Büszkeség: gamelán visszhangzik
a magyar zenei fesztiválon

 

 

https://awsimages.detik.net.id/community/media/visual/2018/07/25/37f193ba-cf04-4a51-8923-bd99e7c2b280_169.jpeg?w=780&q=90

Magyar gamelánjátékos lány (a Budapesti Indonéz Nagykövetség felvétele)

 

Budapest – A tradicionális zene hatásos utazási reklámmá vált Indonézia számára. A gamelán megmutatta oroszlánkörmeit a világzenei fesztiválon Magyarországon.

 

Egy héten át gamelán zene hangjának áradása visszhangzott a 8. Babel Sound Interaktív Világzenei Fesztivál színhelyén, Magyarországon. E zenei fesztivált évek óta egy nyugat-magyarországi turisztikai helyszínen, Balatonbogláron tartják.

 

A budapesti indonéz nagykövetség közleményében említett gamelánhangok az indonéz sátorból erednek, ahol a Topong Bang gamelánegyüttes, a Budapesti Indonéz Nagykövetség által támogatott-felnevelt gamelán csoport játszik. Meglepő, hogy az együttesnek, amely 12 főből áll, valamennyi tagja magyar állampolgár.

 

„Így van, ők Indonézia magyar szerelmesei, nagyon szeretik a gamelánt és az indonéz kultúrát. A Topong Bang együttes minden héten szorgalmasan és türelmesen gyakorol a Budapesti Indonéz Nagykövetség művészeti stúdiójában, és így gamelánjátékuk semmivel sem rosszabb annál, mintha igazi indonéz emberek játszanának” – mondja Indonézia magyarországi nagykövete, Wening Esthyprobo.

 

 

https://awsimages.detik.net.id/community/media/visual/2018/07/25/6efd73c2-40f2-488b-ade5-1866341d77f1.jpeg?a=1

Gamelánjátékosok a Babel Sound Zenei Fesztiválon
(a Budapesti Indonéz Nagykövetség felvétele)

 

A Babel Sound Zenei Fesztivál hét napja során az indonéz sátor mindig tele volt látogatókkal. Nemcsak a gamelán hangjait hallgatták, a meglehetősen nagy indonéz sátor olyan interaktív bemutatókat is kínált a nézőknek, mint batik műhely, wayang (árnyjáték) műhely, mesék gamelán hangokkal, indonéz wayang és rajzfilm színezés.

 

„Szerencsések vagyunk, hogy megkaptuk ezt a sátrat. Nagyobb, mint a többi országé, ingyen biztosította az esemény fő szervezője, Viszt Viktor, és már harmadik éve kapunk itt sátrat”, mondják örömmel.

 

Valóban, látható, hogy Indonézián kívül itt állnak India, Törökország, Szlovákia, Olaszország és Portugália sátrai, melyek feleakkorák, mint az indonéz sátor. Ez a legforgalmasabb helyszín, látogatóktól zsúfolt a fesztivál 7 napos időtartama alatt.

 

https://awsimages.detik.net.id/community/media/visual/2018/07/25/5dd26561-da6f-4f59-aebc-fc098deae78d.jpeg?a=1

A gamelánelőadást a nézők feszült figyelme kísérte
(a Budapesti Indonéz Nagykövetség felvétele)

 

„Szívesen veszünk itt részt. Nagyon szeretjük Indonézia gazdag kultúráját, és szeretnénk ezt megismertetni a magyarokkal” – mondta Jakab Géza, a Topong Bang gamelánegyüttes vezetője.

 

A gamelánon, táncon és interaktív kulturális bemutatókon kívül, mintegy az indonéz kultúra reklámjának kiteljesítéseként részt vett a Babel Sound nagyszínpadán Ras Muhamad is. Indonézia reggae-zenei nagykövetének magával ragadó részvétele emlékezetes marad, és az indonéz kultúrát mindazon résztvevők és látogatók szívébe forrasztotta, akik jelen voltak a Fesztiválon.

 

A Babel Sound Zenei Fesztivál olyan nemzetközi zenei esemény, amely már évek óta összehozza a legkülönbözőbb országokból érkező zenészeket és résztvevőket a Balatonnál. Idén Ras Muhamaddal, Indonézia első számú reggae dancehall képviselőjével együtt 13 baráti nemzet vett részt a rendezvényen.

 

Fordította: Jakab Géza

Forrás: https://travel.detik.com/travel-news/d-4132378/bangga-gamelan-berkumandang-di-festival-musik-hungaria

 

detikTravel

Fitraya Ramadhanny, utazási szerkesztőség

TRAVEL NEWS / Szerda, 2018. július 25. 11:20