Dobszay-Meskó Ilona beszélgetései a

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoISKtpNIGH07EfAWNJyLfUEgW8dWvN0SOwz7YzSl082Gn6J3w 

 

művészeivel

(2017 ősz)

 

Ventoscala: Kávészünet - Bodó Antónia (28:55)

Milyenek a legjobb hegedűművészek? Mennyire tervezhető egy zenész pályafutása? Sorsszerűségekről, a zene szerepéről családon belül, tehetségről, nevelésről mesél nekünk Bodó Antónia, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze, kétgyermekes édesanya.

 

Ventoscala: Kávészünet - Horváth Bence (33:15)

Mi adja számára az önbizalmat? Milyen kihívásai lehetnek egy trombitaművésznek? Wagnerről, Kocsis Zoltánról, az igényes kortárs zene értékeiről, szellemi útravalókról, valamint a zene és az apaság kapcsolatáról mesél nekünk Horváth Bence, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze.

 

Ventoscala: Kávészünet - Tekula Endre (25:46)

Felemelő, tökéletes pillanatok egy muzsikus életében. Kiben és miben hisz egy filozofikusan gondolkodó művész? Kisgyermekkori inspirációiról és felnőttkori célokról, zenepedagógiai élményeiről mesél nekünk Tekula Endre, az Óbudai Danubia Zenekar kürtművésze, a Tóth Aladár Zeneiskola tanára.

 

Ventoscala: Kávészünet - Rózsa Richárd (30:37)

Mit kereshet egy zenész a hangban? Minden komolyzenész hallgat már komolyzenészt gyermekkorában? Életutak és attitűdök változásai egy reál beállítottságú muzsikus életében, más-más műfajokban és zenekarokban. Sok érdekesség mellett megtudhatjuk, hogyan gyakorolt négy testvér egy zenész édesapa tudatos nevelése alatt. Rózsa Richárd a Magyar Állami Operaház csellóművésze mesél nekünk.

 

Ventoscala: Kávészünet - Winkler Balázs (27:30)

Egy trombitaművész, aki komponálni is szokott, mellesleg csellóval kezdte zenei tanulmányait. A kifejezésre, expresszivitásra való igény hogy juthat érvényre a régi korszakok muzsikája és a kortárs zene műhelymunkái során? Ezekről, valamint a nem zenei művészeti ágak élményeiről és hatásairól mesél nekünk Winkler Balázs, az Magyar Állami Operaház trombitaművésze, az Orfeo Kamarazenekar és az After Crying muzsikusa.

 

Ventoscala: Kávészünet - Varga Zoltán (28:08)

Zongorázni tanult, ütőhangszer-művészként vált professzionális zenésszé; aki rendkívül fogékony a finom és érzelemmel teli zenei hangzásokra. Egy jó humorú muzsikus mélyebben nyugvó komolysága mellett mennyire fontos a gyermeki érzékenységet átmenteni a felnőtt korba? Pozitív gyermekkori élményeiből levonva mond hasznos ötleteket a mai gyerekek és fiatalok kulturális neveléséhez, oktatásához Varga Zoltán, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának ütőhangszer-művésze.

 

Ventoscala: Kávészünet - Bujtor Balázs (29:57)

Egy hegedűművész, aki nem csak a klasszikus zenei műfajokban érzi otthon magát. Mostanában egy különleges könyv megírásán dolgozik, amelyet valóban más nem tudna megírni. Tervben lévő és megtörtént álomprodukciókról, családi emlékekről, gyűjtőszenvedélyről hallhatunk Bujtor Balázstól, a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművészétől, a Magyar Rádió Forma 1-es szakértőjétől.

 

Ventoscala: Kávészünet - Vámosi Nagy Zsuzsa (31:12)

Vajon a hangszer teszi a jó fuvolistát? Hogyan hathat az előadásmódra, amikor édesanyává válik valaki? Epizódunkban Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművésznő osztja meg velünk élményeit, külföldön szerzett tapasztalatait, kicsit össze is hasonlítva az itthoni zeneoktatási módszerekkel, életstílusokkal. Valamint beszél arról is, hogy milyen új lehetőségek nyílhatnak egy fuvolista, vagy általában egy klasszikus hangszeren játszó zenész számára napjainkban.

 

Ventoscala: Kávészünet - Háry Péter (30:53)

Hogyan tanult meg gyakorolni a középiskolában? Mit tanult tanáraitól, és hogyan tudja továbbadni a tudást? Mit lehetne változtatni az akadémiai zeneoktatáson, hogy növelni lehessen a nívót? Példaképekről, gyermekkoráról, kedvenc zenekari műveiről, euforikus élményeiről mesél nekünk Háry Péter, a Magyar Rádió Zenekar csellóművésze.

 

Ventoscala: Kávészünet - Farkas Ferenc (30:15)

Balmazújvárosból a Nemzeti Filharmonikus Zenekarig. Milyen volt 23 évesen megélni, hogy felvették a nemzeti filharmonikusokhoz. Generációk közötti különbségekről, a mai konzervatóriumi növendékekről, a család fontosságáról osztja meg velünk gondolatait Farkas Ferenc, a NFZ kürtművésze.

 

Ventoscala: Kávészünet - Skultéty Zsolt (25:10)

Mi minden tarthat egy zenészt hosszútávon ugyanannál a zenekarnál? Maradna-e ezen kívül idő vágyott produkciók létrehozására? Egy háromgyerekes édesapa mindennapjai a szakmai kihívások mellett. Skultéty Zsoltot, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar trombitaművészét, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárát kérdeztük.

 

Ventoscala: Kávészünet - Maros Ádám (31:33)

A barátság szerepe a zenében. Hogyan válik valaki zenekari zenésszé, akinek gyerekkorában nem kötötte le a figyelmét a komolyzene? Lehet-e kiküszöbölni a fásultság érzését? Emberek közötti kommunikációról, a művek befogadásáról mondja el meglátásait Maros Ádám, a Magyar Állami Operaház timpani-művésze.

 

Ventoscala: Kávészünet - Kuklis Gergely (27:40)

Kuklis Gergely egy olyan hegedűművész, aki verset is ír. A művészet, az önkifejezés játék felőli megközelítése. Hogyan nyílt ki a világ egy friss, fiatal tehetség számára az 1990-es években? De mit kellett ehhez teljesítenie? 15 éven át Kocsis Zoltán keze alatt volt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere. Eddigi pályafutásának meghatározó élményeiről megható mélységgel mesél nekünk Kuklis Gergely hegedűművész (NFZ).

Ventoscala: Kávészünet - Vámos Marcell (30:19)

 

Egy csellóművész, zenetanár, aki a türelmét is művészi szinten gyakorolja. Mitől jó kihívás egy kortárs zeneszerző új műveit előadni? Hogyan látja a mai, fiatal generációk problémáit a jövőre nézve? Saját családi miliőjéből hozott értékeiről, polgári jó szokásokról mesél nekünk Vámos Marcell, a Budapesti Vonósok, a Budapesti Csellóegyüttes művésze, a Járdányi Pál Zeneiskola tanára.

 

 

ventoscala | Kreatív műhely