„Minden teendőnk egyetlen szóban foglalható össze: nevelés.
(Kodály Zoltán)

 

30 ÉVES

 

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola épülete: Budapest I., Toldy Ferenc utca 28-30.    

 

 

2018 tavaszán ünnepi hangverseny-sorozattal emlékeztek meg a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola harmincéves fennállásáról. A Magyarországon egyedülálló, Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy nemzeti nevelési terve alapján három évtizeddel ezelőtt alapított, tizenkét évfolyamos komplex oktatási intézmény egyúttal általános és középiskola, zeneiskola és szakközépiskola, amelynek nemzeti nevelési elvei közül a zenei nevelés a legfontosabb.

 

Sapszon Ferenc (Mon.hu)

 

A Jézus Szívének és Mária Szívének ajánlott magyar katedrális kórusiskola, amely felvette a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola nevet, „a jó pásztor pedagógiája alapján működik”, mondta az iskola alapító művészeti vezetője, Sapszon Ferenc a hangverseny bevezetőjében. Csányi Tamás, a Szent Imre-templom kórusának karnagya a rendezvénynek helyet adó Szent Imre-plébánia nevében pedig arról szólt, hogy a Kodály Kórusiskola megadja „az eddig bejárt út bizonyosságát, a harmónia értékét és a szépség vivőerejét”.

 

A fővárosi és Pest megyei vonzáskörzetű Kodály Kórusiskola sajátos, nemzeti nevelési elvei közé tartozik, hogy a régi és a mostani növendékek közt továbbra is fennmaradjon a kapcsolat a zene, az iskola, a kórusok folyamatossága révén. Ennek szép példáját adta a jubileumi hangverseny, ahol jó néhány kórusművet közösen adtak elő egykori és jelenlegi kórustagok, ki beállva a kórusba, ki a nézőtéren együtt énekelve velük, igazi öröménekléssel váltva valóra az iskola egyik célkitűzését.

 

A műsort 30 év legemlékezetesebb fellépéseiből, javarészt Mária-dicsőítő Ave Máriákból válogatták össze. Köztük olyan művek is elhangzottak, amelyeket a kórusiskola számára komponáltak magyar zeneszerzők.

 

A Kodály Kórusiskola együttesével énekeltek: a KZMK Vegyeskara, a Cantate Vegyeskar, a Iubilate Leánykar, az Exultate Fiúkar, a Gaudate Kicsinyek Kórusa, a Laudate Gyermekkórus, valamint a kórusiskolához kapcsolódó Gemma Énekegyüttes, és bemutatkoztak az iskola hangszeres együttesei, szólistái is. Vezényelt Sapszon Ferenc, Brebovszky Klára és Tóth Márton.

 

A koncert a Szent Imre-templom négyrészes tavaszi hangversenysorozatának eseménye volt, melyben fellépett továbbá a Musica Profana Régizene-együttes lép fel, műsorán XVII. századi kelet-európai egyházi zenei művekkel szerepel, valamint a Szent Efrém Férfikórus Bubnó Tamás vezényletével a VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola kórusával együtt.

 

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola díjnyertes bécsi műsorának ...(1. rész, 6:47)

 

Beszélgetés Sapszon Ferenc karnaggyal (9:17)

Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy, zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mesél pályafutásának alakulásáról és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola történetéről.

 

Forrás: https://magyaridok.hu/kultura/harminceves-a-kodaly-korusiskola-3044317/Kocsis Klára és Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola