VÁLOGATÁS BANAI SÁRA OPERAÉNEKES YOUTUBE FELVÉTELEIBŐL*

 

 

 

 

BANAI SÁRA portré

Banai Sára a Kiválóságok Klubja 2014/2015-ös mentori programjának támogatottja. A mentorprogramba Békés Itala színművész ajánlásával került. Sára bemutatkozó levele a mentori programban.

 

https://youtu.be/RvEvbtdp_1I /Sara Banai.

(Vivaldi: Sposa son disprezzata)

A videóban Banai Sára énekel, a Presto Kamaraegyüttes kíséri őt, a klip rendezője Kovács-Ender Krisztián, az operatőr Homonnay Viktor. A film narratívája a klasszikus elrendezés szerint két szálon fut  az egyikben egy család képet vásárol, a másikban az énekes és a zenekar jelenik meg – Banai Sára arca pedig fehérre van mázolva. Az ária ugyanis Vivaldi Bajazet című pasticciójából származik. A pasticcio egy barokk műfaj volt, ismert operák részleteiből és más kompozíciókból összeállított színpadi művet jelöl. Ennek értelmében a Sposa son disprezzata sem Vivaldi műve, hanem egy bizonyos Geminiano Giacomellié. (Forrás: Fidelio)

 

 

Mozart: Cosi fan tutte -- Dorabella áriája. Előadja Banai Sára, zongorán kísér Katona Anikó

„10 éves jubileumi est" a Harmónia Orvos-klub rendezésében a Semmelweis Szalonban 2014. március 6-án.

 

Rossini: Hamupipőke – Hamupipőke áriája. Előadja: Banai Sára, zongorán kísér: Katona Anikó

„A Harmónia Orvos-klub rendezésében a Semmelweis Szalonban 2017. szeptember 17-én.

 

Gounod: Faust – Siebel áriája. Előadja: Banai Sára, zongorán kísér: Katona Anikó

„A Harmónia Orvos-klub rendezésében a Semmelweis Szalonban 2017. szeptember 17-én.

 



* Banai Sára 2009-ben először karvezetés szakot végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd 2011-ben, a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Karán szerezte meg énekesi diplomáját. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának opera master szakos hallgatója, prof. dr. Temesi Mária növendéke.

Számtalan társulat, kamarazenekar és nagyzenekar produkciójában működött közre Magyarország kiemelt koncerthelyszínein. Eddig énekelt szerepei között szerepel Mozart Figaro házassága című operájának Cherubinja, Verdi Traviatájában Flóra és Annina, énekelte Orlofsky grófot Strauss Denevérjében, Maddalénát Verdi Rigolettójában. Horvátországban, a buje-i színházban énekelte 2015 szeptemberében Dorabella szerepét, majd októberben a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Balassa Sándor Földindulás című operájának ősbemutatóján volt Weintraubné

2016 februárjában debütált Rosina szerepében, a Művész Zenekar produkciójában, 2017 októberében Suzuki szerepét énekelte szintén a Művész Zenekarral.

Oratórium repertoárjában Bach, Händel, Pergolesi és Vivaldi remekművei mellett kiemelt fontosságú Verdi Requeim-je, melyet eddig két alkalommal énekelt. 

2011 januárjában énekelt a Sagrada Familiában Barcelonában, majd 2012 decemberében önálló estet adott a Pedralbes Kolostorban, szintén Barcelonában. 

2014 májusában megosztott első díjat kapott a horvátországi Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen operaénekes kategóriában. 2014 októberében főszereplője volt annak a rövidfilmnek, amely a 48HourFilmProject budapesti fordulójának nagydíjasa lett. 2014 októbere és 2015 októbere között az MKB Bank Kiválóságok Klubja fiatal tehetségeket támogató mentorprogramjának mentoráltja. 2017 márciusában különdíjat nyert a nemzetközi JEJ Reszkow Énekversenyen. 2014 óta rendszeresen együtt dolgozik Eric Halfvarsonnal

Nagy hangsúlyt fektet a dalirodalom és a barokk áriák minél szélesebb körű elsajátítására. Igyekszik minden lehetőséget megragadni arra, hogy a mai fiatal generációval megismertesse és megszerettesse az opera műfaját.