Jubilált a „Laudate” Kórus Sepsiszentgyörgyön

 

(A Komlói Pedagógus Kamarakórus székelyföldi koncertútja)

 

https://i.ytimg.com/vi/oosBxJzXXgI/maxresdefault.jpg    

Laudate Kórus, Szepsiszentgyörgy (2015.)

 

A 20 éves „Laudate” Kórust köszöntötte szeptember végén az „idősebb testvér”, a 40. életévéhez közeledő Komlói Pedagógus Kamarakórus.

 

Amikor Péter Albert sepsiszentgyörgyi néptánctanár úr közbenjárt a két énekkar kapcsolatfelvétele érdekében, nem is sejtettük, hogy életre szóló barátság, családias, testvéri viszony fejlődik az együtteseink között.

 

Rózsa Imre, majd utódja, Lőfi Gellért karnagy úr mindent megtett és megtesz azért, hogy a felejthetetlen koncertek, a kirándulások, a kölcsönös látogatások maradandó élményeinkké váljanak.

 

Örömmel láttuk-hallottuk a mára már 20 éves „Laudate” Kórus gyarapodását, színvonalas előmenetelét, folytonos megújulását.

 

Isten gazdag áldását kértük és kívántuk a kórus karnagya és az énekesek életére – őrizzék meg hitüket, nagyon értékes szolgálataikat, a lelki gazdagságukat a következő évtizedekben is.

 

Mi, komlói énekesek a kevés szabad órában Erdővidék csodálatos tájain jártunk. Az egymást érő települések sok híres embert adtak a magyarságnak, a világnak.

 

https://lh3.googleusercontent.com/-2eABI_tuCx0/VkBiojf0hWI/AAAAAAAAVVU/MEUD8ZuC7aI/s4000-Ic42/F2015_1024_1545_46-Edit_wm.jpg

A Komlói Pedagóguskórus

 

Amikor megszólaltattuk kedves zsoltárainkat a bölöni unitárius vártemplomban, Bölöni Farkas Sándorra, a híres utazóra, naplóíróra és műfordítóra gondoltunk. Nagyajtán Kriza János, unitárius püspök, tudós népzenegyűjtő (a „Vadrózsák” kötetek megálmodója-létrehozója) emlékére újabb kórusművek következtek. A kitűnő akusztikájú templomokban és az igényes gonddal rendbe hozott miklósvári Kálnoky – kastélyban a szűkebb hazájukról áradó szeretettel, büszke lelkesedéssel vallottak a szinte polihisztor műveltségű idegenvezetők.

 

A „kirándulós” péntek a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom esti mise-szolgálatával vált teljessé az eseményekben, látnivalókban, éneklésekben gazdag napon.

 

Másnap, szeptember 23-án, szombat délelőtt várt ránk a XVI. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál – hat meghívott énekkar részvételével. Az otthont adó sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban először a jubiláló „Laudate” mutatta be műsorát, és – mint a legtávolabbról érkezett együttes – a Komlói Pedagógus Kamarakórus zárta a több órás programot.

 

Örültünk a dalárdák zászlólengető felvonulásának, az üde, szép hangzásoknak, illetve – a kettős emlékezés esztendejében – a Kodály-műveknek.

 

E sorok írójának jutott az a megtiszteltetés, hogy vezényelhette az összkart (a Mester „Jövel, Szentlélek Úristen” című darabját).

 

Máshogy nem is fejeződhetett volna be az ünnepi hangverseny, mint a Himnusz és a Székely Himnusz közös éneklésével.

 

Ismét felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

 

Dr. Szabó Szabolcs

a Komlói Pedagógus Kamarakórus alapító és jelenlegi karnagya