KOCSIS ZOLTÁN – EMLÉKMOZAIKOK, KÉPEK, HANGULATOK

 

 

ELŐHANG

 

 

Egy újabb Kocsis-könyv? Igen is, meg nem is.

 

Igen, mert jórészt újdonságokkal igyekszik gazdagítani az elhunyt nagy magyar művész portréját.

 

Ugyanakkor a „nem is” igaz, hiszen nem számíthatnak teljesen újdonságnak a kötet mellékletét alkotó, a Katolikus rádió Zeneközelben sorozatában elhangzott beszélgetések, mert a két korábbi Kocsis-könyvben (Kocsis 60; Utolsó beszélgetés) írott formában már napvilágot láttak. Akkor mi szükség van erre az újabb kötetre? Az, hogy új ”dimenziót” ad a hitelességhez: eredeti hanggal és képpel jelennek meg a műsorok. Vagyis hallhatjuk Kocsis magyarátatát, spontán illusztrációit, zongorán bemutatott példáit, produkcióit is.

 

A művész halála első évfordulójára szánjuk kiadványunkat. Sürgetős, mert felejtünk, mert csak az életmű teljes feltárásával tarthatjuk ébren az érdeklődést, de erre még várnunk kell, míg kialakulnak keretei. Remélhetően megszületik a tervezett Kocsis-Archívum, melynek nyilvánvalóan elsődleges célja a monumentális életmű sokirányú megismerése-megismertetése lesz.

 

Amíg ez nem jön létre, addig elsősorban a saját – Kocsishoz több mint fél évszázados nyilvános együttműködésünk által hitelesített – emlékekre, dokumentumokra támaszkodom. Kiegészítve a legújabbakkal, azzal, hogy a Róla szóló visszaemlékezéseket újabbakkal gyarapítjuk: most is azok szólalnak meg, akik Kocsishoz egykoron közel állóan első kézből adhatják tovább hozzá kötődő élményeiket.

 

Kocsis emlékét nem utolsó sorban még fényképek, kiragadott pillanatok tucatjaival idézzük meg, olyanokkal, melyek egy része először kap nyilvánosságot ebben az emlék-albumban. Vannak köztük parádés profi fotók és amatőr módon elkapott jellegzetes gesztusok. Reményeim szerint mindez így, a képben-hangban-írásban sugallt gondolatokkal segíthet a Kocsis-varázs megérzéséhez.

 

Juhász Előd

 

2017. május 30: ma lett volna Zoli 65. szülinapja