Elhunyt Hargitai Géza FAGOTTMŰVÉSZ-TANÁR,
a KOCSIS ALBERT ZENEISKOLA IGAZGATÓJA

 

(1959-2017)

 

gezaharg_med

 

58 éves korában elhunyt Hargitai Géza, a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola igazgatója, a város komolyzenei életét meghatározó személyiség. Hargitai Géza 1959. október 4-én született Hatvanban, általános iskolai tanulmányai után, a Bajza József Gimnáziumban érettségizett 1978-ban. Már gyermekkorától kezdve zenei pályára készült, a gimnáziumi évek alatt, a helyi Állami Zeneiskolában is folytatott tanulmányokat, így sikerrel felvételizett a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Ennek elvégzését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol kamaraművészként fagott tanári képesítést szerzett.  1988-1989 között a Honvéd Művészegyüttes Szimfonikus Zenekarában játszott, közben a Kocsis Albert Zeneiskolában is tanított. 1990-1991-ben a Szöüli Szimfonikus Zenekar fagott művészeként öregbítette a magyar zeneművészet hírnevét. Hazatérve öt éven keresztül, a Miskolci Nemzeti Színház Operatársulatának zenekarában játszott közben pedig a helyi zeneiskolában tanított és az egri Esterházy Tanárképző Főiskola tanügyigazgatási szakát is elvégezte. 2002-2003-ban a London City Opera zenekarának tagja volt, 2006-ban sikerrel pályázta meg a Kocsis Albert Zeneiskola igazgatói állását.

 

Zeneművészként 1995-ben megalapította a Corelli Triót és a Corelli Consort-ot, melyen nagy sikert arattak Párizstól Moszkváig. 2001-től a Vivaldi Kamarazenekarban is játszott. Zenészként több rádió- és televízió-felvételen is szerepelt, valamint több CD-n is közreműködött, ő állította össze 1989-ben a Latinovits Zoltán posztumusz lemezének – Emlékszem a repülés boldogságára – zeneanyagát.

Közéleti szerepet is vállalt, 1998-2002 között a helyi önkormányzat Művelődési Bizottságának tagjaként tevékenykedett. Nevéhez olyan nagy sikerű zenei események fűződnek többek, között, mint, a “Kreatív60” Térzene Fesztivál és a Hatvani Országos Zeneiskolai Barokk Fesztivál. Idén márciusban a Hatvani Portrék vendégeként elmondta, élete legjobb döntését hozta, amikor elvállalta a Kocsis Albert Zeneiskola igazgatását. – Az a célom, hogy megmutassam a világnak, hogy a klasszikus és a komolyzene jótékony hatással van a társadalomra – fejtette ki a programon.

Varga Dalma / Hatvani hírek)

http://new.hatvanihirlap.hu/wp-content/uploads/2016/04/hatvani_hirlap_logo_normal.png