https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2171437?width=800

 

Az Android és a Djabe, valamint hallgatói együttesek és az első könnyűzenei kurzus résztvevői is fellépnek 2018. május 18-20. között a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az intézmény először rendezett Könnyűzenei Napokat.

 

Az egyetemi kötődésű Android zenekar koncertjével kezdődött a háromnapos programsorozat a Zeneművészeti Kar Liszt termében. Az 1980 őszén, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen alakult együttes Dudás János (gitár, ének), Mező Orbán (ütőhangszerek), Nikolin Zoltán (basszusgitár, ének) és Tőzsér József (billentyűs hangszerek) felállásban léptek színpadra. Vendégként közreműködött Létmányi István (gitár).

 

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2171436?width=800

Az Android egyedi hangzásvilága ötvözi a progresszív rock, a klasszikus rock, a népzene és a klasszikus zene elemeit. Az elmúlt tíz év alatt három nagylemezt jelentettek meg, melyekkel a régió hét országában koncerteztek.

 

Május 18-án ősbemutatót tartott a Könnyűzenei Napokon a 2016-ban megújult Djabe zenekar, melyet a debreceni Égerházi Attila alapított 23 évvel ezelőtt. Barabás Tamás (basszusgitár), Nagy János (billentyűs hangszerek), Kaszás Péter (dobok), Koós-Hutás Áron (trombita) és Égerházi Attila (gitár) legújabb, Flow címmel megjelent albumát is bemutatta.

 

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2171438?width=800

 

A New Dimensions Update Live tavalyi koncertfelvétele, illetve a Steve Hackett & Djabe: Summer Storms And Rocking Rivers és a Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey –The Sardinia Tapes című kiadványok után ez a jelenlegi formáció első stúdióalbuma.

 

A debreceni Zeneművészeti Kar komolyzenei képzésében részt vevő, könnyűzene iránt is érdeklődő hallgatók is bemutatkoztak a Könnyűzenei Napok keretében május 19-én, amikor két zenekar is ízelítőt adott kedvenc dalaiból a Liszt teremben. A programsorozat utolsó estjén, május 20-án a 2018 februárjában indult könnyűzenei kurzus résztvevői tartottak szemeszterzáró gálakoncertet.

 

A Debreceni Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió országosan egyedülálló, szabadon választható tárgyként meghirdetett kurzusát csaknem harmincan végezték el. A belőlük összeállt három zenekar a magyar és a külföldi rock-történet ismert dalaiból válogatott, majd meglepetésként oktatóik, a mai rock-élet ismert személyiségei is színpadra léptek a 20-ai gálakoncerten a Liszt teremben.

A 19-i és 20-i programok ingyenesek voltak!   

 

DE Sajtóiroda - TH