Negyven éve a régi zene szolgálatában

 

Kerek jubileumot ünnepel idén a hévízi Musica Antiqua Együttes

 

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p320x320/22308895_1618143211569104_1059264337390906324_n.jpg?oh=0e21355861353d41f9be6a6bcdec059c&oe=5A724D87

 

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/16700290_1375892459127515_3668464101462530778_o.jpg?oh=62a3e63150f1896bc0beb36db9c8949d&oe=5A7129A8

(Mészáros T. László felvétele)

 

Idén negyven esztendeje, hogy megalakult Zala megye nemzetközi hírű ifjúsági zenekara, a hévízi Musica Antiqua Együttes, amely, bár kezdetektől a helyi Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaiból álló amatőr társulat, a produkciók minősége mindig a professzionalizmust célozta meg.

 

1977 volt az az esztendő, amikor Adorján József karnagy a hévízi Illyés-iskola tanulóiból létrehozta az azóta is egyedülálló, régi zenét játszó ifjúsági zenekart, amelynek jellegzetes, egyedi hangzását a furulyák és a vonósok hangszínének keveredése adja. Lágy dallamok, harmónia, látványos reneszánsz kosztümök, korhű hangszerek, tehetséges ifjú zenészek és elhivatott hagyományőrzés jellemzi az együttest immár négy évtizede, s nem utolsó sorban a régi zenéhez való töretlen hűség, ami időről időre némi játékossággal és humorral keveredik. Igazi és töretlen sikertörténet az övék, noha a kezdet koránt sem volt egyszerű.

 

Mint Adorján József címzetes igazgató, karnagy, Zala megye és Hévíz díszpolgára egy korábbi beszélgetésünk alkalmával elmesélte: negyven éve azért a furulya mellett tette le voksát, mert a könnyen beszerezhető hangszereken gyors eredményeket tudtak elérni a gyerekek. Az élet őt igazolta. 1979-ben már a rádióban szerepeltek, s innen nem volt megállás. A zenekar, amely „meggyőző játékának köszönhetően” a német Moeck hangszergyártótól ingyen, nemes fából készült hangszereket kapott, egészen a döntőig jutott az 1983-as Ki mit tud?-on. A megmérettetés országos hírnevet eredményezett, több rádiós és televíziós felvétel követte bel- és külföldön, s ekkortól az országos filharmónia is segítette a hévízi műhelyben folyó munkát.

 

- Akkoriban nem volt hagyománya a furulyával játszott klasszikus zenének, olyannyira, hogy kotta sem volt, így a Czidra László vezette Camerata Hungarica lemezeit hallgattam és így jegyeztem le a barokk, reneszánsz és modern muzsikákat, hallás után - idézte fel Adorján József tanár úr. - Felfigyelt ránk a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA is, ’85-ben a szervezet ajánlásával jutottunk ki Belgiumba, a 33. Nemzetközi Ifjúsági Zenekari Találkozóra, ahol dicsérettel megtoldott első helyet ítélt oda nekünk a zsűri, s elnyertük a Belga Kulturális Minisztérium „Pro Musica” emlékérmét is. Ez Magyarországon teljesen egyedülálló eredmény volt, ilyen volumenű dolgokat egyetlen nagyhírű zeneiskola sem tudott produkálni. A belga szereplés meghozta számunkra a nemzetközi elismerést is.

 

Ez után számos külföldi – egyebek mellett német, francia, angol, svájci, svéd  fellépés következett, és a Musica Antiqua művészbarátokat is hozott: Ránki György Széki Csűrdöngölő címmel egy darabot is írt számukra, s a zenekar patrónusa volt Petrovics Emil zeneszerző is. Szintén komoly fegyvertény, hogy Etienne De Winne belga zeneszerző is figyelemmel kíséri az együttest, sőt: a jubileumi hangversenyen volt a Musica Antiquának írt, Hévíz szvit című művének ősbemutatója.

 

Adorján József 1997-ig vezette a zenekart, a karmesteri pálcát akkor, kereken húsz éve, Varga Endre kezébe adta át, aki azóta is töretlen lelkesedéssel viszi tovább a küldetést, merthogy annak tekinti e feladatot, amely immár két évtizede prioritást élvez a fuvolaművész életében. Mint mondja, bár vannak más projektjei is, zenei munkásságában központi helyet foglal el a Musica Antiqua, energiái nagy részét erre fordította és fordítja.

