Retrospektív visszatekintés születésének 100. évfordulója alkalmából Szegeden rendezett ünnepi hangversenyekre (2007)

 

http://cikkiro.terasz.hu/cikk/kepek/11374_9_12596_1.jpg

Nagygyörgy Sándor: Ránki György

 

Immáron 10 éve ünnepeltük Ránki György születésének 100. évfordulóját A történeti hűség kedvéért visszaidézzünk e nagyszabású ünnepségeket. Tekintettel arra, hogy e sorok írója közönségként vett részt az ünnepségeken még ilyen hosszú idő távlatából is elevenen él az a zenei élmény, amelyet a koncertek alkalmával átélt.

 

Az V. Nemzetközi Fúvószenei Szimpózium kétnapos programsorozatának kiemelkedő eseménye volt Szegeden 2007. november 30-án rendezett Ránki György Emlékhangverseny.  A koncertet a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Konferencia termében tartották, melyen nagyszámú közönség vett részt. Az eseményt ünnepélyessé tette az is, hogy a hangversenyen megjelent Ránki György fia András és lánya Ránki Katalin valamint Ránki György unokái. A hangversenyt dr. Kerek Ferenc az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja Artisjus-, Weiner Leó- és Liszt-díjas zongoraművész nyitotta meg.

 

A dékán úr utalt arra, hogy a Zenei Karon a héten két 100 éve született zeneszerzőre emlékeztek: Veress Sándorra, akinek műveiből november 29-én adtak hangversenyt a Fricsay teremben és Ránki Györgyre, akit ma ünnepelnek. Bemutatta a pódiumon levő SZTE Zeneművészeti Kar Koncert Fúvósegyüttest, majd utalt arra, hogy Szent-Györgyi Albert 70 évvel ezelőtt vette át a Nobel-díjat és mindenkinek kívánja, hogy ez is inspirálja a jelenlévőket további sikerek elérésére.

 

A hangverseny első darabját Ránki György: Pomádé király új ruhája szvitet dr. Marosi László vezényelte. Dr. Marosi László Artisjus- és FAME-díjas karmester, a Floridai Egyetem professzora, zenekari igazgatója. Nyolc éve dolgozik Amerikában, rendszeresen járja a világot, koncertezik, mint karmester népszerűsíti a magyar fúvószenét, Brazíliától kezdve szinte minden kontinensen rendszeresen vezényel. Nagy megtiszteltetés a Szegedi Egyetemnek, hogy számos elfoglaltsága ellenére részt tudott venni a Szimpóziumon karnagyként és előadóként egyaránt.

 

Majd ezt követte Lendvay Kamilló, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Rádió lektora, Erkel-, Bartók-Pásztory-, valamint Kossuth-díjas zeneszerző Érdemes és Kiváló művész megemlékezése Ránki Györgyről. Többek között utalt arra, hogy Ránki György nagyon igényes zeneszerző volt. Nagyon értette a színpad világát, mind a hangszerelést.   Zenéjében megtaláljuk a humort, de ugyanakkor a komoly elemeket is, mint pl. az 1514 fantáziában.

 

A hangversenyen következő darabját, Ránki György Kardtánc-át Csikota József izzó dirigálásával szólaltatta meg az együttes, majd elhangzott a Lúdapó meséi dr. Hőna Gusztáv harsonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szóló harsonása felemelő közreműködésével.  Ez alkalommal dr. Marosi László vezényelt, aki nagy empátiával dirigálta a művet.

 

http://www.yurbor.com/andr.JPG

Ránki András

 

Ezt egy ősbemutató követte Ránki András: Around my father in around 80 pages (80 lap alatt az apám körül) c. alkotása. A mű erre az alkalomra született, melyben a szerző édesapja különböző darabjaira utal, emlékezik. Az ősbemutatót Csikota József, az együttes karnagya vezényelte. Ránki András első fúvószenekari műve komoly további reményekre jogosít a humor ugyanúgy felfedezhető művészetében.

