A KODÁLYBAN JÁRTUNK

 

Nagy Krisztinával, a budapesti Kodály Zoltán Zeneműbolt üzletvezetőjével Gyuricza Ferenc beszélgetett

 

 

Évek óta úgy tudom, hogy a hazai hanglemezpiac eltűnőben van Magyarországon. Nos, jól is tudom, meg nem is. Tény és való, hogy a CD lemezek piacát jelentősen befolyásolja a megjelent zeneletöltő oldalak hatalmas kínálata. Akad azonban egy egyre jelentősebb vásárlói réteg, akik újra bízni kezdtek a kompromisszumok nélküli hangminőség erejében, és jobban szeretik a kezükben fogni a hőn áhított albumot. Nem is beszélve a köznyelvben már csak bakelitként emlegetett hanglemezek igazi reneszánszáról, sőt, manapság egy magára valamit is adó hipszter banda nem létezhet magnókazetta nélkül. Igen, vannak zenekarok, akik kazettán adják ki az albumukat, felismerve azt a tényt, hogy a mai világban ez újra egyedinek számít. Cool. Ettől függetlenül korántsem rózsás a helyzet. Sem a zenésznek, sem annak, aki eladná a zenész albumát. Azonban a nehézségek ellenére is találunk még hanglemezboltokat, Budapesten többet is. Némelyikük agonizál, némelyikük stabilan működik, de szinte mindegyik hanglemezbolt a határon egyensúlyozik.

Kíváncsi voltam, mi a helyzet a belvárosban lévő Kodály Zoltán Zeneműbolt és Zenei Antikváriumban. Amikor először jártam itt, némileg nehezen találtam meg a boltot, a bejáratot ugyanis lassan egy évtizede takarja egy, az épület alátámasztását biztosító gerendaszerkezet. Az embernek szinte azonnal eszébe jut a „Szörnyű Szállodák” című sorozat, amelyben egy kopasz fazon próbál segíteni a csődközelbe jutó szállodatulajdonosokon, s ha olyan problémaforrást tapasztal, amit egyébként gyorsan ki lehetne küszöbölni, rögvest kikel magából. Legbelül én is kikelek magamból, amikor meglátom a fagerendákat, mert tudom, hogy ha az nem lenne ott, a zenebolt forgalma is drasztikusan nőne.

Belépve a boltba viszont elfeledteti a kinti állapotot a mennyei mannaként elém táruló földi mennyország. Szépen rendezett területen, számolhatatlan mennyiségben tárul elém a CD- és bakelitlemezek sokasága. Aki ide betéved, nehezen hagyja el a helyet úgy, hogy ne találna kedvére valót. Ha kiválasztottunk valamit, lehetőség van a belehallgatásra is.

Miután némileg észhez tértem, elkaptam pár szóra az üzlet vezetőjét, Nagy Krisztinát és faggatni kezdtem.

 

Nagy Krisztina

 

Milyen CD lemezeket árultok ebben a boltban?

Nagyon sokféle stílust tartunk az üzletben, komolyzenében reneszánsztól a kortársig, könnyűzenében a beat korszaktól napjainkig, mindenféle zenét (pop-rock, funky, musical, nosztalgia, jazz, népzene). Törekszünk arra, hogy a fiatal korosztálytól az idősebbekig mindenki megtalálja nálunk a kedvére való muzsikát. És bár talán elsőre nem is gondolnád, a kor szelleme azt súgja, hogy az amúgy sem kicsi bakelitlemez választékunkat folyamatosan növeljük és frissítsük. Hihetetlen jó hangzása miatt fiatalok és idősebbek közös kedvence.

 

Mióta létezik ez a bolt?

Kapaszkodj meg, 1952 óta. Természetesen azóta sok minden változott, de azért a tradíciónkat őrizzük. Büszkék vagyunk törzsvásárlóinkra, legyenek akár „csak” zenét kedvelők, vagy nagyon komoly tudással rendelkező művészek.

 

De gondolom az internet adta online eladások okoztak némi fejtörést?

