http://www.parlando.hu/2017/2017-2/Fittler-Mercz_elemei/image002.jpg

 

A hárfa története és társadalmi szerepe az őskortól a 20. század végéig

 

Egy különleges könyv született, amely méltó az ősi és valóban varázslatos hangú hangszerhez. Szerzője Mercz Nóra, akinek tehetsége és muzikalitása mellett –pályám során - intelligenciájáról és műveltségéről is meggyőződhettem. Nem véletlen, hogy hegedű-hárfa művek előadásakor mindig őt választottam kamarazenei partneremnek, sőt vele közös hegedű-hárfa estet is tartottunk. Lelkileg „feldobó” próbáinkon a legapróbb zenei részletek kidolgozását is nagyon élveztem.  

 

„A mágikus hárfa” bárki számára érthető, szellemes stílusban megírt könyv, mely a humort, a finom iróniát sem nélkülözi. A szöveghez szervesen illeszkedik a sok, többnyire színes, szép illusztráció. A KÉPSZERŰ megfogalmazás a BESZÉDES képekkel együtt formálódik teljes egésszé, s így az olvasóknak élményszerűvé. 

 

A hárfa szerepének bemutatása során kirajzolódó történelmi háttér közelebb hozza az esetenként kevésbé ismert korszakokat is, pl. a kelták, arabok, vagy éppen Nagy Károly világát. Olyan, mint a folyamatában olvasható, egyívű mese. Időben előrehaladó fejezetekre bontva a könyv másik fontos eleme, a logikus építkezés érvényesül jobban. Ennek menetét több, kisebb-nagyobb, az adott témához kapcsolódó, érdekes „sztori” is színesíti.

 

A hangszert sokoldalúan bemutató, összegző mű számos egyéni meglátást, következtetést is tartalmaz. A hárfa szoros értelemben vett történetén és szerkezeti fejlődésén túlmenően összefoglalja a nagy zeneoktatási központok létrejöttét, a ma is élenjáró hárfaiskolák kialakulását és kapcsolatrendszerét. Érinti a hárfa irodalmát, jeles zeneszerzőit és más művészetekhez való viszonyát, azokban való megjelenését. /Irodalom- versek, keleti szövegek… Képzőművészetek– iniciálék, miniatúrák, ötvösmunkák, festmények, sőt rajzos karikatúra is!/ Nem marad ki a hárfa, a zene hatásának filozófiai és pszichológiai megközelítése sem.                                                                                                                            

 

Figyelembe véve, hogy a könyv angol nyelven, külföldön is megjelent, az arányokat megtartva hívja fel a figyelmet a hárfa érdekes, többnyire először megfogalmazott és ábrázolt magyar vonatkozásaira, amelyek nemzetközi érdeklődésre is joggal tarthatnak igényt.

 

Mercz Nóra könyve nagyszerű, igényes és egyedi alkotás. Élvezetes olvasmány lehet mindazoknak, akik szeretik a zenét és érdeklődnek a művelődéstörténet iránt.

 

Dr. Rásonyi Leila

a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett hegedűművész,

a Zeneakadémia docense