Barokk zene Sopronból

 

 

A soproni evangélikus gyülekezet levéltárában fennmaradt az a gazdag kottaanyag, amit a 18. száza folyamán a templomban játszottak. Mivel e korból csak kevés hazai forrással rendelkezünk, ezt mint értékes forrást kell tekintenünk!

 

 Az evangélikus istentisztelethez szolgáló művek (kantáták, zsoltárok, kyrie- és gloria-tételek) mellett tisztán hangszeres darabok is találhatók a gyűjteményben. Ezek helye az istentiszteletben nincs rögzítve – nyilván a korabeli igények szerint adták elő azokat. A korszak zeneszerzői részben névvel szerepelnek, de sok mű anonimként található. A névvel nevezettek között több olyan szerző is található, akikről mindeddig nem sokat tudtunk!

 

A zeneiskolák felsőbb osztályos tanulóinak, valamint a régizenét játszó személyeknek érdemes ezekkel a művekkel megismerkedniök! A korszak valamennyi stílusjegyét magukon viselik, és ezek megszólaltatásával új életre kelthetnék a régóta porosodó kottákat! A művek különböző nehézségi fokúak, tehát a tanár vagy együttesvezető kiválaszthatja azokat a műveket, amelyek előadása a zenészei számára megvalósítható! Ráadásul  -  ezek műsorra tűzésével ismét életre keltik azokat a kompozícókat, amelyek több mint kétszáz évvel ezelőtt rendszeresen felhangzottak Sopronban!

 

A művekkel egy, Argentinában élő, harmadik generációs hazánklánya foglalkozik már évek óta. Először összeírt (spartirozott) egy csomót a szólamokban fennmaradt művekből. Majd megszólaltatta ismét azokat, mind Magyarországon, mind pedig Argentinában. Most – a technikai fejlődést kihasználva – feltette az internetre, hogy mindenki által elérhető legyen! Megtalálható a kutató által elkészített partitúra, a szólamok, de látható az eredeti kottakép ill. borító is!

 

Soproni evangélikus levéltár (Soproni Evangélikus Levéltár | Könyvtár | Hungaricana) – Lutheran Sopron archiv (Hungary) – címen kereshető.

 

Jó szívvel ajánlom minden, régizene iránt érdeklődőnek!

 

 Vavrinecz Veronika