Igen, sajnos ez minden zeneműboltban érezteti a hatását. A mi szerencsénk, hogy régóta itt vagyunk. Mint említettem, van egy stabil vásárlói körünk, akik szeretik az üzlet hangulatát, örömmel járnak be hozzánk, kitartanak mellettünk és a minőségi zene mellett. De igyekszünk új vevőket is becsalogatni az üzletbe. Boltunk a lemezek mellett kottákat és hangszereket is tart. Hatalmas kottakészlettel rendelkezünk. Nálunk kisiskolás kortól a profi zenészig mindenki megtalálhatja áhított kottáját. Hangszeres részlegünk is a teljes zenei paletta lefedésére tesz kísérletet, mindazonáltal inkább akusztikus hangszerek forgalmazásával foglalkozunk.

 

Az is feltűnt, hogy sok zenei témájú ajándéktárgyat is tartotok. Ezek nagyon kreatívak, de népszerűek is?

 

 

Jó megfigyelő vagy! A különböző zenei ajándéktárgyak nagyon népszerűek. Vannak hangjegyes esernyők a hölgyek kedvére, kottamintás nyakkendők – az uraknak, és sok-sok ízléses, a zenét szerető ember számára kincsnek számító ajándéktárgy.

 

Ha valaki nem helybéli, tud nálatok rendelni, mondjuk weboldalon keresztül?

Tervezzük saját weboldal létrehozását, de addig is az e-mailre érkező rendeléseket is szívesen teljesítjük. A mai világban Facebook nélkül már-már létezni sem lehet... Mi sem létezünk nélküle; sőt bátorítjuk a vásárlóinkat az interakcióra.

 

A fentebb említett megoldásokon kívül milyen módon növelitek a vásárlók számát?

Többféle akcióval, kedvezménnyel, nyereményjátékkal próbálunk kedveskedni az üzletünkbe betérőknek. Továbbá minden évben több rendezvényen, koncerten is részt veszünk: kitelepülünk, és a helyszínen értékesítünk. Igyekszünk kapcsolatot teremteni a zenét kedvelőkkel. Illetve többen említették már, hogy nálunk mennyire figyelmes, udvarias a kiszolgálás, ezért is szívesen térnek vissza hozzánk.

 

 

És mi az, ami most a legkelendőbb?

Általában a régiségek, bár igaz éppen annyira az újdonságok is:) Mivel mi zenei antikvárium is vagyunk, sokan keresnek használt kottákat, zenei könyveket, illetve elég sok gyűjtő jár hozzánk, hogy gyarapítsa bakelit és CD gyűjteményét. Ugyanakkor napra készek vagyunk az újdonságokkal is, hogy vevőink igényeit azonnal kiszolgálhassuk.

 

Már régóta a bolt előtt van az épület előtt álló gerendarendszer. Ez már a legrégebbi emlékeimben is ott állt a bejárat előtt. Van remény arra, hogy az megszűnjön valamikor?

Pontos dátumot nem tudnék mondani, de reménykedünk, hogy egyszer eltűnik innen.

 

Az elmúlt években kik fordultak meg nálatok?

Nagy örömünkre neves zenészek, operaénekesek, színészek visszatérő vásárlói üzletünknek.

 

Összességében milyen vásárlói réteg jár a boltba, ki az aki tényleg szán pénzt arra, hogy egy kézzelfogható albummal távozzon?

Ez tényleg teljesen változó. Fiataloktól az idősebbekig minden korosztály örömmel tér be hozzánk. Jellemző az is, hogy a külföldről érkező turisták - miután beleszerettek a magyar kultúrába - meglátogatnak minket, és Bartók, Kodály, Liszt műveivel vagy magyar folk- és cigányzenével térnek haza.

 

Miben látod a jövőre vonatkozó alternatívákat?

Szerencsére, ha megjelenik egy új album (például karácsonykor), ajándékba mindenképpen az eredeti borítóval ellátott CD lemezt veszik meg. Ezen nem változtat a Youtube sem. Zenét pedig mindig fognak tanulni az emberek, amihez kottára, illetve hangszerre van szükség, úgyhogy én nem aggódom a jövőt illetően. Sőt! :)

Beszélgetésünkből kiderült, hogy Zenei antikváriumra mindig is szükség lesz ,a hangulata és bőséges választéka miatt. Pestieknek, Pest közelieknek, illetve vidékieknek is mindenképpen érdemes ellátogatni hozzájuk, tuti, hogy senki nem távozik üres kézzel.

Még valami! Ha netán virtuálisan is be szeretnénk nézni a boltba, körbe akarjuk járni a lemezeket, rá akarunk nagyítani a kirakott albumokra, ezt simán megtehetjük ezen a linken:

Virtuális bolt