Bartók Béla

 

A kékszakállú herceg vára operafilm

 

Új DVD/CD kiadvány

 

 

Egy különleges kiadvány

Hosszú évek után megjelent Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című művének legújabb, egy DVD és egy CD lemezt tartalmazó különleges kiadványa. Az elegáns, gyönyörű képpel indító borító a filmművészet egyik aranykorát idéző expresszionista operafilmet rejt magában. És, hogy csukott szemmel bárki megteremthesse képzeletében saját filmjét, mellékeltük az opera térhatású hangfelvételét.

A kiadvány tiszteleg az opera 100 ével ezelőtt megrendezett első előadásának is, amely a Magyar Királyi Operaházban 1918. május 24-én volt.

 

Az operafilm

Az operafilm 2004-2005-ben készült. Első bemutatója a 36. Magyar Filmszemlén 2005. januárban volt, amelyet a hazai zenei- és a filmszakma jelentős figyelme és elismerése kísért. A sikeres premier után március 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál televíziós megnyitójaként a Duna Televízió főműsoridőben sugározta, majd meghívást kapott a 42nd ITF Gonden Prague Fesztiválra Csehországba, az Aranyszem Operatőr Fesztiválon 2005-ben pedig a zenés film kategória 1. díját nyerte el (operatőr: Nemes Tibor). 2006-ban bemutatták a filmet a MIDEM-en Cannes-ban, majd részt vett a Kamera Hungária Fesztiválon Pécsett, valamint meghívták a filmalkotást a MediaWawe-re, Győrbe és az ORTT Mustra Fesztiváljára, Veszprémbe.

 

Az opera

Az operafilmünk főszerepeiben bemutatkozó operaénekesek, Kovács István és Kolonits Klára a hazai operajátszás legkiválóbbjai között számon tartott, azóta nemzetközileg is elismert, jelentős sikereket elért művészek. A regös archaikus szövegét Jordán Tamás mondja el. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Selmeczi György vezényletével készült hangfelvétel pedig - Tóth Ibolya zenei rendező és Bohus János hangmérnök munkájának is köszönhetően - a világ legjobb Kékszakállú felvételeivel is felveszik a versenyt. 

 

A kiadvány megszületése

A FocusFox Studio munkatársai Magyarországon egyedülálló számítógépes technológiával újították fel a 14 éve készült felvételi filmtekercseket, majd a filmkockákat egyenként szkennelve az eredeti editlista alapján állították össze a most már digitalizált filmet.

 

 Az opera 14 évvel ezelőtt készült hangfelvételei ugyan már digitális felvételek voltak, azonban olyan nagy változáson ment keresztül a hangtechnika, hogy a Phoenix hangstúdió munkatársainak minden kreativitásaira szükség volt, hogy az eredeti fájlok életre keljenek és elkészüljön a minden igényt kielégítő 24 bit-es 5.1-es hang.

 

A borító története jól illeszkedik a Kékszakállú operafilmünk kiadványának viszontagságos regényébe. Sokáig kerestük azt a filmkockát, amely a legjobban jellemezheti a művet, az opera tónusát, az érzelmek végletekig felfokozott hullámzását, a vágyakozást a szeretetre, és a titkok megismerésének belső kényszerét a megváltás reményében.

A borító belső oldalain nincsenek feliratok, csak a film utolsó kockáinak egyike, a magányos Kékszakállúval, amint nehéz léptekkel indul a fény felé, amelyben maga is elenyészik, mögötte pedig sötétségbe borul a vára. Itt már közelíteni akartunk a film expresszív megfogalmazásaihoz, hogy aztán belépve a film és a zene zárt világába átadjuk magunkat egy különös, megmagyarázhatatlan élvezetnek.

 

Móczán Péter producer

 

EPS Produkciós Iroda (EPS Kft.)

1051. Budapest, Nádor u. 23., Hungary

tel+36-1-302-6500+36-1-302-6501

mobil+36-20-934-2238

emaileps@eps.hu