészíti az ifjú zongoristát.

 

Öröm volt jelen lenni ezen a szívet-lelket gyönyörködtető eseményen. E sorok írójában megfogalmazódott, hogy talán mégis van remény… Az igazi érték mégiscsak hat, ha felkészült pedagógusok irányítják a gyermekek fejlődését, figyelmét. A zsombói általános iskolásokra ez mindenképp érvényes.

 

A Bartók program része lett volna egy kirándulás Nagyszentmiklósra, a szülővárosba, de a felelős vezetői döntés a kiterjedt, súlyos romániai kanyaró-járvány miatt ezt későbbi időpontra tolta. Az ottani emlékhelyek végiglátogatása is biztosan maradandó élmény lesz a zsombói diákok és érdeklődők számára. Kívánunk még a maihoz hasonló –Bartókhoz méltó- zenei eseményt Zsombón.

 

Kerekné Fekete Éva

 

Zsombó község Csongrád megye Mórahalmi járásában. Szegedtől északnyugatra, Forráskút, Szatymaz és Bordány közt fekvő település.