 

 A műsor befejezéseként A varázsital hangzott el. Ezt a darabot ismét dr. Marosi László vezényelte, aki az általa előadott művek előtt, bemutatta azok keletkezéstörténetét és felépítését. A varázsital története egy halászfaluban játszódik, ahol nem szeretik egymást a halászok és egy nap a hullám partra vet üvegeket, amelynek tartalma elfogyasztása után eufórikus hangulatba kerülnek, ezután nem haragudnak tovább egymásra. Ezt a történetet igazán nagyszerűen adta vissza a zene. Ránki üzenete az utókornak, hogy szeretettel többet lehet elérni az életben.  A hangversenyt köszönetekkel és A varázsital – négy részlet egy balett-komédiából fúvószenekarra utolsó tételének ráadásával ért véget. Az SZTE ZFK Koncert Fúvószenekara az előadott műveket nagyon magas szinvonalon tolmácsolta.

 

https://i.ytimg.com/vi/T7_xjt-Y9pk/hqdefault.jpg?sqp=-oaymwEXCNACELwBSFryq4qpAwkIARUAAIhCGAE=&rs=AOn4CLBBn5CXMiK-5guLCaPWIuNep87jfQ

SZTE-ZMK Koncert Fúvószenekara - Ránki György: The Magic Potion 1-4 tétel

Ránki György: Varázsital-szvit

 

 

A Zeneművészeti Kar fúvósegyüttese 1998 óta működik. Azóta számos hazai és külföldi sikert tudhat maga mögött. Éves rendszerességgel készít rádiófelvételt Budapesten és több CD-felvétellel mutatkozott be a nagyközönség előtt. 2001- és 2002-ben a belgiumi neerpelti Európai Ifjúsági Zenei Versenyen Cum Laude I-díjat nyert. Ebben az esztendőben a Birkfeldi Intermusica Nemzetközi Szólista Versenyen a teljesítményéért a legjobb együttes díját kapta. Vezetőjük dr. Csikota József, a Világ Fúvószenei Szövetség Közép-Kelet-Európai Szekciójának elnöke, a kezdetek óta vezeti az együttest. Rendszeresen zsűrizi a fúvószenekarokat, vendégkarmesterként dirigálta Izraelben a Kiryat Yam-i Koncert Fúvószenekart, a Buffalói és a Chicagói Egyetem Zenekarát.

 

Ránki György művészetét dr. Csikota József és dr. Marosi László igényes, szuggesztív dirigálása keltette életre. Nagyszerű este volt. A közönség boldogan vitte haza különleges zenei élményét. A hangverseny az NKA Zenei Kollégiumának támogatásával jött létre. Dr. Csikota József ma is a Koncertfúvós zenekar karnagya, aki sokat tesz a zeneszerzők emlékeinek megőrzéséért.

 

2007. november 19-én a Vántus István Kortárszenei Napok keretében a Somogyi Könyvtár Zenei Album sorozata Soósné Karácsonyi Mária és Hegedűs Bernadett közreműködésével szép kiállítást rendezett és felidézték a Ránki György életművét.  A zeneszerző művei közül elhangzott Pomádé király áriája, Cseh Antal (ének) Kerényi Mariann zongorakíséretével. A Szvit-et Ludányi Endre (bőgő) játszotta Csikós-Szelezsán Beáta (zongora) közreműködésével. A Don Quijote y Dulcinea c. darabot Tóth Gyöngyi (oboa) és Horváth Andrea(zongora) előadásában hallhattuk. A  Galopp-ot a „Cirkusz” c. balettből Kerényi Mariann zongorázta. Az Arisztofanész-szvit, Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és Benedekfi István zongoraművész előadásában szólalt meg. Egy szerelem három éjszakájából a Búcsú és az Isten veled, Budapest c. dalokat Katona Judit énekelte Sigmondné Erős Andrea (zongora) közreműködésével.

 

A rendezvényeken Ránki György életművének gazdag palettáját ismerhette meg a közönség.

 

 

Dombiné Kemény Erzsébet

zongora-és szolfézstanár, pedagógia szakos előadó, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének -zene Tanszék  főiskolai tanára. A Művészeti Diákköri Tanács tagja, a Vántus István Társaság titkárhelyettese.