Kodály nyomában

 

http://kodaly.kjmk.hu/

 

 

Országos zenei játék Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából

 

A Hírös Agóra Nonprofit Kft. KODÁLY NYOMÁBAN címmel a Kodály-év alkalmából országos játékot hirdet. Kiemelt szakmai partner a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár.

Együttműködő partnerek az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Népművelők Egyesülete, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Kft., a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenepedagógiai Intézete.

Támogató: NKA Nemzeti Kulturális Alap

A program fővédnöke: Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, NKA elnök

Védnök: Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

 

 

A játék résztvevői lehetnek:

·      egyéni játékosok

·      5 fős csoportok, amelynek tagjai között 2 fő 18 éven felüli résztvevő és 3 fő 18 év alatti személy

 

A játék menete:

 

Regisztráció kezdete: október 2.

 

Regisztráció helye: kodaly.kjmk.hu

 

1. forduló: 2017. október 2- november 28.

„Maga nem ismeri a zeneirodalmat. Jövő szerdáig, kérem, ismerje meg!”

Kodály Zoltán életével és munkásságával kapcsolatos fejtörők megfejtése és beküldése online felületen 2017. november 28. 24.00 óráig.

 

2. forduló: 2017. október 24 – november 14.

„Zene nélkül nincs teljes ember”

Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok keresése, majd egynek a dallamára, megadott téma alapján új szöveg alkotása, illetve az eredeti szövegre új dallam szerzése a feladat.  A kiválasztott népdalt és az átdolgozott változatát a csapatoknak el kell énekelniük, az előadásukról készült videofelvétel You Tube linkjét pedig fel kell tölteniük a vetélkedő internetes felületére 2017. november 14. 24.00 óráig.

 

 

3. forduló: 2017. november 14-28.

„Csonka ember az, és üres az élete - bármily gazdag külsőleg -, ha nincs érzéke a művészetekhez.”

Illusztráció készítése Kodály Zoltán egy szabadon választott gyermekkari művéhez vagy rövid koreográfia alkotása a Galántai táncok vagy a Marosszéki táncok egy-egy részletére. Az alkotásról készített képet illetve az előadásukról készült videofelvétel You Tube linkjét pedig fel kell tölteniük a vetélkedő internetes felületére 2017. november 28. 24.00 óráig.

 

 

 

Díjkiosztó ünnepség: 2017. december 15. Kecskemét Messzi István Sportcsarnok

 

Csatlakozzatok a 2017. december 15-én, pénteken 18.00 órakor kezdődő Énekel a világ! kezdeményezésünkhöz!

Legyünk minél többen, akik akár egyénileg, akár kórusban egyszerre, egy időben, de a világ számtalan pontján ugyanazt a Kodályhoz köthető két dalt, a Röpülj pávát és A juhászt éneklik majd.

Ezen a napon kerül sor a játékunk díjátadójára is, ahol több, mint 1000 gyermek és felnőtt énekel majd veletek együtt. A kórusokat Durányik László vezényli, akit az esemény alatt élőben követhettek a honlapunkon. Így válik lehetővé, hogy – bár különböző helyeken lesztek – mégis együtt tudtok majd énekelni a kecskemétiekkel, és ily módon mindenki mással a világ számos pontján, aki ugyancsak csatlakozik a felhíváshoz.

 

 

Értékelés:

Az egyes fordulók valamint az összesített verseny legeredményesebb játékosai meghívást kapnak Kodály városába egy hétvégére, és részt vehetnek azon a nagyszabású ünnepi hangversenyen, amelyre a zeneszerző születésének évfordulója alkalmából kerül sor a szülővárosban.

 

 

 

KODALY-NYOMABAN_LABLEC_02