SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Tárgy: Fővárosi Palotakoncertek – 1. hangverseny: „Hegedűvarázs”

Időpont: 2017. december 3. vasárnap, 18 óra

Helyszín: Stefánia Palota – Eszterházy Mihály terem (1143 Budapest, Stefánia út 34-36.)

 

Fővárosi Palotakoncertek címmel indította útjára legújabb koncertsorozatát a Magyar Kamarazenekar, amelynek keretén belül az együttes Budapest patinás palotáiban ad koncerteket 2017-2018 során, egyúttal megismerteti a közönséggel az épületek történetét, érdekességeit. A sorozat első állomásának helyszíne a Stefánia Palota, ahol Hegedűvarázs címmel az épület miliőjének megfelelő, gyönyörű műsorral várják az érdeklődőket. A koncertmester Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész.

 

A műsoron elhangzik többek között: Gustav Holst: St. Paul’s Suite Op. 29. No. 2;

                                                               Mendelssohn: h-moll vonósszimfónia;

                                                               Mozart: D-dúr divertimento  K.136;

                                                               Zsoldos Béla: Movie

 

Jegyek kaphatók a Jegy.hu jegyiroda hálózatában 2990 Ft-os egységáron.

 

A Magyar Kamarazenekar tagjai a hazai, élvonalbeli komolyzenei szakma jeles képviselői, akik mögött több évtizedes szakmai képzés és múlt áll. Az együttes alapítója, vezetője és hangversenymestere Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész. A Zenekar világhírű magyar és külföldi szólistákkal dolgozik együtt, többek között a Kossuth-díjas Baráti Kristóffal, a moszkvai Paganini versenyen győztes, virtuóz hegedűművésszel, a Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművésszel, vagy Mischa Maisky világhírű csellóművésszel.

 

A Magyar Kamarazenekart mind Magyarországon, mind nemzetközi téren nagy elismerés övezi, a magyar és külföldi rangos fesztiválok, koncerttermek, többek között a Zeneakadémia rendszeres fellépője. Repertoárjában fellelhető a klasszikus zene- és operairodalom jelentős része, de egyéb zenei műfajokban is otthonosan mozog. A Zenekar céljai között szerepel a magyar vonós hagyományok ápolása, és a magyar zenekultúra terjesztése Magyarországon és nemzetközi szinten.

 

Bánfalvi Béla hegedűművész évek óta nagy sikerrel irányítja az együttest. A zenekarvezető az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Vonósok koncertmestere volt. Együtteseivel bejárta a világot, közel ötven lemeze jelent meg. Munkásságáért többek között Liszt-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.