FESZTIVÁLAKADÉMIA – 2018

 

„Versek és vonzások”

(2018. július 23–29.)

és

II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny

(2018. július 23-28.)

a

Liszt Ferenc Zeneakadémián

 

I.

 

Idén harmadik alkalommal valósul meg a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által megálmodott budapesti kamarazenei fesztivál, a Fesztiválakadémia. 2018. július 23. és 29. között hét esti hangversenyen, matinékoncerteken, mesterkurzusokon és előadásokon találkozhat a közönség a művészházaspár által meghívott harminc, nemzetközileg elismert művésszel a Zeneakadémián. A Fesztiválakadémia részeként idén is megrendezik a legfiatalabb, 18 év alatti korosztály számára a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, s a zsűri elnöki tisztét ismét a legendás hegedűművész, Shlomo Mintz tölti be.

 

A Fesztiválakadémia törzsközönsége pontosan tudja, mire számíthat: egy héten keresztül a legmagasabb színvonalú kamarazenélésre, klasszikus zenei világsztárok – és leendő világsztárok – vibrálóan intenzív együttműködésére, az előadók és a közönség kapcsolatának olyan közvetlenségére, amelynek átélésére a koncertszezonban csak ritkán nyílik lehetőség. „Versek és vonzások” – ezt a címet kapta az idei Fesztiválakadémia, mivel a művészeti vezetők felkértek három zeneszerzőt – Dragony Tímeát, Kovács Zoltánt és Zombola Pétert –, hogy a kortárs zongoraművész és költő, Fellegi Melinda verseit zenésítsék meg. A művek ősbemutatóját a Fesztiválakadémián tartják, s Fellegi Melindának a fesztivál ideje alatt fog megjelenni első verseskötete. Költeményei női szemszögből beszélnek a szenvedélyről, a szerelemről és a szenvedésről.

 

A fesztivál esti hangversenyein valódi sztárszólisták lépnek majdszínpadra a világ minden tájáról: Shlomo Mintz, Natalia Lomeiko, Yuri Zhislin, Homoki Gábor, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Razvan Popovici, Natalie Clein, Danjulo Ishizaka, Fejérvári Zsolt, Balog József, José Gallardo, Diana Ketler, Dinyés Soma, Philippe Tondre, Lakatos György, Nemes Balázs, Klenyán Csaba, Weisz Nándor, Jan Latham-Koenig, Alexander Ullman, Sárközi Lajos, prímás és népi zenekara zenekara, valamint az Infusion Trio. A hegedűverseny gálaműsorán a versenyzőket az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri. A fesztivál énekművésze a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny II. helyezését elérő, Junior Prima díjas Horti Lilla mezzo-szoprán lesz, de a fellépők között találjuk Palya Beát is. Az esti koncertek műsorán Bach, Beethoven, Enescu, Schönberg, Poulenc, Sosztakovics, Schubert és Schnittke művei lesznek hallhatók a fellépő művészek egyszeri és különleges kamaraformációinak előadásában. A nyitókoncert első darabjaként Bartók 2. vonósnégyese szólal meg: a mű előadásával a Kelemen Kvartett Kocsis Zoltánra emlékezik, arra a Kocsis Zoltánra, aki zongoristaként életében utoljára a 2016-os Fesztiválakadémián volt hallható, s akinek szellemisége meghatározza a fellépő művészek zenei gondolkodását.

 

A Zeneakadémia Nagytereme idén az orgonaépítési munkálatok miatt nyáron zárva tart, ezért az esti hangversenyekre a Solti Teremben kerül sor, abban a teremben, amely méreténél és akusztikájánál fogva talán a legideálisabb helyszín Magyarországon a kamarazenére számára. Mivel a terem befogadóképessége limitált, a művészek úgy készülnek, hogy a késő délutáni főpróbák nyilvánosak lesznek.

 

Napközben folyamatosan zajlanak a mesterkurzusok, melyekre a világ minden tájáról várják a zenét tanuló zeneiskolás, középiskolás és egyetemista diákokat, hegedűs, brácsás, csellista, zongorista, klarinétos, nagybőgős és énekes növendékeket.

 

A Fesztiválakadémia hetében rendezik Magyarország egyetlen korosztályos nemzetközi hegedűversenyét, a II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A 18 év alatti fiatalok négy korcsoportban mérhetik össze tudásukat, a zsűri elnökségét pedig Shlomo Mintz vállalta, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. A verseny nyitó- és gálakoncertjének helyszíne a Zeneakadémia Solti Terme lesz.

