BUDAI LÍVIA ÜNNEPLÉS AZ OPERAHÁZBAN (2012)

 

Budapest, 2013. szeptember 11. Kiril Manolov bolgár operaénekes, Arnaud Bernard rendező , Budai Lívia operaénekesnő, Halász Péter, Magyar Állami Operaház új megbízott főzeneigazgatója, karmester és Ókovács Szilveszter főigazgató Giuseppe Verdi Falstaff című operájának sajtótájékoztatóján az Operaházban szeptember 11-én. A darabot szeptember 21-én mutatják be. 

Kiril Manolov bolgár operaénekes, Arnaud Bernard rendező, Budai Lívia operaénekesnő, Halász Péter karmester és Ókovács Szilveszter operaházi főigazgató Giuseppe Verdi Falstaff című operájának sajtótájékoztatóján az Operaházban 2013. szeptember 11-én. (© MTI Fotó: Bruzák Noémi)

 

 

A Magyar Állami Operaház 2012/13. évadnyitó társulati ülésén ünnepélyes keretek között adta át Ókovács Szilveszter főigazgató a világhírű magyar mezzo szoprán művésznőnek Budai Líviának az OSVÁTH-DÍJAT, amelyet Osváth Júlia örököse, hagyatékának gondozója Rákóczi Katalin alapított.

 

Osváth Júlia (1908-1994) a huszadik század egyik legnagyobb magyar operaénekesnője volt. Hazai dalszínházunk mellett a Salzburgi Ünnepi Játékok közönsége is élvezhette kivételes tehetségét Mozart szerepekben. A Magyar Állami Operaházban Szilágyi Erzsébetként mutatkozott be még a 30-as években, majd a Verdi, Puccini, Wagner, Mozart hősnők mellett évtizedeken át ő volt a legnagyszerűbb Melinda, Erkel Ferenc Bánk bánjában. Rákóczi Katalin úgy döntött, hogy erre emlékezve, a Bánk bán egy-egy előadásának kiváló szereplőjének produkciójáért, illetve művészi életművéért alapítja meg az Osváth-díjat, amit minden évben a szezon kezdetén adnak át az Operában. A díjat Domonkos Béla szobrászművész alkotta, akinek fél alakos, Melinda jelmezében lévő, gyönyörű Osváth szobor-portréja a dalszínházban, a Székely Bertalan terem bejárata előtt áll. Domonkos Béla ennek alapján készítette el a díjat, ami 30-szor 40 cm-es réz dombormű és szintén Melinda szerepében ábrázolja a művésznőt. A díj mellé egy oklevél is jár, amelyben olvasható a kitüntetett művész részletesen értékelt életműve. Egyébként Osváth Júlia a II. kerületben élt, Rákóczi Katalin szintén itt lakik, és Budai Lívia művésznő, akinek Kanadában van állandó otthona, pár éve szintén itt a második kerületben vásárolt egy szép lakást, s ha hazajön, boldogan élvezi környezetét.

 

Képtalálat a következőre: „budai lívia”

 

Budai Lívia a budapesti Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomája után négy évig volt az Operaház magánénekese. Világkarrierje a müncheni Operából és a londoni Covent Gardenből indult. Különlegesen nemes, nagy volumenű, magasságokat és mélységeket egyformán hibátlanul megszólaltató mezzo-szopránja mellé a természet kifogástalan színészi képességekkel is megáldotta.

Az elmúlt évtizedekben bejárta a világot. Az is tény, hogy nem csak egyszer, hanem újra és újra visszahívták a különböző helyszínekre. Anglia, Franciaország, Olaszország, Németország, Finnország, Spanyolország, Belgium, majd az USA, Kanada, Japán közönsége ünnepelte a nagy mezzo-szerepekben.

Többek között Azucena, Carmen, Eboli, Ulrika, Delila, Giulietta, Fenena, és a Pikk Dáma nem mindennapi Öreg grófnőjének különlegesen zseniális alakításával aratott hatalmas sikereket. Verdi Aidájának egyiptomi királylányát, Amnerist más helyszínek mellett a veronai arénában és a müncheni Operában is énekelte. Ott Placido Domingo volt a partnere, aki azt mondta neki az előadás után, hogy: „…Lívia drága, ha ne adj Isten egyszer elveszítenéd ezt a gyönyörű hangod, olyan remek színésznő vagy, hogy ebből is megélhetnél az egész világon.

 

Csajkovszkij: Pikk dáma / Pique dame - Hermann-Grófnő jelenet ...

 

Szerencsére a hangja ma is tökéletes. Repertoárja gyorsan bővült, ma már Richard Strauss és Wagner művek hősnőiként is számon tartják a legnagyobb operaházakban.

 

Remekül beszél németül, angolul, franciául, olaszul. Oroszul a szerepek szövegét megérti, és kifogástalan kiejtéssel énekli el. A másik négy nyelv és persze a magyar, elég arra, hogy mindenütt helyt álljon.

 

Szabad idejében pár éve kedvet kapott a festészethez. Kanadában, ahol hűséges férjével él immár több évtizede, az otthonukat körülvevő csodálatos erdők, hegyek, tavak jelentik a témát festészetéhez. Néhány éve, az Erkel Színházban ezekből a festményekből rendeztek sikeres kiállítást. Boldog, ha Magyarországon lehet, nagy a baráti köre, szívesen lát vendégeket budai otthonában. Ha több ideje van, akkor rendszeresen látogatja a színházi előadásokat és figyelemmel kíséri a hazai fiatal operaénekes generáció produkcióit.

 

Én itt születtem, itt tanultam, ha ritkán is énekelek itthon, azért ez az én hazám. Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és ezt a világ minden táján hangoztatom is.mondta beszélgetésünk során. Egész eddigi pályájának elismeréseként 2010-ben magkapta a magyar államtól a PRO CULTURA HUNGARICA c. kitüntetést.

 

Régi vágya teljesült, mert az elmúlt szezonban végre a Bánk bán Gertrudisaként állhatott a magyar közönség elé. Nem véletlenül kívánta elénekelni és megformálni Gertrudis figuráját. Kiváló alakítása méltó volt Osváth Júlia legendás Melindájához.

 

Amikor megtudta, hogy az évadnyitó társulati ülésen kívánják átadni neki az Osváth díjat, éppen Strasbourgban készült egy bemutatóra. Nálunk ugyan kevéssé ismert, a múlt század elején élt és alkotott, sikeres osztrák komponista, Franz Schrecker: Der ferne Klang c. operájában énekel két szerepet is. A próbákból elengedték két napra, így repülőre ült, hogy jelen lehessen ezen a felemelő ünnepségen. Másnap már repült is vissza, hogy eleget tegyen művészi kötelességének.

 

Most, hogy a Pro Cultura Hungarica kitüntetés mellé megkapta az Osváth-díjat,

csak azt kívánjuk, hogy minél többet hallhassuk itthon, és reméljük, hogy előbb-utóbb a Kossuth-díj is elérkezik hozzá.

 

 

László Zsuzsa

Aranytollas újságíró, szerkesztő

(2012.IX.25.)

 

------------

Budai Lívia (Livia Budai-Batky; Esztergom, 1950. június 23. –) magyar operaénekes, magánénekes. Külföldi pályafutása alatt három világrészen vált ismertté művészete.