A nagysikerű első két album után megérkezett A fuvolaszonáták nagykönyvének 3. és 4. kötete Ittzés Gergely fuvolaművész előadásában!

Összegyűjteni és mintegy hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak azt, ami három évszázad fuvolazenéjét legjobban reprezentálja” – ez volt szavakban is meghatározott szándéka Ittzés Gergely

nek, aki többszörösen is egyedülálló vállalkozásba fogott az antológia műsorának összeállításával és megszólaltatásával. Hét “fejezetbe” csoportosította a kényszerűen a szonáta-műfajra leszűkített anyagok, melyek egy-egy CD-korongon kapnak helyet, időben haladva, kisebb-nagyobb átfedési lehetőségekkel. (Fittler Katalin, Gramofon)

 

A fuvolázásban a francia zene és játékstílus meghatározó. A hétrészes sorozat harmadik lemezén ebből kapunk kis ízelítőt bő másfél évszázad áttekintésével. A válogatás középpontjában a századforduló áll, amely Párizsban a fuvola új aranykorát hozta. A pasztorális hangok, a játékosság és a melankólia mellett Pierné jóvoltából a hangszer drámai vadsága is megjelenik.

 

Bár az impresszionizmus nagyon jól áll a fuvolának, a legnagyobb francia mesterek nem írtak fuvola-zongora szonátát. A hétrészes sorozat negyedik lemezén az ő más nemzetiségű követőinek művei kárpótolnak ezért, bemutatva a hangszerpáros színskálájának széles palettáját. Ravel fiatalkori szonátája hegedűre készült, de kiválóan játszható fuvolán.

 

Harmadik kötet: Francia művek

François Devienne: 1., e-moll szonáta (13:06)

Philippe Gaubert: 1., A-dúr szonáta (16:00)

Jules Mouquet: Szonáta, Op. 15, “Pán fuvolája” (14:59)

Gabriel Pierné: Szonáta, Op. 36 (22:47)

Francis Poulenc: Szonáta, FP 164 (11:42)

 

Előadók:

Ittzés Gergely – fuvola

Szilasi Alex – zongora

 

Katalógusszám: HCD 32775

Megjelenés: 2017. augusztus 18.

Összidő: 79:00

 

Negyedik kötet: Impresszionizmus

Joseph Jongen: Szonáta, Op. 77 (28:39)

Mario Pilati: Szonáta (17:26)

Willem Pijper: Szonáta (10:59)

Maurice Ravel: 1. Szonáta, Op. posth. (14:03)

 

Előadók:

Ittzés Gergely – fuvola

Nagy Péter – zongora

 

Katalógusszám: HCD 32776

Megjelenés: 2017. augusztus 18.

Összidő: 71:23