ELHUNYT BOLBA LAJOS ZENEMŰVÉSZ, KARMESTER

(1931-2018)

 

http://files.madachszinhaz.hu/uploads/pics/albums/events/Poligamy_party/ppp34.jpg

Bolba Lajos fiával, a szintén zeneművész Bolba Tamással

 

Elhunyt Bolba Lajos karmester, a Magyar Rádió Szórakoztatózenei osztályának és a Magyar Televízió zenei osztályának egykori vezetője, számtalan könnyűzenei műsor zenei rendezője. A könnyűzenei élet eMeRTon Életmű-díjas, Magyar Rádió nívódíjas, meghatározó egyénisége pályája során a József Attila Színház, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Pesti Magyar Színház valamint a Vidám Színpad karnagya és zenei rendezője is volt.

 

Számtalan könnyűzenei műsort – mint a nemrég 50. születésnapját ünneplő Táncdalfesztivál, a Tessék választani, a Made in Hungary, vagy a Slágerbarátság –, valamint hanglemezeket, filmeket, színdarabokat szerkesztett és rendezett az 1960-as évek óta.

 

Bolba Lajos 1931. augusztus 2-án született a csehszlovákiai Késmárkon, 1945-ben települt át Magyarországra. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. 1959-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, a Zenei osztály szerkesztője, a Könnyűzenei, majd a Szórakoztatózenei osztály vezetője.   994 és 1996 között a Magyar Televízió (MTV) zenei osztályvezetője volt. Húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1991-ben megalapította a Harmónia Énekegyüttest.  1996-1998 a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola igazgatójaként dolgozott.  Az eMeRTon-díjat a Magyar Rádió az ő kezdeményezésére hozta létre 1986-ban.

 

(MTI)