SIMÁNDY JÓZSEF

 

Képtalálat a következőre: „simándy józsef”

 

Simándy József (Mozi24)

 

1997-ben, fél évvel halála után a Balaton-felvidéken megalakult a Simándy József Baráti Társaság. Balaton-Györökön évtizedeken át volt szőlője, van a mai napig nyaralója, a környék lakói befogadták, szerették, tartották vele és családjával a kapcsolatot nyaranta. Így azután természetes volt, hogy a Baráti Társaság vezetői és Simándyné Hegedűs Judit  koncertet rendeztek a nagy művész emlékére. Miután Györökön nem volt megfelelő hely, így Keszthelyen, a gyönyörű múzeum dísztermében került sor az első előadásra.

 

Simándy József – Bánk áriája – Erkel: Bánk Bán - YouTube

 

Verdi: Otello - Finálé (Niun mi tema) - Simándy József - YouTube

 

Kodály: Psalmus Hungaricus (részlet) - Simándy József - YouTube

 

Egy rózsaszál szebben beszél - Simándy József - YouTube

 

 

A Bartók Vonósnégyes, s az Operaház magánénekesei jöttek el, hogy felidézzék zseniális kollegájuk emlékét. A Duna tv számára én készítettem riportot az eseményről. A színpadon ott láthattuk Simándy József csodálatos portréját, amit Szegvári Károly festőművész, a kiváló tenorista barátja készített. A közreműködő művészek – többek között Melis György, Moldován Stefánia, B. Nagy János –, Harazdy Miklós zongoraművész kíséretével bűvölték el a közönséget.

 

Képtalálat a következőre: „simándy józsef és Melis György”

 

Simándy József és Melis György Erkel Ferenc: Bánk bán c. operájában (híres magyarok - Network.hu)

 

És most szeretnék felidézni egy mondatot az akkori riportomból. Melis György mondta kollégájáról: „Egyre jobban rájövök arra, hogy mennyire meghatározó volt az a 30 év, amit ilyen közel egymáshoz, a színpadon töltöttem vele, tőle tanultam a legtöbbet.” 

 

Az első koncertet sok éven át több mint tíz követte, később a már felépült új színházban tartottuk az előadásokat, és Keszthelyen megnyitották a Simándy emlékszobát, majd Györökön egy Balaton parti sétányt is neveztek el róla.

Felsorolhatatlan a művészek névsora, akik évről-évre eljöttek, hogy gyönyörű előadással idézzék fel a nagy tenorista emlékét. Prózai színészek, rangos operaénekesek, fiatal, a pályán még csak induló muzsikusok, balett táncosok, és egy fiatalokból álló fúvós-ötös is szerepelt, mert egyik unokája, ifj. Simándy József is részt vett ebben a produkcióban.

 

Képtalálat a következőre: „simándy józsef és Moldován Stefánia”

 

Simándy József és Moldován Stefánia Erkel Ferenc: Bánk bán c. operájában (Opera-Világ)

 

Befejezésül Moldován Stefániát szeretném idézni. Az első koncerten ezt mondta: „Drága Józsikám, Te az égi mezőkön énekelsz már, de mi is megyünk utánad, és újra együtt leszünk. Nem felejtünk el.”

 

Valóban sokan mentek utána, Simándy József neve nem felejtődött el, felesége, családja és a zenerajongó milliók ápolják emlékét. S most a főváros XII. kerülete is beállt ebbe a sorba, tábla díszíti volt lakása falát.

Köszönet érte.

 

 

László Zsuzsa,

Aranytollas újságíró


Megjelent a Hegyvidék c. XII. kerületi lapban 1997-ben.

 

--

Simándy József – Wikipédia

Simándy József (született Schulder) (Kistarcsa, 1916. szeptember 18. – Budapest, 1997. március 4.) Kossuth-díjas magyar operaénekes (tenor), főiskolai tanár, érdemes és kiváló művész. Magyarország egyik leghíresebb tenoristája volt.