Ezzel a címmel jelent meg egy reprezentatív könyv a múlt század utolsó harmadának, az Operaház úgy nevezett „arany korának” csodálatos szopránjáról.

 

A könyv írója Klemen Terézia, a párkányi születésű, Révkomáromban lakó nyelv-irodalom, történelem az ELTE BTK-án végzett magyar-történelem szakos középiskolai tanárnő. Ő az alapító elnöke a komáromi székhelyű Lehár Ferenc Polgári Társulásnak. 2014-ben a szintén általa alapított Szlovákiai Civil Becsületrend hívta életre az ezen belül szervezett Házy Erzsébet Nemzetközi Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt. (2016-2017.)

 

A könyv célja, hogy a Kossuth- és Liszt Ferenc díjas, Kiváló művész emlékét megőrizzék, munkásságának, művészetének értékeit tovább vigyük. Egyben tisztelgés a méltatlanul elfeledett pozsonyi születésű Házy Erzsébet előtt, mellyel a szülőföld, Csallóköz még tartozik.

 

Nos, ez a könyv pompás lehetőség ezeknek a terveknek végrehajtásához. Klemen Terézia nem csupán egy reprezentatív sajtótermékkel ajándékozta meg – reméljük nagyszámú – olvasókat, hanem élményekkel vezet Házy Erzsébet életútján, színes egyéniségén, művészi pályáján, s végül korai halálán át.

 

A könyv szerkesztése is segít a művésznő teljes megismerésében.

 

A bevezető után Házy Erzsébet gyermek és ifjú-korát, az ötvenes évek zenei indulását, majd a pálya csúcsát részletezi, sok-sok korabeli kritikát idézve. Majd a hetvenes évek szerepeivel ismerkedünk meg és az egyre nehezebbé váló sokrétű feladatokkal, a méltánytalan mellőzésekkel s végül túl korai halálával.

 

Ezek után az írónő vette a fáradságot és 30 interjúban megszólaltatta Házy Erzsébet egykori kollégáit, barátait, tisztelőit.

 

„Visszapillantások – emlékek” címmel konkrét idézetekkel tárja az olvasók elé az „Évszázad Manonjának” figuráját.

 

A fotókkal bőven illusztrált könyvben megismerhetjük a Klemen Teréz által immár harmadik éve rendezésre kerülő Házy Erzsébet énekversenyt, valamint egy reprezentatív kiállítást, és mindezek után végül olvashatóak a zseniális művésznő operaházi és film-szerepeinek sorát, a felhasznált irodalmat.

 

A bevezetésként és zárásként Puccini: Manon Lescaut operájának első oldalának és a mű negyedik felvonásának utolsó kotta-példája teszi teljessé a gyönyörű könyvet.

 

László Zsuzsa

Aranytollas újságíró

 

BELEOLVASÓ /BELEHALLGATÁS 
Klemen Terézia: Az évszázad Manonja Házy Erzsébet (pdf)

Manon Lescaut duet Erzsébet Házy Róbert Ilosfalvy Sung in ...

Puccini: Manon Lescaut II. felvonás szerelmi kettőse (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert)