Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018

és XI. Régizenei Nyári Egyetem

adamgyula_4 (1) (1)

Ádám Gyula képei Még a sajtótájékoztatón készültek

 

A fesztivál műsorfüzetének forgatható verziója itt érhető el:

https://issuu.com/csikszeredairegizenefesztival/docs/musorfuzet_magyarforgatos

 

A Hargita Megyei Kulturális Központ Hargita Megye Tanácsa szervezésében, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata társszervezésében július 8. és 15. között zajlik a térség egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelynek első kiadását 1980-ban szervezték meg. 2008 óta a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA), 2015-ben pedig elnyerte a legjobb európai fesztiváloknak járó „Europe for Festivals, Festivals for Europe” (EFFE) minősítést, amelyet az intézmény megújított a 2017–2018-as időszakra is. Ennek következtében a Csíkszeredai Régizene Fesztivált a legjobb európai fesztiválok sorában találjuk.

A fesztivál művészeti vezetője dr. Filip Ignác fuvolaművész, a Brassói Transilvania Tudományegyetem docense, munkatársai pedig a Hargita Megyei Kulturális Központ tapasztalt és lelkes csapatából kerülnek ki, őket segítik a szép számban jelentkező önkéntesek.

 

A korábban négy napig tartó fesztivál programja idén nyolc napot fed le, az esemény fő témája ezúttal a hispán zene, mely számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet.

 

Emellett jeles évfordulókra is hangol a fesztivál, a Mátyás-év jegyében Mátyás király születésének 575., valamint királlyá választásának 560. évfordulójára, ugyanakkor a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejére. Ez utóbbit az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művével, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiójával ünneplik. Az évtized alatt egy generáció nőtt fel, a zenekar tagjai között a Régizenei Nyári Egyetem volt diákjait is láthatjuk majd. A Máté-passiót a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus előadásában, barokk hangszereken az országban elsőként a bukaresti és a brassói régizene-kedvelő közönség is hallhatja. A koncertek a brassói Musica Barcensis fesztivál együttműködésével valósulnak meg.

 

A fesztivál ideje alatt a számos koncert és a Régizenei Nyári Egyetem égisze alatt szervezett mesterkurzusok és előadások mellett, utcazene, gyermekprogramok, kiállítás, könyvbemutató, táncház és filmvetítés is várja a közönséget. Idei meghívottaink Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Svédországból és Hollandiából érkeznek, de jelen lesznek az erdélyi régizenei mozgalom neves alakjai és fiatal tehetségek egyaránt.

 

A fesztivál fő helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár és a város különböző templomai (a Milleniumi templom, a Szent Ágoston templom, az Unitárius templom), de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnázium termeiben és köztereken is. Továbbá kihelyezett koncertjeink lesznek Madéfalván, Brassóban és Bukarestben.

 

A fesztivál számokban: 8 nap; 12 helyszín; 8 országból érkező művészek; 14 együttes; 24 koncert; 1 utcazenélés; 2 szakmai előadás; könyv bemutató; filmvetítés; borkóstoló; hangszerbemutató; kiállítás megnyitó.  

 

A Régizenei Nyári Egyetem számokban: 6 nap; 10 mesterkurzus+2 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus; 2 nyilvános előadás; 11 oktató; 7 közreműködő kísérő és fordító; közel 90 jelentkező négy országból (Ausztria, Szlovákia, Magyarország és Románia). Akárcsak az elmúlt években, a Cultura Nostra Egyesület közreműködésével és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával 10 fiatal számára ösztöndíjas részvételi lehetőséget biztosítunk (ez ingyenes részvételt és teljes ellátást jelent a Nyári Egyetem ideje alatt). Az Il Cigno együttes jóvoltából további két diák szintén ösztöndíjasként vehet részt a képzésen.

 

Újdonságnak számít, hogy idéntől a fesztivál belépődíjas. A belépők 5 és 20 lej között mozognak, ugyanakkor lesznek olyan események, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak. A jegyek kezdéskor a helyszínen vagy napközben a Csíki Moziban megválthatók.

 

T. Olvasók figyelmébe ajánljuk a fesztivál honlapját (www.regizene.ro), ahol további információk olvashatók a programról, az előadókról, a Régizenei Nyári Egyetemről, valamint a Facebook-oldalt (https://www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival).

Összeállította: Kocsis Kitty

A 8 nap videókon:

https://www.youtube.com/watch?v=6udZBR3dq_8

https://www.youtube.com/watch?v=TW8v_7CvEoE

https://www.youtube.com/watch?v=U3qpDzGrDy0

adamgyula_1

 

adamgyula_7