 

A négy matinékoncerten híres kamarazenei művek lesznek hallhatók a mesterkurzusokon résztvevő diákok és a Fesztiválakadémia művészeinek közös előadásában. Fazekas Gergely zenetörténész az esti koncertek előtt tart beavató előadásokat, amelyek a művek zenetörténeti hátterébe engednek bepillantást.

 

Különleges élmény várja az érdeklődőket az Európa hajón: a klasszikus zenei művek mellett argentin tangókat hallhatnak José Gallardo és Kelemen Barnabás előadásában. És valódi könnyűzenei csemegének ígérkezik az Infusion Trio és a Kelemen Kvartett közös koncertje.

 

A Fesztiválakadémia szervezői idén is várják azoknak a műkedvelő muzsikusoknak a jelentkezését, akik polgári foglalkozásuk mellett rendszeresen kamarazenélnek, s szívesen tanulnának a Fesztiválakadémia művészeitől: nekik is szólnak a mesterkurzusok, ráadásul saját koncertet is adhatnak a fesztivál folyamán.

 

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt” – írta egy 1893-as levelében Gustav Mahler. A Fesztiválakadémia ezekhez a kezdetekhez vezet vissza: a közös zenélés örömét teszi átélhetővé, kiszakít a mindennapokból, hogy az emberi érzelmek teljes skáláját élhessük át a zene által teremtett „csillaggal ékes, roppant, tiszta térben”.

 

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

 

 

www.fesztivalakademia.hu

További információ, interjú, fotó: Adonyi Adrienn 06/30 487 51 31

adrienn.adonyi@gamil.com

 

 

 

II.

 

A Fesztiválakadémia egyik kiemelt eseménye lesz a második alkalommal meghirdetett korosztályos Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny.  A versenyre jelentkező 18 év alatti fiatalok négy korcsoportban, nemzetközi zsűri előtt mérhetik össze tudásukat július 23. és 28. között a budapesti Zeneakadémián és a Bartók Béla Konzervatóriumban.

 

 

A hegedűverseny zsűrijének elnökségét maga  Shlomo Mintz vállalta, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. Zsűritagok lesznek: Ácsné Szily Éva (H), Cihat Aşkin (Tr), Victor Danchenko (USA), Dénes László (H), Herbert Greenberg (USA), Ute Hasenauer (D), Szenthelyi Miklós (H), Mimi Zweig (USA).

 

A versenyre 2018. április 15-ig lehet jelentkezni a Fesztiválakadémia honlapján megtalálható online jelentkezési lap kitöltésével. A versenyre való jelentkezéshez szükséges továbbá egy etűd és egy előadási darab videofelvétele, önéletrajz és szaktanári ajánlás is.

 

Az előválogatáson sikeresen végzett versenyzők az elődöntőben két különböző karakterű szabadon választott darabbal versenyeznek a zenekari döntőbe jutásért. A döntő kötelező versenyszámait Vivaldi, Bach, Haydn és Mozart műveiből válogatták össze, előadásukban az Anima Musicae Kamarazenekar működik közre.

 

Jelentkezés alapján minden versenyző a zsűritagok közül két professzortól szakmai konzultációt kap, nyilvános kurzus keretében. A versenyre jelentkező hallgatók már mind nyertesek, hiszen a Fesztiválakadémia különdíjaként díjmentesen kapják az alábbi programokat: kurzusokon vehetnek részt, belehallgathatnak a fesztivál művészeinek műhelymunkájába és ingyenesen vehetnek részt az esti nagykoncerteken. A zsűritagok kiválaszthatnak növendékeket, akiknek nyilvános mesterkurzust tartanak. A verseny gálakoncertjét a Zeneakadémia Solti Termében rendezik július 28-án.

 

A verseny során összesen 6500 Euro pénzjutalmat osztanak ki. A verseny különdíjait folyamatosan teszik közzé, ahogy a felajánlások beérkeznek.

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

 

Bővebb információ:

 

http://fesztivalakademia.hu/versenykiiras

 

Jelentkezési lap letöltése:

 

http://fesztivalakademia.hu/jelentkezes/urlap/

 

További információ, interjú, fotó: Adonyi Adrienn 06/30 487 51 31

 

mailto:adrienn.adonyi@gamil.com