LISZT FERENC LEGNAGYOBB ZONGORASOROZATA – INTERKTÍVAN MEGELEVENÍTVE

 

Október 20-án, pénteken, 18 órától a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében egy újabb érdekes interaktív zongoraestet tart Thurzó Zoltán Magyar Kultúra díjas nagyváradi zongoraművész.  Ez alkalommal feltérképező szándékkal Liszt Ferenc legnagyobb zongorasorozatát veszi górcső alá interaktív zongoraestjének keretében, amely után biztosan másképp fog a közönség tekinteni ezekre az alkotásokra. Nem első alkalommal tart hasonlóan interaktív előadást Budapesten. Önálló zongorahangversenyei érdekesek, ahol elhagyva hangszerét magyarázva sétál a közönség sorai közt, és olykor meglepő „sztorikkal” idézi meg az érinthetetlennek vélt zenei ikonok szellemét, az alkotások körülményeinek történeteit.

 

A Költői és vallásos harmóniák (Harmonies poétiques et religieuses) Liszt Ferenc tíz darabból álló, zongorára  írt sorozata, amit nagyrészt 1845 és 1852 között komponált.

 

A Párizsban felnőtté érő Liszt Ferencre nagy hatással volt  Alphonse de Lamartine is. Az 1840-es években keletkezett, majd többször átdolgozott  zongorasorozatot nagy egészében a zeneszerzőre ifjú korától erősen ható francia romantikus költő-politikus, Alphonse de Lamartine Költői és vallásos harmóniák című óda-sorozata ihlette. A költő ettől az első verseskötetétől számítják a francia romantika kezdetét – Liszt Ferenc pedig zenébe rejtett elmélkedő, néhol kirobbanó újításokat felvonultató hosszabb költői elbeszéléseket komponált ennek hatására.

 

A zenei hangzások újfajta varázsa, zenei sokszínűséggel való tolmácsolás,  érdekes történetek, összefüggő történelmi kapcsolódások, valamint folyamatos érdekességek — ezek többek közt azok a jellemzők,  amelyek Thurzó Zoltán előadásain tapinthatóvá válnak.   Ez az ösztönösség természetesség hatja át minden előadását. 

 

A művészetek arról szólnak, hogy a teret hogyan díszítik – a zene arról szól, hogy az időt és a lélek emlékeit hogyan díszítjük – vallja Zoltán.

 

Bővebb információkat a www.thurzozoltan.com weboldalon olvashatnak, valamint a facebook/ThurzoZoltanOfficial oldalon.