 

- Immár negyven éve követjük a hagyományokat, az együttes legfontosabb feladata a barokk és reneszánsz, ezen belül kiemelten a régi magyar zene ápolása, átörökítése a fiatalokra, hogy ők is megtapasztalják ennek a szépségét - fogalmaz a művészeti vezető. - Ezzel együtt a repertoárunk folyamatosan változik, s vannak olyan fellépéseink, turnéink, amelyekbe táncosokat, énekeseket, gólyalábasokat is bevonunk, így volt ez a jubileumi koncerten is. Ezek a performance-előadások mindig nagy sikert aratnak. Alkalmi projektként pedig előfordult, hogy modern, dance stílusú alapra helyeztük a régi zenét.

 

A Varga Endre által fémjelzett korszakot is kitüntetések sora övezi: az elmúlt két évtizedben egyebek mellett Zalai Prima Díjat s a Művelődési Minisztériumtól miniszteri elismerő oklevelet, valamint a keszthelyi Helikon Fesztiválon több arany minősítést és fesztiváldíjat is kapott a zenekar. Évente negyven-ötven fellépésük van kül- és belföldön, ez idáig nyolc CD-jük jelent meg, a jubileum alkalmából pedig egy dupla CD látott napvilágot, amelyben összegzik az elmúlt négy évtizedet. Az egyiken Adorján József felvételei hallhatók, a másik Varga Endre együttesbeli tevékenységét öleli fel.

 

- Az eredmények mögött komoly csapatmunka áll - hangsúlyozza a művészeti vezető, kiemelve: megalakulása óta közel száz tehetséges fiatal zenész bontogatta szárnyait az együttesben, amely most húsz tagot számlál. - Fő feladatom, hogy a zenekar utánpótlásbázisát kineveljük. Ebben nagy segítségemre van Balázs Árpádné furulyatanár, jó ideje az ő kezei s a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulói közül kerülnek ki az együttes tagjai. Tanítványai a legjobbak között vannak országos, sőt, nemzetközi szinten is. Ennek köszönhetően a furulyaművészetben Hévíz vezető szerepet tölt be a régióban. A zenekar egyik legfontosabb küldetése a tehetséggondozás. A Musica Antiquában játszani ma is kiváltság, a tagok a legjobb furulyásokból kerülnek ki. Utánpótlásgondjaink nincsenek. A négy évtizedes múlt okán pedig az sem ritka, hogy a most a közönség soraiban ülő büszke szülők korábban maguk is zenéltek az együttesben, sőt: a jubileumi koncerten több generáció muzsikált együtt a színpadon.

 

A Musica Antiqua tagságát tehát a kezdetekről a hévízi Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola legtehetségesebb furulyás növendékei alkotják. Ezen kívül a kisegítő tanárok is részt vesznek a szakmai munkában. Az énekes számok szólistája Holczerné Szabó Ágnes, az iskola ének- és szolfézstanára s a kórus vezetője, a két együttes jelenleg közös karácsonyi CD-n dolgozik.

 

- A vonósok is tanárkollégák, akiknek játéka színesíti a hangzást, emeli a művészi színvonalat. Játszik az együttesben például a keszthelyi Festetics György Zeneiskola vezetője, Bánhidai Tamás is – mondja Varga Endre.

 

Az élet természetesen a nagyszabású hangverseny után sem állt meg. Mint Varga Endre hangsúlyozza: a negyven éve életre hívott együttesben van perspektíva a következő négy évtizedre is, s nekik kiemelt feladatuk ennek továbbvitele.

 

- Jubileumi koncertünk méltó volt a zenekar múltjához, nekünk pedig kellő lendületet ad a folytatáshoz. Ami biztos: a színvonalból nem engedhetünk, sőt, hiszen, bár diákokból álló amatőr együttes vagyunk, a minőség mindig a professzionalizmust célozta meg. Én ebben látom a jövőt – szögezi le a művészeti vezető. - Ami a rövid távú célokat illeti: készülünk a további koncertekre, számos külföldi meghívásunk van, s tervbe vettük egy musica sacra CD elkészítését, szeretnénk ugyanis nyitni az egyházi jellegű művek felé is. Fel vagyunk tehát vértezve a következő negyven évre, de előtte még megünnepeljük az ötvenéves jubileumot is. A Musica Antiqua a térség egyik legrégebbi egyesülete, így mindannyiunk kötelessége ápolni és továbbvinni a hagyományt. A jubileum pedig kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre a hévízi kincsre.

 

Képek és filmek a jubileumi élv eseményeiről:

 

https://www.facebook.com/Musica-Antiqua-Egy%C3%BCttes-H%C3%A9v%C3%ADz-243536255696480/

 

 

Pordán-Varga Lívia