FABÉNYI LUCA

 

Ifjú Zenebarátok Napja az Óbudai Művelődési Központban

 

A Csalogány-intézmény (Budapest III. kerületi Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális. Szakiskola, Egységes Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon) szervezésében 2017. november 23-án, az Ifjú Zenebarátok napján ismételten egy kiemelkedően színvonalas előadást láthattunk az Óbudai Művelődési Központban.

http://csaloganyiskola.hu/wp-content/uploads/2017/10/csali.jpg

A Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Egységes Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon épülete

(Budapest III., San Marco u., 48-50)

 

A nagyszabású koncert narrátora Fabényi Réka – a „Csalogány-intézmény” művészeti munkaközösségének vezetője – elmondta, hogy a 20. éve tartják meg rendszeresen november tájékán a zene ünnepét a gyerekeknek és vendégeiknek. A Csalogány Kórust egy lelkes és tehetséges gyógypedagógus kollégákból álló tanári zenekar kíséri, akiknek szívügye a zene és a gyógypedagógia.

A tanári zenekar tagjai:

   -    Huber Henriett gyógypedagógus – billentyűkön, furulyákon és tekerőlanton játszik;

-  Ráczkyné Tárnoki Beáta gyógypedagógus hallgató – fuvolán, furulyán játszik és        népdalénekes, a Téka Együttes énekművésze;

   -   Rumy Ágnes gyógypedagógus – hegedűn játszik, és

   -   Markó Dorottya gyógypedagógus – aki csellón játszik.

   A Csalogány Kórus és a tanári zenekar vezetője: Fabényi Réka, az intézmény ének-zene tanára, zenepedagógusa, valamint a Parafónia zenekar vezetője. Ilyenkor persze nem csak a házigazda Csalogány Kórus és a gyerekeket kísérő tanári zenekar muzsikál, hanem meghívott vendégművészek is részt vesznek az ünnepen, akik emelik az előadás fényét. A húsz év alatt sok híres művész megfordult már náluk:

Mukk József – a Magyar Állami Operaház magánénekese;

Gonda János – zenetörténész, zongoraművész, zeneszerző, főiskolai tanár;

Szőnyi Erzsébet – a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész;

 

Keönch Boldizsár – a Zeneakadémia énekművész-tanára;

Balatinecz Márta – énekművész, énektanár;

Gryllus Vilmos zenész, előadóművész, zeneszerző a Kaláka együttes tagja;

Szalóki Ági – többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, regionális Prima- díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző;

 

Kállay Gáboropera- és koncerténekes, a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, valamint a IX. kerületi Ádám Jenő Zeneiskola blockflöte művész-tanára, az Excanto együttes vezetője;

 

Victor Máté Erkel Ferenc-díjas magyar zeneművész, zeneszerző, előadóművész;

 

Tomkins Énekegyüttes – Dobra János Liszt Ferenc-díjas karnagy vezetésével;

 

Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész;

 

Talamba Ütőegyüttes; 

 

Gödöllő Táncegyüttes és Moussa Ahmed művészeti vezető, koreográfus;

 

Téka együttes – Tárnoki Beatrix (ének, kobza) vezetésével.

 

 „Három évvel ezelőtt indítottuk el a „Dallal, tánccal, zenével a Föld körül” c.  sorozatunkat. A címhez híven, különböző népek dalai, táncai kerülnek bemutatásra. A sorozatunkat idén is folytatjuk.” – mondta Fabényi Réka.

 

A zenei utazás Purzás Patrik 10. osztályos tanuló, Várnai Zseni: Muzsika c. versével kezdődött. Majd a Csalogány kórus gyönyörűen elénekelte 2017-ben Oscar-díjat nyert MINDENKI című kisfilm egyik betétdalát, Balázs Árpád: Bodzavirág c. művét, saját feldolgozásban. A bevezető darabok után kezdődött el az igazi zenei utazás.

A magyar népdalok és néptáncok világából a Csalogány kórus és a kollégákból összeálló tanári zenekar kíséretével Karai József: Estéli nótázás c. csángó népdalfeldolgozása hangzott el.

A népdalok után kedves történet, igazi néptánc következett a XVII. kerületi Rákosmenti  Málinkók Néptánccsoport (művészeti vezetők: Leskó-Dely Tercia és Leskó Gábor) előadásában Szőlőőrzés Sárközben címmel.  volt.

 

A zenei pihenőt Környei Attila ifjú gitárművész muzsikája szolgáltatta, aki virtuóz darabokat játszott a hallgatóságnak:

     -  Leo Brouwer: Tres Apuntes;                   

     -  Johann Kaspar Mertz: Magyar fantázia;  

     -  Környei Miklós Pál: Nagy Sándor a Bermion lankáin.

Következő zenei állomás Indonézia szigetvilága volt. Irda Ristiardi Indonéziából – a tánccsoport vezetője – autentikus egzotikus szóló táncot mutatott be Bali szigeti megnyitó táncával. A különleges zene és az annál különlegesebb táncmozdulatok elvarázsolták a hallgatóságot.

 

 

Az indonéz tánc után a Csalogány Kórus repítette el a közönséget a világ különböző tájaira. Először Kínába, ahol is a kórus eredeti nyelven is előadott egy régi kínai dalt: Li Hua / Jázminvirág címmel. A dal érdekessége nem csak az volt, hogy a gyerekek kínaiul is énekeltek, hanem az is, hogy az iskola és a gyerekek régi barátja Major Laura egy dalhoz illő kínai táncot is bemutatott.

Elhagyva Kínát, a kórus Angliába kalauzolta a nézősereget. Elsőnek egy tradicionális kelta dalt énekeltek szintén eredeti nyelven is: Scharborough Fair, majd a reneszánsz Angliába utaztak. Az anekdota szerint egy VIII. Henrik által írt megható szerelmes dal csendült fel, Greensleeves címmel. A dalokat a „Csalogány”- iskola jelenlévő diákjai is bemutatták Martin Rita tanárnő vezetésével.

Anglia után ismét keletre, egyenesen Törökországba utazhatott a közönség. Ekkor csendült fel az Üsküdara című török dal, eredeti nyelven is. A keleti dallamot gyönyörű egzotikus tánc is színesítette Major Laura előadásában. A dal végén Laura Derbuka (törökdob) szólóra török táncot lejtett, egzotikus ruhában.

 

 

A műsort Irda Ristiardi vezetésével felvonuló indonéz Arum Melati Tánccsoport Satria tánca zárta különlegesen díszített ruhákban és fényekben. A délelőtt óriási siker volt, tapssal és zenei örömmel zárult.

Külön köszönet a Csalogány vezetőjének, dr. Kántor Gézáné igazgató asszonyának, hogy ismét tanúi lehettünk egy nagyszerű koncertnek, a zene gyógyító, lélekemelő erejének.

Köszönet illeti a művészeti munkaközösség vezetőjét Fabényi Rékát és minden kollégáját is, akik részt vettek a délelőtt sikerességében és nem utolsó sorban a szereplő, tehetséges gyerekeket, illetve a vendégművészeket.

Továbbá köszönetet mondunk Tamás Ilonának, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgató asszonyának, aki biztosította a helyszínt az Óbudai Művelődési Házban, a Zene Ünnepének méltó megünnepléséhez.

Az összes szereplő